Close

Series #1: toppers uit 2015

Wat is er leuker om te ontdekken dan een geweldige nieuwe serie? Ik kijk veel liever series dan films (en dan vooral historische series) om de simpele reden dat het verhaal uitgebreider is en je de personages veel diepgaander leert kennen. Elke maand heb ik wel weer een nieuwe serieverslaving en deze wil ik graag met jullie delen. Deze keer presenteer ik jullie drie series die ik in 2015 heb leren kennen en mij toen volledig in de ban hielden. (En dit is dan ook officieel de laatste post over 2015, beloofd :p)

Outlander

Outlander was een vrij grote verslaving in 2015. Deze serie is gebaseerd op de boeken van Diana Gabaldon. Afgelopen zomer las ik de eerste twee delen van deze (voorlopig) achtdelige (!) boekenreeks (waarvan elk boek gemiddeld 800 pagina’s telt). Het eerste boek is volledig verfilmd in 16 afleveringen die het eerste seizoen vormen. Het tweede seizoen is reeds opgenomen en komt dit voorjaar in Amerika op antenne (en ik kan niet wachten om het te zien!).

Waar gaat de serie over? 1945. Claire Beauchamp Randall is met haar man Frank voor de tweede keer op huwelijksreis in het Schotse Inverness. Claire is net teruggekeerd van de slagvelden van WOII,  waar ze verpleegster was. Door een magische stenencirkel komt ze terecht in het 18de eeuwse Schotland, waar op dat moment de spanningen hoog oplopen tussen de highlandclans en de Britten. Ze komt al snel op een wrede manier in contact met Jonathan ‘Black Jack’ Randall, een man die verdacht veel op Frank lijkt. En dan is er nog de jonge charismatische Schot James Fraser.

Historiek met een vleugje magie, dat is Outlander. De boeken zijn geweldig, maar wonder boven wonder is de serie op bepaalde vlakken zelfs beter dan de boeken. Je leeft ontzettend mee met Claire en Jamie verovert meteen je hart. De serie is op sommige momenten vrij expliciet, zowel qua erotiek als geweld. De laatste twee afleveringen zijn best heavy en benemen je adem (ook al had ik het boek al gelezen).

Jonathan Strange & Mr. Norell

Zonder twijfel de vreemdste serie die ik ooit heb gezien. JS&MN is een fantasy serie gebaseerd op het boek van Susanna Clarke. Het is een BBC miniserie van 7 afleveringen. O.a. de geweldige Marc Warren (The Musketeers) en Charlotte Riley (Wuthering HeightsWorld without end) spelen een hoofdrol.

Waar gaat het over? De serie speelt zich af in het Engeland van de 19de eeuw tijdens de Napoleontische oorlogen. Al een hele tijd wordt magie niet meer beoefend, al wordt het bestaan ervan wel erkend. Mr Norell blijkt nog wel een praktische magiër en gaat naar Londen om de eerste minister bij te staan in de oorlog. Zijn eerste taak is echter om Lady Pole, de vrouw van de eerste minister, weer tot leven te wekken. Hiervoor moet hij evenwel beroep doen op donkere krachten. Ondertussen ontdekt Jonathan Strange dat ook hij magische gaven heeft. Het komt tot een onderlinge strijd tussen beide magiërs die gevolgen zal hebben voor het voortbestaan van Engeland.

Magie speelt de hoofdrol in deze serie. Het leuke aan JS&MN is dat er een nieuwe wereld wordt gecreëerd, maar dat magie tegelijk ook een rol gaat spelen in de bestaande wereld. De serie zit vol met vreemde personages, maar het is zonder twijfel Jonathan Strange die met de sympathie gaat lopen. Alleen al om de zin “I’m strange” “Yes, indeed”.  JS&MN is een sfeerrijke kwaliteitsvolle serie, een aanrader dus.

The last kingdom

https://www.youtube.com/watch?v=l6j5bDoga9Y

Alweer een BBC serie en alweer gebaseerd op een serie van boeken, deze keer die van Bernard Cornwell (ik weet wat te lezen de komende tijd). The last kingdom wordt  gezien als BBC’s antwoord op Game Of Thrones, maar dat zijn enkele bruggen te ver volgens mij. Ik zie het eerder als het Britse antwoord op Vikings, maar dan iets braver (het is en blijft BBC). Een tweede seizoen staat gepland voor 2016.

Waar gaat het over? In de late 9de eeuw is Wessex het laatste koninkrijk in Groot-Brittannië dat nog niet is aangevallen door de Denen. Een invasie zal niet uitblijven. Het is de nieuwe koning Alfred De Grote die de Denen, onder leiding van Ubba en Guthrum, zal moeten stoppen. Uthred is nog maar een jongen als zijn vader sterft en hij wordt meegenomen door de Denen. Hij groeit op tot een krijger, maar dan komt hij door omstandigheden terecht aan het Hof van Alfred. Daar zal hij moeten uitmaken bij wie nu echt zijn loyaliteiten liggen.

Als trouwe fan van Vikings en van de BBC kon deze serie niet veel fout doen voor mij. The Last Kingdom speelt zich later af dan Vikings en draait volledig om de strijd over Wessex. Uthred is het soort hoofdpersonage waar je wel van moet houden, maar het zijn toch vooral de vrouwelijke personages die de show stelen (Brida <3). Er zitten heel wat vechtscènes in de serie, maar over het algemeen gaat het vooral om het verhaal en de personages. Ik kijk al erg uit naar seizoen 2.

Welke series helpen jou door de winter? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *