Close
Iedereen creatief #1: de ontdekkingsreis

Iedereen creatief #1: de ontdekkingsreis

Creativiteit, er zijn weinig woorden waar zoveel over gesproken en geschreven is. Typ het maar eens in een zoekmachine en je vindt honderden meningen over het topic. Sommigen vinden dat creativiteit dood is, dat alles al eens is gedaan. Anderen stellen dat je niet gelukkig kan zijn zonder dat je job je aanzet tot creatief denken. En dan heb je nog zij die menen dat creativiteit alleen maar een hobby kan of mag zijn. Ook mijn opinie over creativiteit is het afgelopen jaar op proef gesteld en zelfs volledig door elkaar geschud. Alsof er nog niet genoeg artikels over bestaan, besloot ik om er vanaf nu ook een rubriek aan te wijden. Onder het motto ‘iedereen creatief’ geef ik inzichten, tips en tricks om creatiever door het leven te gaan.

Maar laten we beginnen bij het begin. Wat is creativiteit nu juist? En vind ik mezelf creatief? Laat ons zeggen dat het antwoord daarop jarenlang resoluut neen is geweest. Ik kan niet, ik herhaal niet (!) tekenen of schilderen en vraag mij geenszins om mooi te handletteren (tenzij je eens goed wil lachen). Ik vond mezelf dus niet creatief genoeg en liep weg van alles wat dat woord in mijn hoofd deed oproepen. Het stond zeker en vast niet als eigenschap van mezelf op mijn CV.

Maar toen ging ik solliciteren voor BAS, wat best een creatieve richting was en waardoor het angstzweet al in mijn schoenen liep. Ik loste het op door te stellen dat ik best account of strateeg kon worden, maar creatieven waren “een andere soort mensen”. Ik blogde ondertussen elke week, maar zag dat niet als creatief.

p1050854-2

Tja, ik was dus ontzettend fout hé. De helft van mijn stage heb ik doorgebracht als copywriter en conceptbedenker. En tijdens ons pop-up bureau was mijn titel op Linkedin niet account of strateeg, maar (surprise!) creatief. Ik heb op mijn stage mijn creatieve kant ontdekt, hij is er altijd geweest, maar ik was er blind voor. Ik ben creatief, niet als jij!

Ondertussen besef ik dat creativiteit meer is dan mooi kunnen schilderen. Het doet je op een andere manier denken, het brengt je bij oplossingen die niet meteen voor de hand liggen. En die creativiteit uit zich bij iedereen op een andere manier. Bij mij in mijn schrijfsels, bij anderen in fotografie, koken of het ordenen van spullen. En ja ook coderen is creatief, een minuscule verandering in code zorgt voor een ander uitzicht. Creatief speelgoed, me dunkt!

Met andere woorden, creativiteit is geen eindproduct, het is een mentaliteit. Een denkwijze die naar mijn mening mensen gelukkiger, productiever (ze vinden sneller een oplossing) en succesvoller maakt. Creatieve mensen lijken dus waardevolle werknemers voor je bedrijf. Maar dat is het net, je moet geen “creatieven” aannemen. De hokjes creatieven en niet creatieven bestaan helemaal niet. Iedereen is creatief, op zijn manier. Alleen stimuleert nog niet iedereen zijn creatieve kant. Je bent misschien, net als ik een jaar geleden, blind voor je eigen creativiteit.

Creativiteit is dus niet alleen voor in je vrije tijd, of voor op je werk. Een creatieve mindset neem je altijd aan. Hoe? Probeer het gewoon eens uit! Kijk naar een probleem op een andere manier, lees iets wat je inspireert en ga er mee aan de slag, neem gitaarlessen of koop zo’n gehypet kleurboek voor volwassenen. Het zal even zoeken zijn naar jouw ding, maar je vindt het heus wel.

Ik hoop jou in deze rubriek nog wat meer te inspireren, maar voor nu: you’re going on an adventure! Eentje die je rijker zal maken als persoon op het einde van de rit (Hé, misschien ben je wel goed in pretparkattracties verzinnen?).

En de discussie of creatieve ideeën dood zijn… Wie dit denkt moet dringend op zoek naar zijn eigen creativiteit en zal op die manier zijn stelling zelf wel teniet doen 😉

Heb jij hem al beet, die creatieve mindset? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *