Close
Iedereen creatief #2: Freewriting

Iedereen creatief #2: Freewriting

Onder het motto ‘iedereen creatief’ geef ik inzichten, tips en tricks om creatiever door het leven te gaan. Vorige keer hadden we het over de ontdekkingsreis van mijn eigen creatieve geest en de discussie of creativiteit als concept al dan niet begraven moet worden. Vandaag wil ik het hebben over een heel specifieke techniek om je eigen creativiteit te stimuleren. Ik ben er zelf al enkele maanden mee bezig, en hoewel ik er graag meer tijd voor zou vrij maken, ben ik razend enthousiast over de inspiratie die het mij al heeft opgeleverd. Ik heb het over Freewriting!

Schrijven, er wordt wel eens gezegd dat je er talent voor moet hebben. Mijn mening? Schrijven heeft meer te maken met goesting dan met talent. Je kan schrijven wel degelijk oefenen. Je moet natuurlijk wel houden van letters, woorden en zinnen. En je moet een passie hebben voor lezen en verhalen. Maar daarnaast moet je het gewoon doen om er beter in te worden.

Maar stel dat je graag wilt schrijven en dat je daar goed in wil worden? Dan heb je natuurlijk het gevaar om steeds in dezelfde stijl te vervallen of ligt er een vervelende writer’s block op de loer. Ik moet toegeven dat ik zelf ook regelmatig niet meer weet waarover te schrijven op deze blog. En hoewel ik vind dat mijn schrijfstijl al fel verbeterd is, wil ik hier zeker nog in groeien. Het gaat allemaal nog niet natuurlijk genoeg.

Wel, in dat geval kan Freewriting jou helpen! Freewriting is een principe waarbij je een bepaalde tijd vrijmaakt, desnoods maar 10 minuten, om gewoon te schrijven. Zonder een vaststaand onderwerp, of veel na te denken. Je zet je achter je computer of achter een blad papier en begint neer te pennen wat er in je opkomt. Je geeft geen aandacht aan spelling, grammatica of logische zinsconstructies. Wanneer de tijd om is, stop je met schrijven en laat je de vaak ruwe tekst voor wat hij is. Je kan hier later nog iets mee doen, of juist niet.

p1040044

Waarom? Freewriting zorgt er voor dat je een schrijfflow ontwikkelt. Het helpt je over de angst voor een wit blad, en kan op die manier een writer’s block voorkomen. Want hoewel het merendeel van je krabbels onzin of zelfs ronduit slecht zal zijn, kan er hier en daar ook een goed concept uitkomen. Iets waarmee je veel meer kan doen. En hup, je bent weer vertrokken! Het stimuleert op deze manier je creativiteit en ook je schrijfstijl kan er door verbeteren. Je gaat namelijk losser en simpeler schrijven. Verschillende copywriters geven aan dat ze elke dag starten met een kwartier Freewriting. Het zit ingeburgerd in hun dagplanning.

Waarover schrijf je dan? Wel, dat maakt niet uit! Over wat je vandaag gaat doen, over welke magische wezens volgens jou echt zijn, … of je gebruikt iets dat je gelezen of gezien hebt als inspiratie. Onderwerpen genoeg! Het belangrijkste is dat je beseft dat wat je ook schrijft, je schrijft dit voor jezelf en niet voor een publiek. Het is namelijk niet de bedoeling dat iemand je schrijfsels ooit leest. En dat geeft rust, toch? Just go with the (writing)flow!

Ik ben zelf nog aan het bekijken hoe ik Freewriting meer in mijn routine krijg. Momenteel start ik nogal ad hoc met deze techniek, wanneer ik merk dat ik inspiratie nodig heb. Maar het werkt wel, er zijn al ideetjes uitgekomen! Ik voel mij daarna ook opgelucht op een bepaalde manier en vooral geïnspireerd. En dat lege blad vormt minder en minder een bedreiging. Zeker de moeite om eens te doen!

Freewriting, ga je dat ook eens uitproberen? Hoe blijf jij geïnspireerd? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *