Close
Een beetje introvert is best oké #3

Een beetje introvert is best oké #3

Het is nooit de bedoeling geweest dat dit een soort van rubriek zou worden, maar af en toe heb ik blijkbaar nood om een potje te lullen over mijn introvertheid. Een kleine twee jaar geleden heb ik mijn introvertheid leren omarmen en een jaar geleden handelde ik er zelfs al naar om mezelf af en toe wat meer alleentijd te geven.

Ik botste keihard tegen mijn introvert karakter tijdens #BAS1516. De dynamiek in een groep kan mij blijkbaar anders op zaken doen reageren. Hij kan mij net aanweziger maken of in een hoekje stil verzeild doen raken. Toen ik twee jaar geleden begon te werken op mijn huidige job startte ik samen met 4 andere collega’s. Voor de bestaande collega’s was dit meteen een grote groep nieuwe mensen erbij en ik heb al vaak horen zeggen dat dit de sfeer op kantoor toen erg hard heeft beïnvloed. Drie van de collega’s die toen samen met mij zijn gestart zijn extravert en heel aanwezig, terwijl onze developmentteams van nature uit heel introvert zijn. Zij moesten daar toen wel hard aan wennen.

Ik vond gelukkig snel mijn plaatsje in de groep. Het jaar daarop vertrokken heel wat collega’s, er kwam ook regelmatig iemand nieuw bij, maar ons totaalaantal bleef min of meer hetzelfde. Tot nu.

Sinds juni is er één collega weggegaan en er zijn 7 collega’s bijgekomen. De helft van hen vervangt ook effectief iemand die is vertrokken, maar er is ook gewoon extra mankracht bijgekomen.

Voor alle duidelijkheid: die mankracht was effectief nodig. Het was op zijn zachtst gezegd druk en dat is het nog altijd. Er zou nog 5 man extra bij kunnen met het huidige werk. Maar voor mij is het eerlijk gezegd even genoeg geweest.

De dynamiek in de groep is weer zoek. Ik merk nu hetzelfde als wat de anderen twee jaar geleden ook gehad moeten hebben. We moeten aan elkaar wennen. In elk team zit een nieuw gezicht. Met een eigen karakter. En het zijn heus niet allemaal extraverten. Dat is het zeker het probleem niet. Het is eerder zoeken naar balans, naar structuur.

Ik kruip er onbewust van in mijn schulp. Er zijn het laatste jaar wat mensen vertrokken met wie ik goed klikte en het heeft even wat tijd nodig om dat gevoel te krijgen bij de nieuwen. Ik ben overgevoelig aan de sfeer op het werk en merk gewoon dat iedereen zoekende is, waardoor ik zelf ook enorm op zoek ben naar iets dat ik niet kan definiëren (hoera, weer zo’n duidelijke blogpost van mij!!). Toen vorige week de laatste nieuwe collega begon was ik zelfs niet meer enthousiast. Er zijn even genoeg nieuwe gezichten. We zijn nog nooit met zoveel geweest…

Ik weet dat dit allemaal gaat loslopen. De mensen zijn goed geselecteerd. Ze passen in de groep. En ze zijn minstens even onzeker als wij allemaal. Eén op één heb ik al fijne gesprekken gehad. Maar mijn introverte persoon is op zoek naar een referentiekader. En dat is er nog niet.

Dus had ik even helemaal geen zin in een weekendje met één van de teams (dat niet het mijne was en dus was ik sowieso al iets meer een outsider) en in een teambuildingsactiviteit met zijn allen.

En weet je wat. Ik heb even moeten doorbijten. Maar dat weekendje en vooral die teambuilding zijn helemaal goed gekomen. Ik probeer tijd te nemen om één-op-één mensen te leren kennen. En af en toe zonder ik me toch even bewust af. Ik hoop zo dat dit allemaal op zijn pootjes valt. Zoals het dat altijd doet.

Het was weer even geleden dat mijn introvertje en ik elkaar kwijt waren. Maar deze keer ben ik niet tegen de muur gelopen. Deze keer heb ik het ‘probleem’ mooi op voorhand kunnen uitspreken en maatregelen kunnen treffen. De tijd nemen om te wennen. Me niet in die extraverte rol duwen, want dat vraagt zoveel energie. En zo doe ik mezelf elkaar keer wat minder pijn. Want zo’n muur die gaat niet vanzelf aan de kant. Daar moet je over klimmen om een botsing te vermijden.

Hoe ga jij om met een nieuwe groepsdynamiek?

0 thoughts on “Een beetje introvert is best oké #3

 1. Ik snap het gevoel, ook bij ons is het team sterk veranderd en dat is niet altijd zo simpel om een nieuwe dynamiek te vinden. Ik zit zelf meer tegen het extraverte, maar kan het er ook moeilijk mee hebben.
  In het verleden zijn we ook al eens op teamtweedaagse geweest en het staat nu opnieuw op de planning, wat volgens mij wel eens nodig is.

  1. Ik ben op de schaal introvert – extravert ook vrij fel naar het midden. Maar ik merk dat met ouder worden die introverte trekjes wat feller worden, ik echt die tijd voor mezelf nodig heb. Zo’n teamtweedaagse doen we ook ieder jaar en dat is telkens een groot succes!

 2. Bij ons op het werk is er de laatste twee jaar ook heel veel veranderd. Ik heb meer collega’s zien komen en gaan, dan ik er ooit heb gehad. Ik ben een persoon die makkelijk overeen komt met anderen, maar ik ben ‘de stille’ als ik de anderen niet goed ken.
  Binnenkort verander ik zelf van werk, en het zal toch met een klein hartje zijn. Zullen de collega’s meevallen? Ga ik er zelf mijn draai vinden als introvert? Spannend, alles!

  1. Oh spannend, zo van job veranderen. Dat probeer ik wel voor ogen te houden, dat het voor de nieuwen waarschijnlijk nog moeilijker is aangezien zij in een hechte groep hun plaatsje moeten vinden.

 3. Ik snap je helemaal hoor: als er wat wijzigt in de groep dan heb ik het daar moeilijk met. Zeker als het gaat om collega’s die vertrekken en waar ik een erg goeie band met heb. En dus neem ik op zo een momenten afstand. En kijk ik eerst heel erg hard de kat uit de boom. Tot ik mezelf en de groepsdynamiek wat heb teruggevonden. Want het is wat je schrijft: als het mensen zijn die goed geselecteerd zijn dan zullen ze wel in het team passen en dan loopt dat op termijn allemaal wel los

 4. Toen ik terugkwam van Nepal kon ik mij efkes in alle oprechtheid niet meer herinneren wie die nieuwe ook al weer was. Ik heb moeten graven in mijn geheugen naar een naam. En die mens zat daar al twee weken voor ik met verlof vertrok en ik heb die zelf aangegeven bij DIMONA enzo dus ja voor mij was het ook ff te veel. Te veel taart, te veel nieuwe gezichten. Ik vind het dapper dat je 1 op 1 tijd maakt. Ik ben naast introvert te asociaal daarvoor denk ik 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *