Close
Mijn leesgewoonten

Mijn leesgewoonten

Het was ooit een stokje in blogland dat ik nooit invulde en ook vandaag geef ik er mijn eigen draai aan. Ik ben een echte veellezer geworden de laatste jaren (en ja, corona heeft dat verergerd want wat ontsnappen aan de realiteit was meer dan ooit nodig). Maar net als elke lezer heb ik ook mijn typische gewoontes en zelfs vreemde trekjes. Hoog tijd om deze eens op te lijsten.

Ik lees sneller in dikke boeken
Ik denk dat dit komt doordat ik altijd wat tijd nodig heb om in een verhaal te raken. Het is pas na een 100-tal pagina’s dat ik meestal op snelheid kom en in een langer boek profiteer je nu eenmaal meer van die verkregen snelheid. Ik doe dus zeker langer over een dik boek, maar gemiddeld gezien lees ik wel sneller waardoor de tijd die ik erover doe zeker niet het dubbele is van een dunner boek. Gek? Misschien.

Ik lees niet graag boeken onder de 200 pagina’s
Want ik heb dan al de helft van het boek nodig om in het verhaal te geraken. En laat ons eerlijk zijn, zoveel verhaal kan er niet zijn als het in 200 pagina’s al verteld is. Ik hou van karakterontwikkeling en verschillende plotlijnen die samenkomen en die complexiteit zit niet vaak in dunne boeken. Ik sla ze dus meestal over.

Ik lees altijd met een (magnetische) bladwijzer
Geen ezelsoren hier, dat vind ik de horror. Ik kan trouwens heel moeilijk stoppen tussen hoofdstukken. Ik doe altijd zoveel mogelijk mijn best om een hoofdstuk af te ronden voor ik stop in een boek. En als ik denk dat ik niet door het volgende hoofdstuk ga raken, stop ik liever iets vroeger.

Ik heb altijd boeken op mijn nachtkastje liggen
Van de bib, uit de kast… en mijn e-reader ligt vaak bovenop de stapel. Niet vreemd dus dat mijn maandelijkse rubriek over boeken en consoorten ‘op het nachtkastje‘ heet.

Ik kan geen nieuw boek beginnen op de dag dat ik een ander boek uitlas
Ik heb even wat verwerkingstijd nodig ofzo. Hierdoor hou ik ook altijd bewust nog voldoende pagina’s voor de laatste dag dat ik erin lees. Zodat ik niet na 5 pagina’s al uitgelezen achterblijf. Ik ben eigenlijk best een planmatige lezer besef ik nu.

Ik lees series altijd in volgorde, maar nooit vlak achter elkaar
Ik ben geen bingelezer, noch een bingewatcher trouwens. Ik spreid het lezen van mijn series. Vaak te goed zodat ik niet altijd nog heel goed weet hoe het nu weer zat. Oeps! Ik moet series ook altijd in volgorde lezen. De auteur heeft dat om een reden zo bedoeld denk ik dan.

Heb jij ook bepaalde leesgewoonten?

0 thoughts on “Mijn leesgewoonten

  1. Ik bevind mij wat de dikte van boeken betreft aan het andere eind van het spectrum als jij. Een auteur die een verhaal niet verteld krijgt in 300 à 400 bladzijden moet in mijn ogen leren schrappen :-). Ik geniet altijd het meest van de eerste 200 à 300 bladzijden van een boek, nadien begint het me vaak wat tegen te steken.

  2. Ik lees een boek meestal uit, ook al vind ik het niet echt geweldig. En ik lees ook vaak kortere stukjes, tussen de soep en de patatten.

  3. Het meest hou ik van boeken van gemiddelde dikte, zo’n 300 à 400 pagina’s. Ik lees vooral boeken die ik reserveer bij de bib. Daar zit dan een gevouwen A4 blad in met je gegevens op, en dat heeft voor mij een perfect formaat om als handige bladwijzer te gebruiken 🙂 Als een boek me niet bevalt, dan stop ik gerust en begin in een ander, of ik nu maar 5 of al 100 pagina’s gelezen heb. Twee fictieboeken door elkaar lezen doe ik nooit, soms wel een fictie en een non-fictie boek.

  4. Ik ben een buitenlezer, maar maak mezelf geregeld wijs dat ik vast een binnenlezer word want het is zo gezellig met kaarsjes en een gezellige leesstoel en al. Terwijl ik eigenlijk gewoon zon en een tuinstoel nodig heb haha. Al ga ik nu wel zo’n papasan kopen, dus wie weet! Ik lees nu wel ’s avonds in bed altijd nog tien minuutjes, en ben wel blij met die gewoonte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *