Close

Generatie ongeduld

Vrijdagavond en ik plof in de zetel. De opties zijn eindeloos. Ik kan inloggen op Spotify en eender welk nummer nu afspelen. Zo vaak ik wil. Of ik open Netflix of Disney+ en klik op ‘nu afspelen’. Wanneer ik op Amazon een ebook koop wordt het onmiddellijk naar mijn e-reader gestuurd en kan ik het een paar minuten later beginnen lezen. Deliveroo brengt een warme maaltijd aan huis. Niet onmiddellijk na bestelling, maar toch vaak binnen het uur.

Bovenstaande typeert een beetje de on-demand maatschappij waarin we momenteel leven. Alles is beschikbaar, vaak in realtime. Een webshop met een levertijd van enkele weken zal een pak minder verkopen wanneer hetzelfde product bij een concurrent een dag later al in huis kan zijn.

Dit hoeft allemaal niet zo negatief te zijn, maar het verklaart ook wel onze mentaliteit over dingen die minder materieel zijn. Het is namelijk niet zo complex om meteen toegang te krijgen tot een maaltijd, een film of een boek dat je koop in een webshop. Maar voor andere dingen in het leven werkt dat zo niet.

Ook al dalen we coronacijfers. Een normale besmettingsvrije samenleving komt niet zomaar op bestelling. Net zomin als dat lagere cijfer op de weegschaal wanneer we al een volle dag aan het diëten zijn. Of die promotie op het werk (of extra klanten voor je bijberoep) na een groot succes. We zijn generatie ongeduld geworden.

“Impatience is a dream killer. Good things take time” las ik onlangs ergens. Door ongeduldig te zijn maken we onze eigen dromen en passies kapot. We geven dat dieet of die sportlessen op omdat het toch geen effect lijkt te hebben. Ik had die grote offerte op het werk allang afgeschreven omdat de klant niets meer van zich liet horen binnen de beloofde timing en nogal flauw reageerde op de reminder. ‘Niet gelukt’, dacht ik met een wrang gevoel. Tot een week later de bevestiging kwam dat ze met veel enthousiasme met ons in zee willen gaan. Good things take time.

Dit geldt nog meer op vlak van zelfzorg. Een nieuwe routine kweken heeft tijd nodig. En eens die routine er is, moet daar nog wat tijd overgaan voor het tot een zichtbaar resultaat leidt. Geef jezelf die tijd. Zet door. Geniet van de weg er naartoe. En dan komt het echt wel. En dat zeg ik even hard tegen mezelf als tegen jou. Want ik stond vooraan toen ze de porties ongeduld uitdeelden.

Misschien moeten we soms terug wat meer leren uitkijken naar dat pakje dat op de stoep landt, in plaats van vol ongeduld op de klok te kijken omdat de e-mail zei dat het pakje er al moest zijn. Alle goede dingen nemen zijn tijd. Dan mag jij die tijd ook echt wel nemen.

Ben jij een geduldig persoon?

0 thoughts on “Generatie ongeduld

 1. Ik ben niet de meest geduldige persoon… En soms is dat knap vervelend, want je hebt het nu eenmaal niet allemaal zelf in de hand he.

 2. Ik kan me hier helemaal bij aansluiten. Als ik iets in m’n hoofd heb moet dat vaak ook NU gebeuren, geduld staat dan niet in mijn woordenboek. En ik moet op dezelfde manier mij eens bij m’n kraag pakken om het wat rustiger aan te doen!

  Al is het gelukkig niet altijd van dat. Hangt er ook van af hoe goed ik in m’n vel zit 🙂

 3. Ik heb ook veel te weinig geduld. Maar anderzijds heb ik bijvoorbeeld lang op mijn vriend moeten wachten en dat was zeker de moeite waard 😉

 4. Ik heb het niet zo voor de maatschappij, zoals die nu draait. Het is – als midden vijftiger – niet zo evident om daar met een vingerknip in mee te draaien. Maar terug kunnen we niet meer hé. Soms heel erg confronterend, vooral wanneer men op veel onbegrip stoot vanuit de omgeving (zowel privé als professioneel). Dan denk ik vaak “Wacht maar af, vroeg of laat ben je ook van die leeftijd, we zullen dan nog eens spreken.”

 5. Ik ben zelf niet altijd de meest geduldige persoon, maar dan vooral omdat ik graag heb dat dingen vooruit gaan. Al stel ik me vaak ook wel eens de vraag of de huidige maatschappij waarin alles meteen beschikbaar is, zo goed is. Want het is wat je zegt: soms vragen dingen tijd. En moeten we geduld leren hebben 🙂

 6. Ik heb ook echt geen geduld. Denk dat dat ook samenhangt met het feit dat ik me niet graag verveel. In de winkel hebben ze mij aan de kassa zelfs al eens voorgelaten omdat ik zo hard stond te zuchten, toen schaamde ik me wel een beetje hahaha.

 7. Levert Deliveroo bij jou??? Omg in mijn dorp ver weg van Leuven komt enkel pizza en andere rommel aan huis :'(
  Ik heb weinig geduld ja, al is dat gebeterd met de jaren. En toch verlang ik soms terug naar ‘vroeger’, toen alles zoveel rustiger was. Geen smartphone, geen internet (of toch wel maar dan moeten delen met de rest van het gezin), veel meer tijd om na te denken, niks te doen, te prutsen,…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *