Close
5 boeken om deze zomer te lezen – editie 2020

5 boeken om deze zomer te lezen – editie 2020

Vorig jaar blikte ik halverwege terug op mijn leeschallenge en tipte ik 5 boeken voor de zomer. Het leek me een leuk idee om het gewoon nog eens te doen. Zeker nu we door COVID-19 de zomer in eigen land zullen doorbrengen. Als ik op vakantie ben in het buitenland lees ik namelijk minder dan wanneer ik thuis ben (want zoveel te zien en te doen), dus ik reken op een goede leeszomer.

Ik heb 5 boeken geselecteerd die ik tussen juli 2019 en nu heb gelezen, rekening houdend met verschillende genres. Voor ieder wat wils normaal gezien. Ik heb er op gelet dat hier geen 5 zware historische romans staan. Ik kies wel niet voor luchtige zomerlectuur, om de simpele reden dat ik geen chicklit-lezer ben. Dus op dat vlak heb ik weinig aanraders te geven, maar ik heb toch gekozen om er twee lichte romans tussen te zetten.

De korte samenvatting is steeds het begin van mijn review op Goodreads trouwens, je kan hier boekenvriendjes worden. Ik geef zo veel mogelijk de Nederlandse titel, maar soms is het boek jammer genoeg niet vertaald.

The poison bed – E.C. Fremantle

De mooie en ambitieuze Frances Howard zit opgesloten in The Tower na het bekennen van de moord op Thomas Overbury, een vriend van haar man. Die man is Robert Carr, de persoonlijke favoriet van koning James I, en zit in een andere cel, ook verdacht van dezelfde moord. Een van hen twee is de dader. Hoe en vooral door wie is Thomas Overbury aan zijn einde gekomen?

‘Gone girl meets the miniaturist’ staat op de cover en dat is nog niet eens zo gek. Het is een mooie samenvatting van deze unieke historische thriller die veel meer focust op de moord en wie erachter zit dan de historische context. Een verhaal waarin je als lezer constant op het verkeerde been wordt gezet. En dat een sfeerrijk beeld neerzet van de tijdsgeest met spanningen tussen katholieken en protestanten en een grote angst voor heksen en magie. Een echte pageturner, voor wie eens iets anders wil dan een standaard thriller.

Een losse draad – Tracy Chevalier

Violet Speedwell is een surplus vrouw. Haar broer en verloofde kwamen om in WOI. Op haar 38 is ze daardoor nog steeds ongetrouwd en woont ze bij haar bemoeizieke moeder. Ze neemt de moedige beslissing om alleen te gaan wonen in Winchester, ver van haar moeder en alles wat ze kent. Eens in Winchester valt het haar moeilijk om (financieel) te overleven. Maar dan loopt ze  op een dag Winchester cathedral binnen tijdens een ceremonie van een groep vrouwen die handwerk maken voor de kerk. Ze sluit zich erbij aan en stap voor stap bouwt ze zo haar eigen leven op in dit nieuwe dorp.

Dit boek valt al meer onder een luchtige roman om aan het zwembad te lezen. Het gaat over Violet die als single vrouw na WOI het niet makkelijk heeft met alle taboes die nog rond single vrouwen bestaan. Ze sluit zich aan bij een groep vrouwen die borduurt voor de kathedraal, met elk hun eigen problemen. Violet is zo’n personage waarin iedereen wel iets van zichzelf herkent. En je wenst haar al het goeds van de wereld.

The glass woman – Caroline Lea

Ijsland. 17de eeuw. Na de dood van haar vader hebben Rosa en haar mama het niet gemakkelijk. Om niet om te komen van de koude en honger stemt Rosa in met het huwelijksaanzoek van de veel oudere Jon. Die is gooi (een soort leider) van een dorpje drie dagen stappen van haar geboortedorp. Eens ze getrouwd zijn merkt Rosa dat Jon raar doet. Zo is er de afgesloten loft waar ze niet in mag en raakt hij haar niet aan. In het dorp bruist het ondertussen van de geruchten rond Jon’s eerste vrouw Anna die hij op zijn eentje heeft begraven. Wat is er met Anna gebeurd?

Voor wie vorige zomer Rebecca las op mijn aanraden of wie gewoon een liefhebber is van de gothic novel. Want dit is zo’n gothic novel om je vingers bij af te likken. Het plot lijkt in het begin standaard. Een jonge vrouw die trouwt met een oudere weduwnaar die ze amper kent met een mysterie rond het lot van de eerste vrouw. Maar Lea schrijft een heel ander verhaal dan je verwacht. Het is oprecht spannend, maar ook innemend. Met personages die elk hun eigen kruis dragen en kwetsbaar zijn. Misschien associeer jij de zomer niet met 17de eeuws Ijsland, maar geloof me, dit is een verfrissend boek.

Ook de moeite voor gothic novel liefhebbers: The familiars van Stacey Halls. Over een jonge adellijke vrouw die een vroedvrouw uit het dorp onder de arm neemt, net op het moment dat er een heuse heksenjacht aan de gang is. Kan ze Alice vertrouwen en wat houdt haar man voor haar achter?

Het land achter de horizon – Tamara McKinley

Jonathan is de zoon van een graaf in Cornwall en krijgt de kans om op expeditie te gaan met James Cook. Hij moet er zijn jeugdliefde Susan, een vissersdochter, voor achterlaten. Maar hij is wel een van de eersten die het nieuwe land, later Australië, ontdekt. Hij ontmoet er zelfs enkele aboriginals. Susan moet het ondertussen thuis zien te redden en na een persoonlijke ramp moeten zowel zij als haar broer Billy keuzes maken die hun leven voorgoed zullen veranderen.

Een familiekroniek over de eerste kolonisten van Australië. Voor de fans van Lucinda Riley’s ‘zeven zussen’-serie. Want ook hier gaat het om een zoete roman in een historische setting. Fan van het verhaal? Lees dan zeker verder in deel 2 (mijn favoriet) en deel 3!

Een lied voor Achilles – Madeleine Miller

Patroclus doodt op jonge leeftijd per ongeluk een jongen. Ook al is hij de kroonprins, toch wordt hij verbannen naar het koninkrijk van Peleus. Daar leert hij diens zoon Achilles kennen. Een halfgod die een grote heldenstatus wordt toegedicht door de Goden. Patroclus en Achilles ontwikkelen een intieme band, maar aan het lot kunnen ze niet ontsnappen en ze komen in Troje terecht.

Miller’s tweede boek gebaseerd op de Griekse mythologie ‘Circe’ verwierf nog veel meer faam, maar haar debuutroman over Achilles valt zeker niet over te slaan. Het is een toegankelijk geschreven verhaal over de oorlog in Troje, maar toch vooral over twee vrienden: Patroclus en Achilles. Ze weten beiden dat Troje hun eindpunt zal zijn en aan het lot valt zoals steeds niet te ontkomen. Je hoeft geen voorkennis te hebben, dit boek richt zich op young-adults en is dus zeer leesbaar.

Meer Achilles? In de stilte van vrouwen van Pat Barker lees je niet over Achilles als held, maar als slachter. Deze keer vertelt Briseis haar verhaal als Trojaanse slavin, met vooral veel aandacht voor de ontberingen die vrouwen moeten doorstaan in oorlogstijd. Dit verhaal is een tikkeltje feministisch en veel rauwer dan Miller’s boek.

Heb jij al een van deze boeken gelezen? Welk boek zou jij mij aanraden om deze zomer te lezen?

0 thoughts on “5 boeken om deze zomer te lezen – editie 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *