Close
Picture imperfect #5: Blogperfectionist?

Picture imperfect #5: Blogperfectionist?

Ik ga deze post beginnen met iets dat jullie al lang weten: ik ben een perfectionist. Ik wil steeds de puntjes op de i zetten. Ik zal nooit van mezelf zeggen dat ik iets heel goed heb gedaan. Hoogstens goed.

Ik ben een controlefreak. Laat mij dus aub mijn ding doen of ik kan wel eens heel bot uit de hoek komen. Ik heb onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid nodig. Voor mij geen job waarbij ik eerst langs 5 oversten moet om een andere koffiebonenleverancier te kiezen (fictief voorbeeld: ik drink geen koffie).

Maar ik ben ook een blogger. En die blogger in mij wil het goed doen. Die wil controle hebben over wat ze wanneer publiceert. Maar die blogger is alles behalve een perfectionist.

Je leest hier onsamenhangende stukken die zeker niet allemaal van een journalistiek niveau zijn. Je vindt in elk stuk wel een spelfout (en dat terwijl ik op het werk bekend sta als een taalnazi). Ik lees niet elk artikel 15 keer na. Ik doe maximum een half uur over het schrijven van een blogpost, die ik 1 of 2 keer nakijk op fouten. En dan blijven er uiteraard fouten staan. It is what it is.

Ik heb geen blogplanning. Ik post wel sowieso iets op zondag en af en toe op woensdag. Soms zit ik zondagochtend nog iets te typen. Soms staat het klaar. Soms is het hier veel van hetzelfde, soms niet. Mijn focus is al 300x veranderd. En dat zal nog 300x opnieuw gebeuren. Alle foto’s heb ik zelf genomen, maar ik gebruik heel vaak dezelfde foto’s. Onbewerkt. Niet bijgesneden. Staat de horizon scheef? Jammer dan. Mijn titels zijn niet SEO proof. Ik optimaliseer mijn posts zelfs niet voor SEO. Mijn lay-out is dezelfde als toen ik 2,5 jaar geleden live ging. Ik maak geen reclame voor de blog. Ik doe geen samenwerkingen. Ik probeer op elke reactie te antwoorden. Ik schrijf.

Op mijn blog is dat perfectionisme dus duidelijk wat meer afwezig. In mijn job moeten mijn teksten inhoudelijk sterk, geoptimaliseerd voor zoekmachines én creatief zijn. Ik moet een lijst met synoniemen gebruiken. Ik moet call-to-actions bedenken. Overtuigen. Entertainen. Informeren. En dat allemaal in enkele zinnen. Ik ben dan niet ik. Ik ben het doelpubliek. In mijn job moet het. Daar ben ik die perfectionist die tot het uiterste wil gaan voor klanten. Dat maakt mij goed in mijn job.

Hier moet het niet. En dat is zalig. Dat maakt het bloggen voor mij zo leuk.

Als blogger kan ik diezelfde brok energie namelijk niet aan de dag leggen. Dit is mijn uitlaatklep. Hier kan ik schrijven zonder regeltjes. En ik weet best dat wanneer ik op publish druk het een goede post is. Ik weet dat ik kan schrijven, maar dat kan iedereen in blogland. En velen beter dan ik. En ja, ik zie dit als mijn portfolio. Maar niet om mijn literaire schrijfstijl (die overigens onbestaande is wat mij betreft ^^) te showen, maar om mijn persoonlijkheid en wilskracht kracht bij te zetten. Ik bewijs hier dat schrijven een hobby is waar ik tijd in wil steken en dat ik er in slaag om minstens 1 keer per week iets live te zetten dat steek houdt (of meestal toch).

Hier op deze blog ben ik ik. Hier lees je wat mij bezielt. Wat mij bezighoudt. Wat ik wil delen. Ik verkoop hier niets. Ik moet hier niemand overtuigen. Ik schrijf hier dingen van me af. En de ene keer is dat voor jou boeiender dan de andere keer. Alle begrip daarvoor. De perfectionist in mij vindt wat ik hier publiceer ook zeker niet heel goed. Ik zou nog veel willen doen met deze blog. Een nieuw thema, een eigen domeinnaam, meer posts per week,.. en god weet wat nog allemaal. Maar misschien is dat ook geen must. Misschien is het genoeg dat ik schrijf.

Dit is mijn plekje. Ik heb hier alle controle. En ik zeg dat het perfecte hier niet hoeft.

Ben jij een blogperfectionist?

0 thoughts on “Picture imperfect #5: Blogperfectionist?

  1. Oh neen, ik ben zeker geen perfectionist als het op mijn blog aankomt. Ik heb nog altijd hetzelfde gratis wordpress thema als toen ik begon en ik schrijf vaak vanuit een emotionele impuls. Misschien is dat wel een voordeel van anoniem bloggen, ik moet eigenlijk met niets inzitten, want er weet toch niemand wie ik ben ;-).

  2. Door deze post te lezen besef ik ineens dat ik eigenlijk een blogperfectionist wil zijn maar dat mij dat niet lukt. Mijn blog is sowieso beperkt tot alles wat met handwerken te maken heeft en ik wil dat dan nog binnen categorieën doen en om de zoveel tijd moet ik iets gepost hebben etc. Jouw post heeft mij geïnspireerd om iets nieuw te posten. Ik schrijf al een tijd niets meer omdat ik niet weet in welke categorie ik het moet plaatsen en meer van die ‘stomme’ dingen.

  3. Wat fijn dat je hier je ding kan doen en er gewoon plezier in hebt 🙂 Blijf ervan genieten, en blijf ook schrijven zodat wij kunnen blijven meegenieten 😉

  4. Het wisselt bij mij, de weken dat het op het werk druk is en ik daar over mijn grenzen ga merk ik dat ik onbewust dat perfectionistische gedrag mee overneem naar mijn blog. En dingen niet post omdat ik begin te twijfelen aan alles. Maar evengoed zijn er evenveel periodes dat ik me die ene (of meerdere) fouten niet aantrek en gewoon schrijf en post vanuit mijn gevoel & beleving. En net dan beleef ik er ook het meeste plezier aan.

  5. Ben ik wel, ja. Hoewel ik geen rekening houd met SEO, niks van analytics snap en nooit m’n blog promoot (en al zeker niet via social media). Maar schrijven is het enige dat ik goed kan (verder ben ik nutteloos), dus als mijn naam eronder staat, dan moet het altijd iets zijn waar ik zelf trots op ben, dat ik zelf goed vind en dat volledig af is. Het perverse is dan weer wel dat ik daar oprecht van geniet. Ik snap dat het voor jou rust geeft om daar minder mee bezig te zijn, maar ik vind het juist ontspannend om na te lezen en aan zinnen te schaven en alles. Dus ik bezorg mezelf er in ieder geval geen stress mee 😉

    1. Het belangrijkste is dat we er plezier aan beleven, als dat voor jou schrappen en herschrijven is dan mag je daar helemaal los mee gaan wat mij betreft 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *