Close
Vlaanderen Wonderland: Connecterra

Vlaanderen Wonderland: Connecterra

Het is altijd zo fijn om even een uitstap te doen naar een mooie plek in België. Dat zorgt vaak voor een instant vakantiegevoel. Vanaf nu ga ik deze plekjes toch net wat vaker met jullie delen. Want Vlaanderen is soms echt een schoon land!

thumb_P1090187_1024.jpg
Herfst: kleuren, wind en regen op komst!

Op een herfstige zaterdag trok ik met enkele vriendinnen richting Maasmechelen. We parkeerden vlak voor de ingang van Maasmechelen Village, maar niet om te shoppen. Vlak naast de bekende shoppingstraat ligt namelijk één van de ingangen tot het Nationaal park van de Hoge Kempen, ook wel Park Midden-Limburg genaamd, Connecterra.

thumb_P1090189_1024
De originele schachtbok gezien vanuit de reconstructie.

Connecterra noemt zichzelf het mooiste panorama van België. Dat moesten we gaan ontdekken! De locatie is de vroegere mijn van Eisden en de 2 schachtenbokken zie je dan ook van ver boven alles uittorenen. Eén van de twee schachtenbokken is een reconstructie en je kan er zelfs een stukje opklimmen.

Toegangstickets tot het park kosten 3 euro en je kan kiezen tussen een wandelroute van 4, 7 of 11 km (al kan je ook nog wat verder het park in, maar dan ben je wel even zoet). Aangezien we zeker het eerste panorama wilden meepikken kozen we uiteindelijk voor de 4 km. De 7 km wandelde namelijk rond dit panorama en dat is best jammer. Maar ik ga zeker eens terug voor een langere wandeling, bij voorkeur in de lente wanneer het iets minder vroeg donker wordt (en warmer ^^).

Connecterra bestaat eigenlijk uit twee hoge terrils die zijn ontstaan door de ophoping van overtollige grond die mee naar boven kwam uit de mijnen. Ook al beklommen we enkel de laagste van de twee terrils, toch is het wel een serieuze kuitenbijter. Maar dat vergeet je snel, want het uitzicht is de moeite!

thumb_P1090175_1024
Uitzicht van de ene op de andere terril.

Ik heb sowieso een zwak voor uitzichtpunten. En ook deze keer deed het me even stil worden. Je kijkt uit over de grindplassen, de schachtbokken, maar ook over de kerk en de moskee die wat verder in het centrum vredevol naast elkaar staan. Je wordt er bijna lyrisch van. Het enige jammere is dat je wel wat industrie ziet die het natuurlandschap onderbreekt. Maar ook dat is België natuurlijk. Enfin, ik kan nog uren lullen over het uitzicht, maar de foto’s spreken voor zich ;).

thumb_P1090178_1024.jpg
On top of the world 😉

Het park is zeer verzorgd, er staan genoeg bordjes die de richting aangeven en er zijn voldoende picknicktafels zodat je je eigen lunch van een uitzicht kan voorzien. Aan het begin van de wandeling kom je ook de Ecotrons van de universiteit Hasselt tegen, zij doen daar een of ander ecologische experiment. Het is sowieso mooi om te zien dat dit stukje natuur en mijngeschiedenis op een mooie manier bewaard blijft.

thumb_P1090179_1024

Er staan weinig echte loofbomen waardoor de herfst je wandeling niet extra speciaal maakt. Het bleef allemaal vrij groen en er was vooral veel wind. Ik had al een bad hairday, maar toen ik thuis kwam was het echt om zeep 😀 In de lente moet Connecterra op zijn mooist zijn wanneer de paarse heide in bloei staat.

Ik vind Connecterra dus zeker een aanrader voor als je eens een namiddag wil wandelen in een mooie omgeving. Je kan dit altijd combineren met een shoppingsuitje bij Maasmechelen Village.

Kende jij dit stukje natuur al?

EDIT: in augustus 2018 keerde ik terug naar Connecterra op een zonovergoten zomerdag na weken van droogte. Om de wandeling te doen van 11km, die met drie beklimmingen best pittig was in ongeveer 30 graden. Maar zwaar de moeite opnieuw. Enkele foto’s:

thumb_P1120988_1024

thumb_P1120990_1024

thumb_P1120993_1024

thumb_P1120996_1024

thumb_P1130006_1024

thumb_P1130015_1024

0 thoughts on “Vlaanderen Wonderland: Connecterra

  1. Dat ziet er echt een mooie plek uit voor een uitstap! En het past perfect in mijn plan weer eens wat vaker de toerist uit te hangen in eigen land.

  2. Leuk stukje. Voor zover ik me herinner ben ik nog maar 1 keer in ‘den Limburg’ geweest. Wast-Vlaanderen hé, dan trek je liever naar de Ardennen. Zonde! Hoogtijd om eens een weekend Limburg te plannen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *