Close
Nieuws waar je wel vrolijk van wordt
oznor

Nieuws waar je wel vrolijk van wordt

Wie hier al een tijdje meeleest weet dat ik al jarenlang een nieuwsmijder ben. Ik kijk geen tv journaal, lees geen papieren krant en blijf zoveel mogelijk weg van de digitale versie. In coronatijden is dat niet eenvoudig en ik moet toegeven dat ik toch wat te veel nieuws consumeer dan goed voor me is.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Daarom dacht ik dat het wel eens leuk kon zijn om een aantal nieuwsartikels op te lijsten van nieuwtjes die me echt blij hebben gemaakt of die gewoon mega interessant zijn. Niks COVID-19 of andere negatieve updates. Positieve contentcuratie dus eigenlijk.

Ik kies hier wel voor zaken die ik interessant vind vanuit mijn interesses (bv. lezen, geschiedenis, nerdie stuff…) dus geen idee of anderen het ook interessant vinden.

Prehistorische voetstappen van vrouw met kleuter ontdekt

In New Mexico hebben archeologen 10.000 jaar oude voetstappen ontdekt van een kleuter langs een rivierbedding. De kleuter werd waarschijnlijk vergezeld van een oudere (jong)volwassene, men denkt een vrouw. De vrouw is ook teruggekeerd langs dezelfde weg, maar dan zonder kleuter. Men vond ook afdrukken van prehistorische dieren zoals mammoeten en een luiaard terug bijna tegelijkertijd met de menselijke voetstappen.

Het klinkt een beetje als Ice Age, maar ik vind het zo fascinerend om na te denken over wat het verhaal kan zijn achter deze voetstappen. Misschien is deze vrouw het kind ergens gaan ophalen. Of misschien is ze het kind net verloren of heeft ze het ergens achter gelaten. Misschien ging het niet om een vrouw maar een oudere broer. Wie zal het zeggen?

Briefje gevonden uit 1941 in plafond Sint-Jacobskerk in Antwerpen

Tijdens restauratiewerken in de Antwerpse Sint-Jacobskerk vond men een oude luciferdoos terug in de zoldering. In het doosje zat een brief geschreven door 4 mannen die in 1941, in het midden van WOII dus, het plafond aan het restaureren waren.

“Ik geef onze nakomelingen den goede raad als het nog eens oorlog word (sic) in de levensloop zorgt goed, voor een voorraad in huis, zoo als rijst, koffie, bloem, tabak, tarwe, graan voor u in ’t leven te houden!!! Geniet vol op van ’t leven, neemt bijtijds een ander vrouwtje, voor degene die getrouwd zijn pas op ’t huis!!! Salut mannen!!!”

Schone levenslessen, toch?

Las jij tijdens de lockdown ook een dik klassiek boek? Want de verkoopcijfers van Tolstoj & co zijn enorm gestegen.

Sinds maart zien verschillende uitgeverijen de verkoop van klassieke werken stijgen. De cijfers in het artikel zijn voor de UK, maar toch wel heel straf. Een 69% hogere verkoop van War and Peace bijvoorbeeld.

Logischerwijs zou je denken dat de no-brain boeken zoals romans en thrillers het beter doen in deze onzekere tijden, maar blijkbaar zoeken veel mensen troost in oudere boeken die de tand des tijds hebben overleefd. Tijd om mijn eigen classics project nog eens op te nemen precies.

Er is water ontdekt op de maan!

“Maar op een of andere manier zien we het. Iets brengt het water voort, en iets moet het daar gevangen houden.”. De ruimte, het fascineert me. Ook al begrijp ik er eigenlijk niet zo veel van.

Vier middeleeuwse dorpen gevonden in de Zuiderzee

Het lijkt nu alsof ik een grote archeologie-fan ben, maar eigenlijk is het me vooral om de verhalen achter een bepaalde vondst te doen. Wie waren deze mensen? Hoe organiseerden ze zich? Wat is hun verhaal? En ja kijk, de middeleeuwen zijn gewoon heel interessant :).

“Volgens de archeoloog ging het waarschijnlijk wel maar om kleine nederzettingen, kleine dorpjes met uit elkaar staande boerderijen, kleine houten gebouwen en schuurtjes, met misschien op een centrale plaats een kapelletje, mogelijk uit steen of uit hout.”

Van wat voor nieuws word jij blij?

0 thoughts on “Nieuws waar je wel vrolijk van wordt

  1. Wat een leuke nieuwtjes! Van dergelijke dingen kan ik tegenwoordig heel blij worden 🙂 En eerlijk is eerlijk, ik vermijd het nieuws enorm hard de laatste maanden. Iets met te veel prikkels en onrust

  2. Dat van die voetstappen heb ik ook gelezen! (toen ik nog nieuws volgde want intussen ben ik daar weer mee gestopt) En dat van dat ontdekte briefje ook! Zo fascinerend allemaal…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *