Close
Plan winter: hoe overleef ik de winterdepressie?

Plan winter: hoe overleef ik de winterdepressie?

Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst een goede winter had. Waarschijnlijk toen ik nog studeerde aan de unief en een hele januarimaand binnen zat, waardoor je onbewust ook heel wat rust neemt en de dagen wel vooruit gaan. Ook al beweren de meeste studenten dat de examens wel heel lang lijken te duren ;).

De laatste jaren moet ik me fysiek en mentaal echt door de winter heen slepen, voornamelijk vanaf de kerstperiode en doorheen de maanden januari, februari en maart. Dat heb ik hier al eens heel mooi opgeschreven. 1 april is zo’n datum die standaard voor een glimlach op mijn gezicht zorgt: de winter is voorbij! Het feit dat de laatste winters moeilijk waren, zorgt er ook voor dat ik tegen deze periode op zie en dat het mentaal sowieso wat moeilijker gaat. Want je bent wat je denkt. Hoog tijd voor verandering!

Aangezien ik het laatste jaar iets beter voor mezelf probeer te zorgen, hoe moeilijk dat soms ook is door #projecthuis, maak ik hierbij een ‘plan winter’, oftewel een survivalgids voor de komende maanden. En dat is al in oktober begonnen trouwens.

Vitamines

Sinds oktober neem ik een aantal keer per week (minstens 3x) een multivitaminesupplement van B12, magnesium & vitamine D. Ik heb door mijn vitaminetekort van anderhalf jaar geleden geleerd dat dit echt wel de basis is om je fysiek gezond te voelen.

En hoeveel mensen ook zeggen dat ik gewoon meer rood vlees moet eten voor B12, ik weet dat dit niet voldoende is. Ik hoor steeds vaker dat B12 kunstmatig aan dieren wordt gegeven om het vlees deze vitamine te laten hebben, dus ik neem dit liever rechtstreeks in. Voor alle duidelijkheid: ik ben niet veggie of vegan, ik heb gewoon last om voldoende B-vitamines op te nemen in mijn lichaam. Geen idee of dat door mijn eetgewoontes komt of dat mijn lichaam daar gewoon een probleem mee heeft. Vitamine D hebben we sowieso allemaal tekort tijdens de winter, zeker ik met mijn kantoorjob, en magnesium is goed voor de concentratie, spiermassa en om te slapen. En slaap is de basis van alles als je aan zelfzorg wil doen.

Ik merk dat ik deze winter al minder ziek ben geweest dan normaal, ik wil het niet jinxen natuurlijk :D. Het zou ook gewoon een placebo-effect kunnen zijn, maar ik heb het gevoel dat die vitamines helpen en dat gevoel is zo belangrijk om de winter goed door te komen. Ik weet dat veel mensen tegen supplementen zijn, maar ik voel me er goed bij.

Een maand rust

De uurwisseling eind oktober zorgde ervoor dat het doordeweeks niet meer mogelijk was om te werken voor #projecthuis (want te donker), waardoor er ineens heel wat meer ruimte in de agenda kwam. Ik zou die kunnen volplannen hebben met sociale uitjes, maar heel november heb ik eigenlijk voornamelijk gecocoond (is dat een woord?). Behalve mijn danslessen op maandag en dinsdag heb ik de andere avonden doorgebracht in bed met een boek of een serie. Het was zelfs zo erg dat ik eind november ambetant werd van al dat aanlummelen. Een teken dat het goed gelukt is ;).

Deze rust was namelijk broodnodig omdat september en oktober heel intensieve maanden waren voor het lichaam en de geest. Gelukkig had ik ook nog wat verlof opgespaard om af en toe zelfs een extra dagje rust te nemen. Nu heb ik terug wat basis gelegd voor de komende tijd.

Een gebalanceerde kerstvakantie

Zoals jullie weten heb ik een enorme hekel aan kerst en alles wat er mee te maken heeft. Kersthater zijn is niet gemakkelijk als al de rest van de wereld van ‘most wonderful time of the year’ doet en verwacht dat je aan heel wat eettafels aanschuift. Op kantoor zijn we een hele week gesloten, een zegen zou je zeggen, maar door alle sociale verplichtingen is die week vaak zo volgepland dat ik op 2 januari uitgeputter terug ga werken dan voorheen. Ik zou me echt aanmelden als vrijwilliger mochten ze iemand zoeken die deze week toch de permanentie doet.

Vorig jaar was de eerste mentale inzinking van die week al op 23 december, jep, nog voor alle kerstzever goed en wel begonnen was. Dat wil ik dit jaar echt wel vermijden. Gelukkig valt de kerstsluiting nu veel beter. Wij sluiten tussen 25 december en 1 januari. Dat wil zeggen dat ik de 23ste en de 24ste nog ga werken en de laatste zaken op het werk kan afsluiten in relatieve rust. En hier heb ik al meteen de 24ste in de namiddag verlof genomen zodat ik in alle rust naar die eerste kersttafel kan trekken.

Een andere maatregel is door al zeker één keer gewoon niet mee te gaan naar de familie van het lief (niet omdat ik ze niet kan uitstaan voor alle duidelijkheid), zodat ik die dag enkel naar mijn familie moet. Vorig jaar was dat een gerij van hier naar ginder, de hele dag door, dat ik er echt uitgeput van was. Dus een verplichting minder geeft me ook een halve dag extra voor mezelf. En again, minder stress.

Daarnaast hebben we ons vakantietripje ook wat later gepland, vorig jaar vertrokken we heel snel na het kerstgedoe en was ik na een dag citytrippen doodop, mijn lijf kon niet meer. Dat heeft geduurd tot midden januari trouwens, want ik kreeg voor het eerst in 10 jaar de griep.

Deze keer vertrekken we pas de 29ste, voor twee nachten (dus tot de 31ste ’s middags). Naar Rijsel, een stad die niet super groot is en waar niet per se heel veel te doen is. Zo kunnen we het rustig aan doen. Want er is een leuk museum, kleine straatjes om door te wandelen, wat street art en dat is eigenlijk alles wat ik nodig heb. En we vermijden opnieuw de kerstgekte en -markten.

Ik hoop dat ik zo op 2 januari met een beter gevoel achter mijn bureau kan kruipen dan anders. Duimen jullie mee?

De echte winter: verlof en tripjes

Maar dat is 2019, de echte winter komt er natuurlijk aan na de jaarwisseling. Wanneer de donkere dagen van geen wijken willen weten, er sneeuw voorspeld wordt en je lijf stilaan helemaal uitgeput raakt van die koude, deadlines en sociale verplichtingen (nieuwsjaarsdrinks etc.).

Ik heb het grote voordeel dat ik nog steeds een week verlof van 2018 zal moeten opnemen in januari en februari. En februari, dat is echt een zwart beest voor mij sinds een jaar of twee. Dus waarschijnlijk neem ik dan een week staycation. Onder andere om wat inspiratie op te doen voor #projecthuis, maar ook voor rust en cocoonen.

In het voorjaar staan er daarnaast alvast twee tripjes gepland. Half maart trek ik met Leen naar het zuiderse Valencia. Hoe vroeger je vitamine D kan opdoen, hoe beter! En half april, dan zijn we alweer na Pasen, ga ik op conferentie naar Brighton en wil ik er wat Londen aan koppelen, want Londen is ALTIJD een goed idee! Dus op die manier heb ik al heel wat toffe dingen om naar uit te kijken, ook dat is nodig in donkere maanden: lichtpuntjes.

Dit is plan winter. Geen idee of het gaat helpen tegen mijn aanstaande winterdepressie. Maar iets proberen is altijd beter dan niets. En baadt het niet dan schaadt het zeker niet in dit geval.

Toch nog even nuanceren: ik spreek hier wel over rust en self-care enzo hé. En over minder ziek zijn, maar ik heb al een buikgriep achter de rug en ben door omstandigheden toen blijven werken. Ook ben ik al een dikke twee weken aan het stressen over kerstcadeaus. Om maar te zeggen: perfect is het niet. En zelfzorg is geen wondermiddel. Self-care zit in heel kleine dingen. En zelfzorg altijd op de eerste plaats zetten is een lange weg. Waar ik zeker nog niet ben. Maar elke stap is een stap.

Heb jij last van een winterdepressie en wat probeer jij er tegen te doen?

0 thoughts on “Plan winter: hoe overleef ik de winterdepressie?

 1. Ik neem dit jaar ook vitamines omdat ik anders vanaf oktober op de sukkel ben. Ik ben helaas deze week ziek geweest, maar dat eeuwige gevoel van de ene verkoudheid na de andere, dat heb ik niet meer en dat vind ik zalig! Volgens mijn zus is dat gewoon een placebo effect, maar soit, het kan maar helpen 🙂

 2. Je bent er zo van onder de voet dat je nog een jaar achter staat 😉
  Ik moet ook wel opletten met vitamines in de winter, ben op aanraden van de dokter al aan het bijnemen. Ik merk wel dat ik moe ben, door slecht te slapen en door drukte op het werk, maar gelukkig begint over anderhalve week mijn vakantie al. En weinig verplichtingen met de feestdagen dus heel veel rusttijd in het verschiet.

 3. Ik heb er ook last van, het ene jaar al meer dan het andere. En ik ben net als jij geen fan van kerstmis en alles wat daarbij hoort. Bij mij zijn de korte dagen en het gebrek aan licht een belangrijke factor. Ik heb sinds een paar jaar een lichttherapielamp die ik ’s ochtends gebruik en heb het gevoel dat dat zeker helpt. Verder probeer ik elke winter op reis te gaan naar een zonnige bestemming en zo de winter te breken. Ik probeer ook gezond te blijven eten en genoeg te bewegen. En verder ben ik extra mild voor mijzelf, accepteer ik dat mijn energieniveau wat lager is. Ik zou willen toevoegen dat ik geen grote projecten plan in de winter, al is dat dit jaar wel niet echt gelukt doordat we in januari verhuizen.

  1. Ja zo’n lichttherapielamp heb ik ook al gezien, maar ik ben heel gevoelig aan licht op mijn ogen dus heb het nog niet durven proberen. Mild zijn is een hele mooie ook. Veel succes met de verhuis, dat is idd wel wat gedoe!

 4. ik kan daar ook last van hebben… het zijn ook drukke dagen op het werk dan. En ik hou ook niet van kerst. En toch hou ik van de winter 😀
  Vit D moet ik een heel jaar doornemen omdat ik een vrij donkere huid heb en dat niet voldoende opneem, terwijl ik nochtans heel vaak in de zon zit.

 5. Ik heb er zelf niet zo’n last van, maar heb wel altijd het idee dat ik minder tijd heb – gewoon omdat het nog donker is wanneer ik op werk aankom en ook alweer donker wanneer ik vertrek. Alsof mijn dag al voorbij is. (Terwijl ik eigenlijk gewoon nog evenveel tijd overhoud.)
  Brighton is echt geweldig! Ik vond het serieus een van de allerleukste plaatsen waar we zijn geweest tijdens onze roadtrip dit jaar. Tipje voor de beste pizza ooit: https://talithaheefteenblog.be/2019/09/11/roadtrip-door-engeland-deel-1/

  1. Ja inderdaad, dat gevoel van minder tijd te hebben herken ik wel. Oeh, ja juist, je bent daar geweest! Ik check je blogpost zeker nog even dan, want de beste pizza wil ik nooit missen!

 6. Ik neem zelf ook supplementen (D sinds begin december, B12 systematisch twee maal per week, magnesium soms (maar ben nog niet overtuigd dat dat echt nodig zou zijn, kunnen ze ook moeilijk testen hoorde ik al)) en ben helemaal pro zolang je je bloed regelmatig laat testen, want vitamines pakken om er te pakken is onnozel (zo zijn er mensen die hele jaar door multivitamines slikken… compleet overbodig… kan averechtse werking hebben). Anyways, het is goed dat uw gevoel al een pak positiever is deze winter 🙂 D helpt echt wel tegen dat lusteloze gevoel dat je hebt (kan hebben) door een tekort – maar misschien zit dat ook in mijn hoofd. Achja.
  Ik zou mij direct mee aanmelden als vrijwilliger voor die permanentie! En mijne verlof dan na de feestdagen inplannen, om te bekomen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *