Close
Roemenië #1: 48 uur in Boekarest

Roemenië #1: 48 uur in Boekarest

In juli 2019 maakte ik mijn voorlopig laatste echt grote (rond)reis. We gingen toen 7 dagen naar Roemenië, meer bepaald voor een roadtrip doorheen een deel van Transsylvanië. Ik schreef daarover al eens een uitgebreide gids, maar nu ik het fotoboek van die vakantie heb afgewerkt, is er veel goesting om van elke dag ook een verslag te schrijven.

Zeker omdat Roemenië niet de meest typische reisbestemming is. Maar het heeft wel alles te bieden: cultuur, natuur, steden, platteland, geschiedenis… en lekker eten.

We vlogen op de hoofdstad Boekarest en dat werd dan ook onze verblijfplaats op de eerste en laatste dag van de vakantie. Omdat mijn schoonzus er woonde (en nog steeds woont) werden die dagen ook gevuld met een leuk weerzien en hebben we niet echt gecitytript. Ik maakte er wel fijne wandelingen en heel wat foto’s, dus daarom dat ik toch over Boekarest een korte post wou schrijven. De stad heeft zeker wat te bieden.

Details over waar slapen en hoe rondreizen vind je dus al in deze post. Ik focus hier voornamelijk op wat je kan doen in Boekarest zelf, gebaseerd op de 48 uur die ik er ongeveer doorbracht.

Het historisch centrum

Alle wegen leiden naar het oudere historische stadscentrum dat verkeersvrij is gemaakt en dus aangenaam om in rond te wandelen. Dé trekpleister is het Stravopoleos Monastery, by far het mooiste gebouw dat ik in Boekarest heb gezien. Het is een orthodoxe kerk met klooster in byzantijnse stijl uit de 18de eeuw. Hieronder zie je een deel van het klooster.

De orthodoxe kerken domineren het historische centrum, en eigenlijk de hele stad. Om elke straathoek kan er wel een verschijnen. Deze kerken zijn vaak niet zo groot en hebben een kleurrijk uiterlijk zowel langs buiten als binnenin. In een orthodoxe kerk staan geen stoelen, mensen volgen er de dienst rechtstaand. Aan de ingang van de kerk staan of hangen iconen en het is de gewoonte om voor het icoon te buigen en deze te kussen alvorens verder te gaan.

Op onderstaande foto zie je de biserica Sfântul Anton, een orthodoxe kerk die naast Curtea Veche staat, de plaats waar zich vroeger een presidentieel paleis bevond. Ook uit de 17de eeuw vertelt het internet mij, maar ik had vooral de indruk dat de kerk nog niet zo lang geleden was gerestaureerd.

Verder vind je er nog enkele musea, vooral veel toeristische eetplekjes en enkele passages. Zoals de Instagramwaardige Umbrella street, maar ook de Vilacrosse passage is zeker de moeite om over door te wandelen. Deze heeft een mooie glazen koepel.

Nog enkele bijkomende tips voor het historische centrum:
 • Wie op zoek is naar een hippe koffiebar kan terecht bij Emozia, in een klein straatje, vlak om de hoek van een druk kruispunt.
 • Ook bij Artichoke Social House, in de schaduw van alweer een orthodoxe kerk, drink je goede koffie of een Craft beer.
 • De lekkerste ijsjes (en ik ben daarin best kieskeurig) vind je bij Emilia.
 • Boekarest is grappig genoeg ook heel wat boekenwinkels rijk (of dat te maken heeft met de naam van de stad, geen idee). Neem zeker eens een kijkje bij Cărturești Carusel, wat een plaatje!

Van Piata Unirii naar het palace of the people

Vanuit het historisch centrum ben je vrij snel aan het Piata Unirii. ‘Het plein van de eenheid’ is een verkeersdruk plein met in het midden een kleine groene oase en heel veel fonteinen. Maar echt: heel veel fonteinen!

Via de statige boulevard Unirii wandel je zo in een rechte lijn naar het presidentieel paleis. Bij Roemenië denk je uiteraard meteen aan de dictatuur van Nicolae Ceaușescu. Die communistische oostblokvibe zie je nog heel erg terug in de stad. Alleen al aan de architectuur.

Kijk dus zeker eens naar boven als je langs de boulevard wandelt. Al zal vooral van ver één bepaald gebouw in het oog springen. Het palace of the parliament of people’s palace of hoe je het ook wil noemen, is één van de grooste gebouwen van Europa in oppervlakte (en zelfs bijna van de wereld, enkel het Pentagon doet beter) en heeft tot op de dag van vandaag nog niet al zijn geheimen prijs gegeven. Bovengronds telt het 12 verdiepingen en ondergronds minstens 8 (wat zich daar beneden heeft afgespeeld weet niemand helemaal zeker). Je kan er enkel binnen op afspraak in het gezelschap van een gids (dat deden we niet, maar staat op het lijstje voor wanneer we er eens wat langer zijn).

Voor het paleis moest een hele woonwijk en kerk wijken. Achter het paleis zijn ze daarom al decennia een nieuwe kathedraal aan het bouwen. Eens de bouwwerken voltooid zijn, zou dit de grootste orthodoxe kerk ter wereld zijn. Het einde van de werken is voorzien in 2024.

We wandelen doorheen het park naast het paleis, om dan een grote steenweg over te steken en opnieuw een park binnen te duiken. Cismigiu is het mooiste stadspark met een gezellig meer, speeltuinen… Hier komen Roemenen om te ontspannen.

Piati Revolutionei

Op onze laatste dag in Boekarest wandelden we via Piata universitatii naar het piata revolutionei. Je vindt hier een heel aantal officiële gebouwen zoals de bibliotheek, een universiteitsgebouw (zie foto), het vroegere paleis (nu een museum) en de oude hoofdzetel van de Communistische Partij. Op dit plein hield Ceaușescu in 1989 een speech die heel wat rebellie uitlokte en de revolutie in Boekarest startte. Hij vluchtte ook samen met zijn vrouw de stad uit vanuit één van deze gebouwen via een helikopter.

Over het algemeen is Boekarest een door de geschiedenis getekende stad. Ik zou er eigenlijk wat langer moeten verblijven om er een goed beeld van te vormen. Mijn eerste indruk was vooral dat dit niet mijn stad was door de immense drukte. Roemenië is een enorm groot land, maar in dit deel van het land is Boekarest de werkplek voor velen. Er wonen dus immens veel mensen en nog meer mensen rijden elke dag de stad binnen voor hun werk. Elke vrije plek wordt ingenomen als parking. Auto’s staan er rijen dik. Er zijn heel veel grote wegen en drukke kruispunten, soms met 6 rijvakken naast elkaar. Het is er nooit echt stil.

En toch zijn er best leuke gezellige plekjes te vinden. De stad is heel divers. Hoewel communistisch van uitzicht merk je dat ook hier de hipstercultuur met toffe koffiebars, restaurants en winkeltjes zijn intrede begint te doen. Het is sowieso een stad in evolutie. Eentje die je misschien niet meteen in je hart sluit, maar waar wel heel veel schoonheid in te zien valt.

Ben jij al eens in Boekarest geweest?

Op mijn reisgidspagina vind je een handig overzicht van alle bestemmingen die ik bezocht en de bijhorende blogposts die ik erover schreef. Zo vertrek je nooit zonder inspiratie op vakantie.

0 thoughts on “Roemenië #1: 48 uur in Boekarest

 1. Ik was er twee jaar geleden met een vriendin. We logeerden vlakbij Cismigiu, dus hebben vaak in dat park gezeten. Inderdaad een mooi stadspark! Alleen wilden we er eens picknicken met een flesje wijn, bleek dat er die dag geen alcohol verkocht mocht worden omdat de Roemenen moesten gaan stemmen of zo. Die ene dag op het jaar en dan zijn wij er hahaha.

  Dat parlementsgebouw hebben we met gids bezocht, was wel de moeite. En jaaa, die boekenwinkel. Ik heb er een boek gekocht en het staat nog altijd ongelezen in mijn kast want ik lees niet graag in het Engels haha. Wij zijn ook een dag naar de thermen geweest, dat was echt héél leuk. Mooie plek ook. Voor de rest vond ik Boekarest niet heel indrukwekkend, maar wel een leuke trip.

  1. Ik denk dat het een stad is ideaal voor een dag of drie citytrippen, dan kan je wat rondwandelen, shoppen maar ook wel wat bezoeken zoals het parlement en enkele musea. Een langere tijd zou ik er niet verblijven, de rest van Roemenië is nog zoveel mooier, maar dat is voor een volgend verslag 😃

   En ja Roemenen en alcohol, das een vreemde combinatie, daar zit ook zo weinig alcohol in hun drank dat als ge die een Belgische Duvel heeft ze per total zijn 😃

   1. Goh we kijken duidelijk met z’n allen ernaar uit, om terug te mogen reizen… Vandaag nog zelf in m’n fotoboeken zitten bladeren.Dan ben ik dankbaar in zekere zin dat ik tenminste dàt al heb gezien in m’n leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *