Close
België Wonderland: l’abbaye de Villers-la-ville
rhdr

België Wonderland: l’abbaye de Villers-la-ville

Deze zomer geeft ons meer dan ooit de kans om verborgen plekjes in België te ontdekken #staycation. Het is lang geleden, maar ik deelde vroeger al eens tips voor een daguitstap onder de rubriek Vlaanderen Wonderland, maar dat dekt natuurlijk niet de lading vandaag. Ik neem jullie namelijk mee naar een prachtige plek in Waals-Brabant.

Dit bezoek stond echt al eeuwen op mijn lijstje: Villers-la-ville. Een onbekend gehucht niet ver van Louvain-la-Neuve, ware het niet dat je er een van de mooiste en best bewaarde resten van onze middeleeuwse geschiedenis vindt. De ruïne van een oude abdij.

Praktisch

Villers-la-Ville is vlot te bereiken met de auto en je kan er makkelijk parkeren. Toegang kost 9 euro per persoon. Je komt momenteel door COVID-19 binnen langs de uitgang, aangezien het bezoekerscentrum gesloten is. Ook kan je geen gebruik maken van een audiogids of tablet door corona. Het domein is ontzettend groot en alles is in openlucht. Enkel aan de kassa en in het bezoekerscentrum (waar je toch even moet doorwandelen op het einde) moet je een mondmasker dragen. We waren er op een zomerse zondag en de drukte viel enorm mee.

Korte geschiedenis

De abdij werd gesticht in de 12de eeuw, opgetrokken in Romaanse stijl. Wat later werd gotiek de dominante bouwstijl. In de 16de eeuw verlieten de monniken de abdij om pas terug te keren in de 17de eeuw. Het paleis en het neoclassicistische gedeelte dateren uit deze periode. Tijdens de Franse Revolutie werd de abdij geplunderd en vernield en verlieten de monniken het gebied definitief. Pas in 1830 herontdekte men de ruïne en al in de 19de eeuw kwam het eerste toerisme op gang. En dan laat ik nu de foto’s voor zich spreken.

cof
De mooie bloementuin met fonteinen en het paleis van de abt op de achtergrond

We wandelden eerst langs het meest recente deel van de site: het abdijpaleis uit de 17de eeuw en de prachtige tuin. Via een indrukwekkende trappenpartij kan je doorwandelen naar de wijngaard en een kapel boven op de heuvel voor een mooi uitzicht. Er loopt een spoorwegbrug pal over de site die is aangelegd toen ze waarde van de ruïne nog niet echt snapten. Het is een beetje een vreemd zicht.

rhdr
Zicht vanop één van de twee heuvels die je kan beklimmen.

Het hoogtepunt is ongetwijfeld de kerk waarin verschillende bouwstijlen samenkomen. Hieronder zie je de vroeggotische invloeden en de bizarre oculi. Ik heb er met open mond naar staan kijken.

rhdr

rhdr

De voorkant van de kerk is het oudste gedeelte waarin je duidelijk de romaanse invloed herkent.

rhdr

De abdij was meer dan een kerk of een plek om te bidden. Het was een grote site, een minidorp bijna. Monniken sliepen en aten er. Ze hadden er hun werkplaatsen, wasserij, een ziekenzaal, kruidentuin… Er was zelfs een gevangenis voor wie iets mispeuterd had.

Een foto van de vroegere brouwerij, ook belangrijk natuurlijk ;).

cof
De vroegere brouwerij, ook belangrijk natuurlijk 😉

Hieronder zie je een beeld vanuit de kruidentuin, die naar middeleeuws model gerecreëerd is, en het neoclassicistische gebouw uit de 17de eeuw. Dat staat momenteel niet zo heel stabiel en je mag er dus ook niet in.

rhdr

Prachtig toch allemaal? Ik was er helemaal door overdonderd. Ik ga zeker nog eens terug!

Nog inspiratie nodig voor een daguitstap?

Ben jij al eens in Villers-la-Ville geweest?

0 thoughts on “België Wonderland: l’abbaye de Villers-la-ville

  1. Ik heb daar met tranen in mijn ogen gestaan. Eén van de speciaalste en mooiste kerken die ik al ooit heb gezien. Dat het een ruïne is, droeg enkel bij aan dat gevoel. En ik wil er dolgraag nog een keer heen, want indertijd was dat met het lief en nog een slechtere camera en ik wil daar gewoon twee uur lang foto’s gaan trekken ofzo.

      1. Hahahahaha, you’re right! Toen ik er was, waren er ook koppeltjes om foto’s te laten maken. Cliché, maar ik wed dat die niet zo ruïne-middeleeuwen-minded waren als gij 😉 Net zoals ik mijn trouwfoto’s in de herfstbladeren moest nemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *