Close
Steden die ik…

Steden die ik…

Ik zag op sociale media onderstaand stokje passeren waarbij mensen steden (in eigen land, Europa of verder weg) ranken en vond het wel leuk om dat hier over te nemen in een blogpost. Feel free om in de comments (of in een eigen blogpost) zelf het lijstje in te vullen.

Wat iemand vindt van een stad is uiteraard heel persoonlijk. Het kan dus best zijn dat je helemaal niet akkoord bent met wat ik hieronder zeg. Ik kwam trouwens nog maar zelden buiten Europa dus ik noem hieronder allemaal Europese steden.

En het grappige is dat ik dus eigenlijk helemaal niet zo’n stadsmens ben. Maar op vakantie vind ik het wel fijn om even helemaal ondergedompeld te worden in de vibe van een stad.

Stad die ik niet leuk vind

Brussel.

Ik weet dat hier best veel mensen niet mee akkoord zullen zijn. Ik heb al wat steden bezocht, maar nog nooit een ervaring gehad waarvan ik denk: goh, deze stad vind ik maar niets. Maar met Brussel heb ik dat elke keer dus wel. Er zijn zeker leuke plekken en ik kom er graag voor de topmusea. Maar er hangt zo’n somberheid in die stad… Ik voel me er gewoon niet zo thuis.

Stad die ik overschat vind

Dublin.

Ook hier dus wel even getwijfeld. Eigenlijk zou ik hier Amsterdam willen schrijven omdat ik het er ook niet voelde, maar in my defense, ik ben er eigenlijk nog maar twee dagen geweest. Dus dan kies ik toch voor Dublin. Ik vond Dublin tof, maar gewoon niet zo speciaal. En heel Temple Bar en omgeving vond ik echt maar niks. Het is een gewoon een bar?

Stad die ik onderschat vind

Glasgow en Bilbao.

Over Glasgow hoor ik voortdurend negatieve dingen, terwijl ik het er helemaal geweldig vond. Op en top Schotland, met een industrieel verleden, toffe musea en uitgebreide parken. Ik wil er zo graag naar terug.

Bilbao is dan weer eerder eentje in de categorie: onbekend en dus ook onbemind bij velen. Maar heel bemind door mezelf. Het is een fantastische stad. Het is een kleinere stad die al het goede van Spanje aanbiedt zonder héél Spaans te zijn, haha. Bilbao heeft toch zo wat zijn eigenheid zeg maar.

Stad die ik leuk vind

Berlijn.

Ik vond Berlijn heel leuk! Heel gevarieerd. Heel open en ruimtelijk. Boordevol geschiedenis en toch hip. Ik heb echt nog maar een klein stuk van deze reuzestad gezien dus ik wil zeker nog een aantal keer terug.

Stad waar ik van hou

Rome.

Mijn liefde voor Rome is groot. Het is er gigadruk. Maar je vindt er nog zoveel leuke rustige plekken. En je hoeft niet elke keer de highlights aan te doen. En dat eten <3.

Stad waarin ik me goed voel

Belfast.

Ja, dit is geen verrassing denk ik. Belfast heeft alles wat ik leuk vind aan een stad. Dat rauwe randje. Dat nog niet drukke toeristische gevoel. Een soort echtheid. Super Brits en tegelijk ook weer niet. En ook zo onbekend nog bij velen.

Stad waarin ik zou wonen als ik mocht dromen

Londen.

Het is ook effectief een stiekeme (nu ja, het zal niemand verbazen dat ik hier Londen noem, toch?) droom om een tijdje (in de buurt van) Londen te wonen. Het leven is daar belachelijk duur, maar tegelijk ook belachelijk respectvol en gestructureerd ofzo. Londen ademt geschiedenis én je krijgt er tegelijk een soort goesting voor de toekomst. Londen heeft mijn hart (en de inhoud van mijn portefeuille helaas ook 😉).

Voila, en dan moet ik nu tot de conclusie komen dat bepaalde steden die ik heel leuk vind zelfs geen plek hebben gekregen (Parijs! Sevilla! Firenze!).

In welke stad zou jij willen wonen?

8 thoughts on “Steden die ik…

 1. Ik vind het een leuk stokje. En bijzonder dat je Belfast vermeld. Dat zou je niet meteen verwachten. Ik was er in de 70’er jaren heel wat keren. In 1987 nog een keer. Ik moet er gauw weer een keertje heen want mijn schoonzusje en zwager wonen er.

  1. Belfast in de jaren 70 en 80 moet heel anders en niet zo fijn geweest zijn. Maar nu is de stad wat uit de miserie aan het geraken en dat vind ik wel leuk. Nog geen overtoerisme of dure boutieks.

 2. Leuk om te lezen! Als we alle praktische overwegingen even vergeten, zou het me heerlijk lijken om een tijdje in een klein bergdorpje te wonen en dan buiten ieder ochtend te ontbijten, in een moestuintje te werken en lange wandelingen te maken. Is geen stad, maar toch. En dit lijkt me leuk voor een korte periode, niet op de lange termijn.

 3. Ik was twee keer in Dublin en vond het net een heerlijke stad. De buurt rond Temple Bar buiten beschouwing gelaten inderdaad 🙂
  Nu net terug van Lissabon en die heeft zich recht in mijn top drie gekatapulteerd! Alles wat ik leuk vind in één stad. Oud en nieuw, street-art, minder toeristische plekken waar het chill toeven is, de Taag om langs te flaneren, het oude deel aan de overkant van de Taag dat een heel andere sfeer heeft… Wonen weet ik niet omdat ik een grootstad ook snel te druk vind, maar terugkeren zeker!
  Verder in de top drie: Parijs, omdat daar zoveel verschillende wijken zijn met hun eigen karakter en omwille van de flair van de Parijzenaars; en Stockholm was ook een schot in de roos!

  1. Wel ja, misschien keer ik ooit terug naar Dublin en vind ik het er wel leuk! In Lissabon ben ik ook al geweest en ik vond het er best tof, maar heeft dit lijstje dus niet gehaald blijkbaar. Ik heb wel net terug Lissabon geboekt voor het najaar, dus wie weet ontdek ik nog leukere plekken, als je tips hebt laat maar weten. Parijs is kei tof! En ook in Stockholm ben ik al geweest en daar vond ik het leuk, maar ik was er maar twee dagen dus te kort om in dit lijstje te raken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *