Close
Mijn 15 reisfavorieten uit 2018

Mijn 15 reisfavorieten uit 2018

Het kan soms raar lopen. Zo schreef ik eind 2017 nog over mijn vrees dat 2018 saai zou worden omdat ik nog absoluut geen plannen had. 2018 bleek uiteindelijk allesbehalve saai, het was een rollercoaster van emoties, maar het was vooral een jaar van tripjes. Ik pakte maar liefst 8 keer mijn koffers naar het buitenland (nu ja koffers, er waren ook enkele tripjes van slechts 2 of 3 dagen bij) en heb ook in België zelf heel wat fijne dingen gedaan.

Ik vond het dus wel een tof idee om een lijstje met mijn reisfavorieten van 2018 op te stellen (zeker aangezien ik er nog niet bijna in geslaagd ben om over alles te schrijven in de vorm van reisverslagjes, ooit, jongens, ooit). De keuze was enorm. Dus dit zijn echt wel de hoogtepunten der hoogtepunten. Neem je bucket list erbij en noteer. We beginnen voor de verandering een keer van beneden naar boven.

15. Pharmacia, Lissabon – april

Ik ben niet echt het type blogger dat eetfoto’s post, maar hier kom ik zwaar in de verleiding. Want als er één eetadresjes het verdient om deze top 15 te halen dan is het wel Pharmacia in Lissabon. Vlak aan het museum over farmacie en ingericht in apothekersthema met een gezellig terras aan een prachtig uitzicht over de Taag in Bairro Alto.

thumb_P1120252_1024.jpg

Hun concept is foodsharing en dat met smaakvolle eenvoudige combinaties die je misschien met een wenkbrauw omhoog bestelt, maar na een hap weet je dat je goed hebt gekozen. Het was er een prikje duurder dan op de andere plekken waar we gegeten hebben. Maar dat was het waard. Zeker het dessert niet overslaan.

14. The crystal ship, Oostende – juli

Onze grote zomervakantie zou dit jaar wat op zich laten wachten, door omstandigheden op het werk konden we pas verlof nemen eind augustus en zouden we de zomer dus grotendeels in België spenderen. Midden juli lukte het om 3 daagjes af te zakken richting de zee, waar ik toch altijd wat tot rust kom.

thumb_P1120873_1024

We deden The Crystal Ship wandeling in Oostende waarover ik hier al eens blogde. Mijn liefde voor street art is ondertussen groot en ik zag al heel wat werken in het buitenland, maar in Oostende moeten ze daar zeker niet voor onder doen. Een aantal van mijn favoriete werken vind je namelijk gewoon aan onze kust. Dus voor wie eens iets anders wil dan de Dijk of de winkelstraat, is dit een goed alternatief.

13. The national portrait gallery, Londen – november

Ok, nerd modus on. Ik bezocht eerder al de National Gallery op Trafalgar Square, maar deze keer was het de beurt aan het kleine broertje, de National Portrait Gallery. Was ik even vergeten dat die een specifieke Tudorafdeling hadden zeg! En een Stuartcollectie en ook best wat portretten uit de tijd van Queen Victoria. En ja, ik ben alweer aan het kwijlen nu ;).

IMG_20181110_114356.jpg

Laat ons zeggen dat het lief geen bordjes heeft moeten lezen, ik vertelde honderduit over de mensen achter de portretten die ik al van ver herkende alsof ze mijn vrienden zijn. Op zo’n moment besef ik hoe een ontzettende nerd ik ben en hoe ik toch ook best wel wat weet over de Britse geschiedenis. Er is echt een gids aan mij verloren gegaan vrees ik. Enfin, rustig rondslenteren in dit museum was dus zeker een hoogtepunt.

12. De haven met de Erasmusbrug, Rotterdam – maart

Rotterdam was het eerste tripje van het jaar. Het was ijskoud en Rotterdam is zeker niet het soort stad waar ik op slag verliefd op was. Maar steden aan het water hebben altijd een streepje voor. En ik heb gewoon een ding met bruggen. Dus ondanks de sneeuw probeerde ik de Erasmusbrug langs alle kanten op de foto te krijgen. En we spotten heel wat boten van kleine pleziervaart tot grote containerschepen.

thumb_P1110104_1024

Verslagjes van een koude wandeling in Rotterdam vind je hier en hier.

11. Keulen – december

Ook aan het einde van het jaar stond er een koude citytrip of twee op het programma. Twee dagen Londen met het werk en twee dagen Keulen met het lief tijdens de kerstvakantie. In Keulen viel het gelukkig nog best mee met de koude en deden we een fijne wandeling doorheen het historische centrum, langs het eiland in de Rijn helemaal tot aan de volksgarten, een mooi park waar het in de zomer heerlijk vertoeven moet zijn.

P1150708.jpg

10. Oorlogsgeschiedenis in Berlijn – september

Ik heb nooit iets gehad met de Tweede Wereldoorlog. Laat staan met de Koude Oorlog. Ik ben iemand van de veel vroegere geschiedenis. Maar we kunnen er niet omheen dat er in de 20ste eeuw heel wat is gebeurd. Heel veel verschrikkingen die tot vandaag een invloed hebben op ons bestaan. En die dingen mogen we nooit vergeten.

P1140364.JPG

Daarom vind ik het ook zo innemend dat Berlijn zo open is over het verleden. En dat je op heel wat plaatsen, waar gruwelijke dingen zijn gebeurd, op een ingetogen manier informatie krijgt over de gebeurtenissen. Met respect voor de slachtoffers. Opdat we nooit zouden vergeten. Ik werd er oprecht stil van.

9. The Three Cities, Malta – augustus

Middeleeuwse lege straatjes om in te verdwalen en leuke haventjes. Dat zijn The three cities in een notendop. Ze worden vaak overgeslagen door toeristen ten voordele van Valetta. Maar hier proef je nog het echte Maltase leven. Neem dat gerust letterlijk want je vindt er niet veel restaurants, maar als je daar een plaatsje weet te bemachtigen dan kom je er al rollend uit.

IMG_20180826_200707.jpg

Op onze eerste avond was er een soort religieus feest waardoor de straatjes versierd waren met riddervlaggen en het toverde mij zo weer enkele eeuwen terug.

8. Mosteiro de Sao Vicente De Fora, Lissabon – april

Een klooster dat deze top 15 haalt? Absoluut! En niet het bekende Mosteiro De Jeronimos in Belem, maar een iets minder toeristisch en rustieker klooster in de wijk Graça in Lissabon.

thumb_P1110516_1024

Het zal waarschijnlijk door onze eigen beleving zijn dat dit klooster zo hoog scoort. Want nee, zo uniek is de architectuur niet. Maar we vonden er rust op een regenachtige dag in de prachtige patio’s, gangen en op het dakterras.

6. Glasgow onder een lentezonnetje, Glasgow – april 

Ik kan onmogelijk één hoogtepunt kiezen uit ons bezoek aan Glasgow. De week ervoor zat ik nog in Lissabon en toch blijft Glasgow mij vooral heel erg bij. Het is in sé niet mijn stad, heel industrieel en strak opgebouwd. Maar er hing daar iets in de lucht dat het hem deed bij mij. Misschien was het gewoon dat Schotse.

thumb_P1120656_1024.jpg

Ik denk dat vooral het weer er mee te maken had. Ik had een valies met best wel wat warme kleren ingepakt en het werd een lentetripje met 18 graden en zon. We hebben dus heel wat van de stad gezien en alles stond in bloei in de mooie parken. In de lente kleurt Schotland dus duidelijk nog wat mooier.

5. The castle of the Moors, Sintra, Lissabon – april

Het is een understatement om te stellen dat ik iets heb met kastelen en paleizen. Zeg trouwens nooit zomaar paleis tegen een kasteel, en omgekeerd. Ons daguitstapje naar Sintra werd dan ook een persoonlijk hoogtepunt. Persoonlijk? We bezochten dus 3 paleizen en 1 kasteel, my inner princess was gelukkig pakt. Hoogtepunt? Wel, laat ons zeggen dat die bergen in Portugal echt wel de naam berg waard zijn.

P1030326.jpg
@leenvdb

Mijn persoonlijke favoriet werd The castle of the Moors (een kasteel dus want ter verdediging). De eerste vestiging stamt uit de 10de eeuw en het is prachtig bewaard gebleven. Het heeft zoveel kantelen van waaruit je de prachtige omgeving kan bewonderen. Ja, Pena Palace is prachtig met alle kleurtjes en een hoog Disneygehalte. Maar ik word pas echt opgewonden van simpele kanteeltjes uit steen.

4. Kreuzberg, Berlijn – september

Kreuzberg kan je vergelijken met Shoreditch in Londen, maar dan nog wat rauwer en minder commercieel (ik was dit jaar ook 2x in Shoreditch en heb de vergelijking dus goed kunnen maken). Ik zou er ’s avonds niet graag vertoeven, maar overdag is het een heerlijke wijk om te verkennen.

P1140522.JPG

Ook hier vind je enkele prachtige murals en street art. Het is een multiculturele wijk waar je ook super lekker kan uitblazen aan de rivier én heerlijk kan eten. De pizza bij Zola was bijna een apart plaatsje waard in deze top 15. Met voorsprong de beste pizza die ik ooit heb gegeten (en dat zijn er best wel wat, ik steek het op het lief) en dat voor minder dan een tientje.

3. St-Pauls Cathedral, Londen – november

Jullie weten ondertussen wel dat ik graag kerken bezoek. Tijdens mijn allereerste tripje naar Londen is het er jammer genoeg niet van gekomen. Dus nu kreeg ik een herkansing en boekten het lief en ik tickets voor St-Pauls. De kerk der Londense kerken.

We werden op slag verliefd. Wat een pareltje. Die koepel. Dat uitzicht. Jep, dit is niet alleen de tweede grootste kerk ter wereld, maar ook de tweede mooiste (de Sint-Pietersbasiliek in Rome staat uiteraard 2x op één ^^).

IMG_20181112_120316.jpg

We liepen er misschien wel 3 uur rond, een nieuw persoonlijk record. En neen, het lief is niet zoals mij een kerkenmens, maar hij heeft zich geen seconde verveelt. Je krijgt een zeer fijne audiogids, echt, ik heb nog nooit zo’n interessante fijn opgestelde audiogids gevolgd (het lief en ik analyseerde meteen de UX #beroepsmisvorming). Zware aanrader!

2. Tyndrum, the highlands Schotland – april

Moet ik nog zeggen waarom? Wie dit verslagje heeft gelezen weet wel dat ik een dingetje heb met Schotland en dat deze prachtige dag in de Highlands smaakt naar meer. Naar veel meer.

thumb_P1120548_1024

1. Het eiland Gozo, Malta – augustus

De hele Maltavakantie was een succes. En nee, het is niet het mooiste land ter wereld, maar dit eiland kwam op het juiste moment. Even uitblazen, dingen bezoeken en rondwandelen. Ik zat er toen echt flink door en had nood aan die rust.

Na enkele dagen op Malta vertrokken we naar het zustereiland Gozo, waar alles nog wat rustiger bleek. Ja, we zaten in een toeristische ‘badplaats’, maar het tempo dat we daar aanhielden was zalig. Wat wandelen, zelfs wat zwemmen in de zee en veel en lekker eten. Echt dat eten daar, de Lonely Planet bleek een lifesaver vol goede adresjes.

thumb_P1130816_1024

Op Gozo is het ook gewoon minder druk dan op Malta. We hebben amper volk gezien op onze wandelingen. Het mocht wat minder warm, 38 graden was wat veel, zeker aangezien mijn hart al was opgewarmd van al die schoonheid en die rust <3.

Haalden nipt de top 15 niet: Mdina & Rabat op Malta, de wijk Pretzlauerberg in Berlijn, Shoreditch in Londen, het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, National History Museum in Londen, Connecterra, Brussel… en ga zo maar verder.

Wat was jouw reisfavoriet van 2018?

0 thoughts on “Mijn 15 reisfavorieten uit 2018

  1. Ik heb mij keihard moeten inhouden om niet naar 1 door te scrollen 😀 Verrassend dat het Malta is. Maak eens werk van uw reisposts jong 😉 Ook jammer dat Brussel de top 15 niet gehaald heeft. Moeten we dus nog eens overdoen als ik zeker ben dat het Justitiepaleis open is cause it will blow you away.

    1. Gozo is nummer 1 eigenlijk 😁 dat was toch nog een beetje anders dan Malta. En ja Brussel, daarvoor heb ik teveel andere dingen gezien dit jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *