Close
Aan tafel #1

Aan tafel #1

Ik zou mezelf nooit echt een keukenprinses noemen, verre van zelfs. Maar ik vind het wel belangrijk om zoveel mogelijk vers te eten. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook om een zekere regelmaat, een routine op dat vlak te bekomen. Sinds de verhuis in mei probeer ik elk weekend een weekmenu in elkaar te flansen en eigenlijk vind ik dat niet echt het leukste taakje. Maar ik probeer er telkens wel bewust nieuwe recepten in te stoppen met voldoende variatie. Libelle lekker is daarbij voorlopig mijn beste vriend.

Ik dacht dat het wel fijn was om de recepten op te lijsten die hier wel eens vaker op tafel komen. Want ik doe zelf graag kookinspiratie op bij anderen, dus misschien inspireer ik hier jullie op mijn beurt mee.

Wij eten trouwens zoveel mogelijk vegetarisch, af en toe vegan, ongeveer één keer per week vlees en nooit vis. Just so you know ;).

  • In de pan gebakken gnocchi met verse kruiden, erwten en spekjes – en vooral zure room en citroen die van dit gerecht echt een topper maken. Tip: snij een citroen in partjes en vries het in. Dan moet je niet telkens een hele citroen kopen en opdoen.
  • Curry ovenschotel met courgette – en met gehakt of veggie gehakt. Dit is echt een favoriet geworden op korte tijd! De truc hier is de kruiding van de curry: ik strooi rijkelijk met gember en niet alleen met kerriepoeder. Ook kokosroom in plaats van kokosmelk does the trick better.
  • Kip tikka masala – het is even de juiste kruiden in huis halen, maar dan is dit een topper die snel klaar is. Opnieuw: voldoende gember en cayennepeper gebruiken voor wie houdt van pit.
  • Pita met falafel en feta – Kan ook met vlees en ik varieer al eens met de groenten om niet altijd alleen maar paprika te hebben.
  • Pasta met prei en erwten – En room en kaas natuurlijk!
  • Enchiladas in de oven naar eigen recept – ik maak het met kip of gehakt (of veggie gehakt), rode bonen, chilipeper, mais en paprika. En dan oprollen in een wrap en nadien bestrooien met tomatensaus of fajitasaus en veel kaas. Eventueel nog nacho’s erop voor die echte Mexicaanse sfeer en zure room als side dish. Comfort food en toch heb je wel wat groenten binnen.
  • Hemelse prei met gnocchi naar het recept van Mme Zsazsa (uit ‘Honger‘)
  • Pasta met aubergine en zoete tomatensaus van Mme Zsazsa (ook uit ‘Honger‘)
  • Oosterse tajine – zonder tajine – dus gewoon in de kookpot met abrikozen en kikkererwten – een top vegan gerecht met veel groenten en mijn truc is om wat saffraan toe te voegen aan de couscous samen met je bouillon.
  • En dan maak ik ook wel regelmatig de klassieke vol-au-vent met patatjes. Ik doe dat met kipfilet ipv een hele kip (ongeveer volgens dit recept dus). Gebruik voldoende bouillon en geen melk maar wel room voor de saus. Zo heb je dit gerecht binnen het half uur op tafel ;). Ik wil binnenkort trouwens eens een vegetarische versie met falafel proberen maken.

Als je me vijf jaar geleden had gezegd dat ik dit soort blogposts bij elkaar zou schrijven had ik je ronduit uitgelachen. Is dit nu later? ;).

Wat schaft bij jou de pot?

7 thoughts on “Aan tafel #1

  1. Oeh bedankt voor de inspiratie! Die pasta met prei en erwten lijkt lekker, heb ik op m’n Pinterest-receptenbord gezwierd. Sowieso kook ik heel vaak van Libelle Lekker, ik vind die heel duidelijk en je hoeft er vaak geen zeventig ingrediënten voor in huis te halen.

    1. Hopelijk vind je die pasta ook lekker! Ik vind Libelle Lekker ook daarom zalig: niet te veel zotte dingen. Tegelijk heb ik ferm geinvesteerd in een goede kruidenschuif en dat loont meestal wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *