Close

Over wat creativiteit wel is

Ik herinner me nog zo’n moment in -ik denk- het 5de leerjaar. Het was vrijdagnamiddag en die was gevuld met het vak wereldoriëntatie. Wat de helft van de tijd zoveel betekende als we knutselen iets rond een bepaald actueel thema. Wat deze keer het thema was herinner ik me niet meer maar het kwam erop neer dat we een grote bloem moesten tekenen op een A4-blad en die dan ook inkleurden.

We hadden aan de kant van de gang een smal hoog raam dat redelijk lang was en waaraan langs de buitenkant (in de gang dus) een soort touw hing met wasknijpers op waar de juf bepaalde knutselwerkjes kon aanhangen. Maar niet van iedereen, want zoveel wasknijpers zijn er niet.

Zoals steeds koos de juf de bloem van mijn vriendinnetje die mooi kon tekenen en kwam mijn tekening alweer niet aan de muur. Op mijn rapport stond steevast iets van ‘Annelies heeft niet zo’n fijne motoriek’ of ‘Ze is niet echt creatief’.

Ik heb heel lang daardoor gedacht dat ik echt niet creatief was. Bij elke opdracht rond mijn persoonlijkheid waarbij je goede en slechte eigenschappen moest opsommen was creatief het eerste dat bij negatief terechtkwam in mijn hoofd. Het heeft jaren geduurd voor ik besefte dat creatief niet gelijk is aan goed kunnen tekenen of knutselen. Creativiteit is eigenlijk iets heel anders.

Ik zou mezelf vandaag best een creatief persoon noemen. Conceptueel bedoel ik dan want ik kan nog steeds niet beter dan stokmannetjes tekenen. Maar tekenen is dan gelukkig ook niet mijn beroep. En zelfs niet één van mijn hobby’s. Ik bedenk blogonderwerpen en schrijf ze uit. Ik maak collages in mijn bullet journal. Ik bedenk creatieve campagneconcepten voor klanten. Mensen komen naar mij voor die andere blik op zaken. Ik durf de dingen al eens om te draaien of zelfs helemaal om te denken.

Er zijn 16-jarigen die computergames ontwikkelen of hun geld verdienen met TikTok. Of gewoon scholieren die er aan denken dat ze hun vriendinnetje in quarantaine toch bij de speeltijd kunnen betrekken door ermee te facetimen. Ik hoop dat zij zich nooit slecht hebben gevoeld over een bloementekening die niet werd opgehangen.

Hoe kijk jij naar creativiteit en zou je jezelf creatief noemen?

0 thoughts on “Over wat creativiteit wel is

  1. Als kind tekende en knutselde ik heel veel en ik was er ook best goed in maar de PO-opdrachten in het middelbaar gaven me vaak het gevoel dat ik niet creatief was en ik vond er ook helemaal niets aan. Ik dacht toen dat ik mijn creativiteit was kwijtgeraakt maar nu ik er eens over nadenkt ben ik toen creatief met woorden geworden, ik hield van opstellen schrijven, ik schreef verhaaltjes en gedichten in mijn vrije tijd, en die creativiteit is ook blijven hangen, anders was ik geen blog begonnen. Fijn dat je je niet hebt laten tegenhouden door beperkingen die anderen je oplegden en je eigen creativiteit vond!

  2. Heel herkenbaar! De juf heeft eens openlijk een knutselwerkje van mij belachelijk gemaakt voor heel de klas. Weet je, ik deed ook maar mijn best… Maar zo echt knutselen en tekenen, daar ben ik nooit een ster in geweest, ook niet wat naaien, haken of breien betreft. Daardoor had ik net als jij lang het gevoel dat ik gewoonweg niet creatief was. Maar ik blijk dat met woorden wel degelijk te zijn! En met kledij soms ook wel. En ook in mijn werk moet ik al eens creatief uit de hoek komen om een probleem op te lossen. Het zit hem in heel veel verschillende dingen, dat creatief zijn 🙂

  3. Creativiteit is zó veel meer dan enkel kunnen tekenen of knutselen. Het gaat heel breed, en het is voor iedereen ook anders. Heel subjectief ook. Zo kreeg ik ooit van mijn vorige baas eens te horen dat één van mijn ontwerpen niet creatief genoeg was. En nu soms nog heb ik het gevoel dat ik collega’s heb die veel creatiever zijn op ontwerpvlak, terwijl ik van mezelf vind dat ik op heel wat vlakken best creatief ben (en dat ook aan mijn dochter doorgegeven blij te hebben).
    En inderdaad: net die verschillende creativiteit bij iedereen zorgt voor de fijnste samenwerkingen en de meeste innovaties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *