Close
Waarom kerst niet mijn ding is

Waarom kerst niet mijn ding is

Zondag 4 december. Kinderen poetsen alvast hun mooiste schoentjes en zeuren aan mama haar oren om wortels en suikerklontjes te kopen. Voor Slecht-weer-vandaag. En of het nu zwarte of roetpiet is, het kan hen niet schelen, want binnen twee dagen wordt hun (on)geduld eindelijk beloond. Sinterklaas heeft dan wat leuks en lekkers achtergelaten. Ik vind dat best een mooi kinderfeest. Misschien moet ik ook nog eens mijn schoentje zetten?

Maar na Sinterklaas komt dat andere feest. Je kan het niet ontlopen. En eerlijk, we beginnen er elk jaar vroeger en vroeger mee. Op het werk is er dit jaar een verkiezing voor het mooiste versierde bureau. En dus hangen er al twee weken kerstlichtjes in alle – niet bij elkaar passende – kleuren van de regenboog. Best ludiek vind ik en het stoort me niet. Maar Kerstmis, het doet me eerlijk gezegd niet veel.

p1060106

Thuis komt er geen boom (mijn katten zouden hem toch maar stuk maken), en cadeautjes? Tja, ik heb eigenlijk helemaal niets nodig, zeker niet om in de kast te stoppen (want eerlijk dat doe je elk jaar met je pakjes toch?). Ik ben niet tegen Kerstmis, ik snap gewoon niet wat daar zo speciaal aan is. Die lichtjes in het donkere ijzige straatbeeld. Ja, dat is mooi. Die spontane solidariteit (hoewel, spontaan?), herwonnen familiebanden, winkels die hun jaartotaal ophalen tijdens deze periode. Allemaal wat gemaakt, nee? Na 1 januari gaan we elk terug onze eigen weg? De lichtjes weer in de kast, en dan?

Kerstmis is zo’n succes omdat we allemaal nood hebben aan die gezellige samenhorigheid. Plots zit geluk dan in een lekkere maaltijd, een kleine attentie of een versierde boom. Die lichtjes staan symbool voor al wat mooi is. Daarom kijken we zo hard uit naar de feesten. Omdat we ons gelukkig voelen in deze “speciale” tijd van het jaar.

Is het leven niet het hele jaar door mooi? En moeten we de mensen om ons heen niet elke dag bedanken dat ze er zijn? Laat die lichtjes het hele jaar door hangen en sta wat vaker stil bij hun schoonheid. Kerstmis zou niet alleen 25 december mogen zijn. Elke dag een beetje Kerstmis, hoe mooi zou dat zijn?

P.S. ik snap dat dit een beetje een afwijkende visie is, het is maar een mening natuurlijk. Laat dit je vooral niet tegenhouden om Kerstmis te vieren en daarvan te genieten. Ik doe dat ook, op mijn manier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *