Close

Mijn favoriete Eurosongliedjes

Ik heb eigenlijk een hekel aan zangwedstrijden. Idool, X-factor, The Voice,… het kan me allemaal niet boeien (zeker aangezien je de naam van de winnaar of winnares een jaar later alweer vergeten bent). Maar naar het Eurosongfestival kijk ik wel standaard ieder jaar, toch al sinds 2010. Waarom? Geen idee, ik vind het best wel leuk om eens die over the top acts & outfits te zien en allerlei taaltjes te horen.

Zeker de laatste 10 jaar winnen er ook echt wel goede liedjes die bij ons een hit worden. Ik zet daarom enkele van mijn Eurosongliedjes waarbij ik ’twelve points’ schreeuwde op een rijtje. En dat zijn lang niet enkel winnaars.

Sertab – Everywhere That I can (2003)

Dit is het eerste winnende liedje dat ik mij nog echt herinner. Ik zag Sertab dit ooit live performen en was als jong meisje onder de indruk van haar achtergronddanseressen. Het is echt een radiovriendelijk liedje vind ik. Sertab won voor Turkije, dat ondertussen niet meer deelneemt (want niet echt meer vriendjes met Europa). Fun fact: België werd dat jaar 2de met Urban Trad en hun verzonnen taaltje (Sanomi).

Ruslana – Wild dances (2004)

Wat mij betreft de meest legendarische winnares. Een krachtig lied met een typisch geluid dat ook heel internationaal klinkt en terecht een hit is geworden. Oekraïne won vorig jaar nog een keer met Jamala (1944), maar dan om politieke redenen. Gisteren in Kiev was het toch opnieuw Ruslana die de show stal.

Lordi – Hardrock Hallelujah (2006)

Lordi won het songfestival in de periode dat ik enkel naar dit soort muziek luisterde. Het blijft een steengoed nummer. Of ze zonder de maskers ook gewonnen zouden hebben? Waarschijnlijk niet. Nog steeds heb ik een boontje voor elke act die het komt proberen met een rocknummer. Gisteren was dat enkel Oekraïne trouwens, zonde!

MaNga – We could be the same (2010)

Na 2006 heb ik een tijdje niet meer gekeken, ik herinner me ook niet alle winnaars. 2010 was de eerste keer dat ik echt terug keek en is wat mij betreft tot op het heden nog steeds het strafste jaar qua inzendingen. Mijn favoriete Eurosongnummer aller tijden komt ook uit dat jaar en is van de Turkse groep MaNga. De melodie blijft gewoon zo enorm hangen. Volgens mij werden ze hiermee 2de achter de Duitse Lena. Ik kan echt minstens 8 liedjes opnoemen die dat jaar beter waren dan Satellite (onze eigen Tom Dice bv ook), ik snap nog steeds niet waarom zij gewonnen is.

Farid Mammadov – Hold me (2013)

Azerbaijan is zo’n land waar ik elk jaar naar uit kijk. Zij brengen altijd kwaliteit (behalve dit jaar, wat was dat?). Hold me is gewoon een goed nummer, met een originele choreo. Farid strandde uiteindelijk op de tweede plaats achter Emelie De Forest. Azerbaijan won het songfestival ook één keer in 2011 met het liefdesduet Running Scared.

Loic Nottet – Rhythm Inside (2015)

Heb ik dan ook een Belgisch liedje dat ik tof vind? Wel, we hebben al veel bagger gestuurd, maar de laatste jaren doen we het beter. Loic Nottet blijft mijn all-time favorite. Die man heeft echt een goede stem en had een act die aansprak. Dat jaar was er wel niets te doen aan knappe Mans met Heroes en werden we uiteindelijke 4de.

Bonus: mijn favoriet uit 2017

Kristian Kostov – Beautiful Mess (2017)

2017 vond ik best een teleurstellend jaar, weinig nummers waren echt radioproof. En zelfs de acts waren best saai. Portugal heeft uiteraard meer dan verdiend gewonnen (al speelt het achtergrondverhaal met de hartproblemen wel in zijn voordeel ook). Om toch iets anders te zeggen dat de winnaar, ga ik voor Bulgarije met een jong gastje (17!) die wel degelijk kan zingen. Geen topper, maar leuk nummer dat goed was voor de 2de plaats.

Kijk jij naar Eurosong? Wat is jouw favoriet nummer uit de wedstrijd? 

0 thoughts on “Mijn favoriete Eurosongliedjes

  1. Dit jaar keek ik niet want ik was te hard teleurgesteld in de puntentelling vorig jaar. Polen klom van de laatste plaats helemaal naar de top, enkel omdat ze met de televoting wonnen… Maar goed. Het idee erachter vind ik wel echt leuk en er zitten ook wel pareltjes van nummers in! 😀 Lordi vond ik ook onverwacht goed! 😀

    1. Ik kon me dit jaar helemaal niet vinden in de voting van de vakjury. Echt verschrikkelijk dat je als jury ook rekening houdt met buurlandengedoe. De voting van de kijkers was dit jaar wel ok. Maar inderdaad, vreemd nieuw systeem!

  2. Mijn favoriete nummer is Euphoria van Zweden. Maar ook de klassiekers van jaren geleden vind ik vaak ook nog sel eens leuk om te horen.

    1. Euphoria is ook het winnende liefje dat echt een grote wereldhit is geworden. Ik vind het altijd raar dat zo’n artiesten het dan niet proberen met een volgend nummer opnieuw Europees te scoren.

  3. Euphoria vond ik een zeer terechte winnaar en ook Heroes van Mans Zelmerlow vond ik goed. Ik vond Nederland vorig jaar goed met Slow Down, ik luister daar regelmatig nog eens naar. De Belgische inzendingen zijn de laatste jaren toch ook van goede kwaliteit, laat ons hopen dat we op dat elan verder kunnen gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *