Close
Project offline #1

Project offline #1

Een smartphonegebruiker kijkt gemiddeld 221 keer per dag op zijn telefoon (aldus een Brits marktonderzoek). Klinkt absurd, maar ik besef dat ook ik daar zonder moeite aan kom. Ik ben echt verslaafd aan dat ding. Het enige wat ik kan inroepen ter verdediging is dat ik sinds ik een smartphone heb niet meer ’s avonds achter een laptop kruip. Maar toch, het is een verslaving en geen goede.

Het laatste jaar ben ik mijn offline tijd nog meer gaan waarderen. Zeker nu ik sowieso op het werk al 40 uur per week achter een scherm zit. En dat voel ik, vooral aan mijn ogen. Eén van mijn doelen in 2017, zal dan ook zijn om minder tijd online door te brengen. Project offline dus. Maar daar wil ik nu al mee beginnen, want tussen kerst en nieuw heb ik – na een half jaar- eindelijk nog eens een weekje vrij, woehoe! En dit is hoe ik mijn offline tijd ga doorbrengen:

Lezen

Met stip op nummer één: een fysiek boek lezen. Even helemaal wegdromen in een andere wereld. Het is mijn favoriete activiteit om te deconnecteren met de online wereld. De uitdaging wordt echter om tussen hoofdstukken door ook die smartphone te laten liggen! Dat lukt me nu nog niet altijd.

Begin dit jaar stelde ik ambitieuze leesdoelen voor 2016 (of ik deze gehaald heb lees je binnenkort ;)). Ik wil tijdens deze vakantie nog een serieuze leessprint trekken om die laatste boeken aan mijn “gelezen”-lijstje toe te voegen.

Creatief bezig zijn

En daarmee bedoel ik vooral schrijven, ook al is dat een beetje vals spelen want technisch gezien doe ik dat op mijn laptop (oplossing: ik zet de wi-fi gewoon uit!). Maar toch, schrijven voor mijn blog of gewoon lekker freewriting om geïnspireerd te blijven. Ik heb er de laatste tijd veel te weinig tijd voor gemaakt. En naast schrijven wil ik toch ook graag weer het kleuren oppakken, want die kleurboeken liggen maar zielig te wezen in een hoekje momenteel.

Muziek

En dan weer eens echt luisteren naar de muziek. Ik zet vaak muziek op tijdens een andere activiteit (voornamelijk tijdens het autorijden en op het werk), maar soms is het goed om echt alleen maar bezig te zijn met de muziek die opstaat en het ritme en de tekst helemaal in je op te nemen. Zo ontdek je ook nieuwe groepen en nummers natuurlijk!

P1050597.JPG

Magazines

Wanneer ik mijn boek erbij pak, wil ik daar echt even de tijd voor nemen. Maar soms heb je tussendoor wel eens een kwartier of half uur zin om wat te lezen. Dan zijn magazines ideaal. Ik koop ze het hele jaar door, maar heb eerlijk gezegd weinig tijd om ze meteen uit te lezen. In vakantieperiodes haal ik mijn schade gelukkig ruimschoots in.

Mijn favoriete tijdschrift is de Flow, een magazine over onthaasten en mindstyle met inspirerende verhalen en tips waarvoor je even moet gaan zitten. De vormgeving is steeds inspirerend en de artikels blijven ook maanden later relevant om opnieuw erbij te pakken.

Gezelschapsspellen 

Boardgames zijn de laatste jaren terug populairder dan ooit. En ook ik ben gevallen voor deze trend. Ik hou vooral van strategische spelletjes waar ook wel wat geluk bij komt kijken. Het ideale tijdverdrijf tijdens een avondje met vrienden thuis.

Series en films

Oké, ja dat is voor een scherm. Maar hoe lang is het geleden dat jij nog eens echt alleen maar naar een serie of film hebt gekeken? Zonder dat je halverwege de aflevering (of zelfs al vroeger) je smartphone even checkte op nieuwe updates? Bij mij is dat al even geleden, met uitzondering van mijn favoriete series of in de cinema. Dus ja, ik ga de uitdaging aan om die gsm buiten handbereik te leggen en mij echt te laten meeslepen in het verhaal.

Uitstapjes

Het beste is gewoon die deur uit gaan en samen met vrienden fijne dingen doen. Die smartphone wordt dan overbodig (behalve als we verloren lopen, wat we al eens doen ^^). Ik heb nog niet super veel gepland, maar last-minutes dates zijn de beste. En plannen maken voor 2017, ook dat hoort erbij natuurlijk!

Daarnaast hoef je niet altijd op zoek naar gezelschap om een dagje te herbronnen. Je kan naar de wellness bijvoorbeeld en dan neem je dat boek gewoon mee. Of naar een museum, naar de bioscoop, gaan wandelen, … Zoek eens je eigen gezelschap op (want alleen zijn is goed voor je) en leer daar van genieten zonder je telefoon.

Zit jij ook teveel op je telefoon? En wat doe jij wanneer je niet online bent? 

0 thoughts on “Project offline #1

  1. Ooh dit is iets waar ik ook absoluut werk van zou moeten maken. Ik probeer nu wel al een tijdje om er minstens een uur voor ik ga slapen niet meer naar te kijken, maar in de plaats wat te lezen en ik moet toegeven, ik merk dat het mijn nachtrust wel ten goede komt. Maar er is hier zeker en vast nog ruimte voor verbetering.

    1. Dat is ook nog idee om uit te proberen. Een uur voor het slapen alle schermen uit. Maar dat moeilijk, het zit net in mijn routine om vlak voor het slapen nog wat tv te kijken en te scrollen op sociale media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *