Close
Project schermvrije dagen #2
oznor

Project schermvrije dagen #2

Sinds een dikke twee maanden probeer ik mijn donderdagavonden schermvrij door te brengen. Zonder tv, laptop of smartphone dus. Geen makkelijke opgave bleek al snel, want onbewust grijp je echt vaak naar een scherm. Om mezelf te blijven motiveren geef ik jullie regelmatig een update. Bij deze de allereerste :).

Do 16/01

Tijdens deze week begon het idee van een schermvrije avond te rijpen en viel de keuze op donderdag. Maar ik moest mijn project een weekje uitstellen. Deze donderdag was ik namelijk op de uitreiking van Klimaatambassadeur 2019. We wonnen de prijs en ik bracht een hele avond door op sociale media (vooral Instagram) en onze interne chattool om collega’s en het netwerk op de hoogte te houden. Externe communicatie is nu eenmaal mijn job.

Do 23/01

De echte start met een eerste schermvrije avond. Ik begon met mijn bureau en tafeltje op te ruimen op mijn slaapkamer en maakte ook een van mijn boekenplanken schoon. Zo kreeg ik een zicht op alle creatieve boeken die ik heb en die een leuk tijdverdrijf zouden kunnen zijn op donderdagavond. Ik koos ook een puzzel uit en begon de stukjes te sorteren op mijn opgeruimde bureau. Ondertussen luisterde ik naar een podcast over de kruistochten (je bent een history nerd of niet). Ik eindigde de avond met een uurtje lezen.

Conclusie: de eerste avond had ik weinig moeite om deze schermvrij door te brengen. De motivatie was nog heel groot.

Do 31/01

Een moeilijkere avond. Ik was ontzettend moe en had eigenlijk gewoon zin om tv te kijken. Maar ik sloeg aan het puzzelen, luisterde opnieuw een podcast en las al wat in een reisgids over Valencia. De avond leek heel lang te duren. Als je weet dat ik normaal geen moeite heb met drie uur lang tv te kijken als ik moe ben, moest ik ineens op zoek naar alternatieven. Ook wegblijven van de smartphone begon een echte opgave te worden. Ik kroop dus vroeg in bed met een boek.

Do 05/02

Date night met het lief. We gingen eten in een Mexicaans restaurant in Leuven en daarna nog iets drinken. De smartphone kwam niet op tafel en ook thuis kroop ik meteen onder de wol. Het is uiteraard veel makkelijker als je iets sociaal gepland hebt.

Do 13/02

Met de collega’s proberen we zeker om de twee maanden op donderdag iets sociaals te doen. Deze keer gingen we naar het lichtfestival in Brussel. Het werd laat. Schermvrij lukte behoorlijk. Omdat je niet voortdurend op je gsm zit in gezelschap. Maar opnieuw werden er heel wat filmpjes en foto’s gemaakt en onderhield ik de Instagram van het werk. Ook op de trein naar huis werd er gezondigd en checkte ik mijn socials.

Do 20/02

Tijdens mijn weekje Staycation wilde ik graag de schermvrije avond behouden. Ondertussen merkte ik dat het steeds moeilijker begon te worden als ik geen plan had voor de avond.

Dus begon ik mijn kledingkasten op te ruimen. Ik gaf mijn steeds groeiende verzameling sokken een grotere schuif en deed heel wat oude spullen weg of in een doos. Daarna puzzelde ik zoals steeds nog even en las ik wat in mijn boek. Deze avond lukte het me dus weer makkelijk.

Woe 26/02

Jep, je leest het goed, een woensdag! Donderdag zou wat moeilijker worden deze week dus verplaatste ik ‘schermvrij’ naar woensdag in de agenda. Deze avond had ik het best moeilijk, want ik had geen plan. Ik puzzelde en las wat en ging dan maar vroeg slapen.

Do 5/03

Deze week stond er een etentje gepland met de dansgroep. Het werd een super gezellige avond waarbij er veel gepraat werd (ocharme die andere mensen in het restaurant, zo negen dames, dat maakt best veel lawaai :D). ‘S avonds keek ik wel wat op mijn smartphone, ik geef het toe.

Conclusie?

 • Ik heb nood aan een plan voor elke avond. Heb ik iets sociaal gepland, dan is schermvrij amper een probleem. Zit ik de hele avond thuis, dan maak ik best een plan. Bv. wat opruimen. Wat ik ga doen als alles is opgeruimd? Geen idee :p. Maar voorlopig is het wel zalig om af en toe een deeltje van de kasten onder handen te nemen.
 • Op donderdagavond ben ik vaak al best moe van de week. Ik merk dat het dan meteen een pak moeilijker is. Ik kijk op zo’n avonden meestal tv, en nu kan dat niet dus moet ik me met iets actiever bezig houden. En soms voel ik me gewoon niet zo actief :D.
 • Schermvrije avonden zijn goed voor mijn reading challenge. Ik lees net nog wat langer dan op een andere avond en zonder afleiding van sociale media.
 • Ik ga ook vroeger slapen op zo’n avond als ik gewoon thuis ben. Na het lezen scroll ik anders nog gemakkelijk een half uur door mijn socials. Dat half uurtje ga ik nu vroeger slapen.

Heb jij nog tips voor mijn schermvrije avonden?

 

0 thoughts on “Project schermvrije dagen #2

 1. Het is toch duidelijk al een goeie oefening in bewustwording. En het lukt toch ook al geregeld wel.
  Als je dat de komende weken ook kan, dan heb ik echt wel veel bewondering voor je!

  1. Het is idd een oefening in bewustwording. Vorige donderdag met de persconferentie is het niet echt gelukt idd. Maar we blijven verder doen en proberen

 2. Ik zou ook zo’n schermvrije avond moeten invoeren. Vooral aan door social media scrollen verspil ik véél te veel tijd. Maar ik merk dat ik dan ook een plan nodig heb, want tv kijken is gewoon in de zetel ploffen en klaar.

  1. Een plan is noodzakelijk! In de Lockdown is dat er niet meer en wil ik sowieso contact kunnen hebben met mensen en dus lukt het ook nimeer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *