Close
Hoe zit het met mijn routines?

Hoe zit het met mijn routines?

September 2019. Het lijkt nu een zeer ver verleden. Ge weet wel toen alles nog mooi was, je uw geliefden nog kon vastpakken en de toekomst er rooskleurig uitzag… Toen schreef ik mijn ode aan de routine.

Routine is voorspelbaar en vereist daarom minder mentale inspanningen. De routine van september voelt ook als een nieuwe start, net zoals in januari. Een nieuw blaadje. Je kan allerlei cursussen of lessen beginnen volgen. Nieuwe mensen leren kennen. Op het werk trappen nieuwe projecten op gang.

En laat routines nu net het tweede thema zijn van de Blogboost Najaarschallenge. Het gaat hier dan niet alleen om het gevoel van sleur en vaste gewoontes, maar eerder om welke routines je hebt.

Want we moeten het toegeven: het is een hele hype geworden in blog- en Instagramland. Morning routines waarbij je eerst je gsm aan de kant legt en nog wat leest. Morning pages schrijft. Mediteert. Of God forbid – een hele workout doet.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik er soms stress van krijg. Die foto’s op Instagram van mensen die met een rood hoofd kei trots zijn dat ze net aan yoga hebben gedaan. Om 7u ’s morgens…

Hierbij een korte beschrijving van mijn huidige morningroutine:

 • Ik sta op en kleed me aan
 • Ik zet de wifi van mijn gsm op en stuur het lief een goeiemorgen
 • Ik geef de katten eten en geef ze allemaal een knuffel
 • Ik eet – gewoon een simpele boterham trouwens – half over mijn telefoon gebogen of al denkend aan het werk
 • Ik poets mijn tanden, kam mijn haar, was mijn gezicht – zodat ik er wat plausibel uitzie tijdens een videocall (geen gezichtscrèmes of andere verzorging die tijd vraagt, douchen is voor ’s avonds)
 • Ik start met werken tussen kwart voor 8 en half 9.

Mocht ik niet thuiswerken zou de routine dezelfde zijn en zou ik in de laatste stap de auto instappen om rond 8u op de trein te zitten richting kantoor.

Geen fancy havermoutontbijt, geen workout, geen meditatie. Maar ook geen gestress met boekentassen en brooddozen, waar de gemiddelde ouder wel mee zal worstelen. Mijn ochtenden zijn niet stresserend, noch memorabel. Ze zijn best kort. Functioneel. Af en toe staar ik zelfs gewoon wat voor me uit.

Mijn avonden zijn zelfs nog iets meer geroutineerd. Daarin maak ik tijd om te lezen, tv te kijken, twee keer per week naar de dansles en jawel, scrollen door sociale media. Want dat is een gewoonte die ik maar niet afgeleerd krijg.

En natuurlijk ben ik wel geïnspireerd door al die routines van anderen. Misschien zou ik het wel zalig vinden om met morning pages te starten of een yogake te doen zo ergens tussendoor. Maar in realiteit heb ik ook al vaak gemerkt dat dingen die lifechanging genoemd worden, vaak allesbehalve lifechanging zijn. You do you weet je wel. En het lukt me momenteel niet om iets aan die routines te doen. Ik ben al blij dat ik in de huidige omstandigheden uit mijn bed geraak.

Hoe zit het met jouw routines?

0 thoughts on “Hoe zit het met mijn routines?

 1. Haha. Ik ben ook al blij dat ik uit mijn bed geraak :-). Ik heb een strakke routine als ik moet gaan werken en daarin is geen plek voor sport ofzo, anders zou ik vroeger moeten opstaan en dat weiger ik 🙂

 2. sorry for answering in English. I could also write in French. google translate was helpful to understand your post, but I don’t trust it enough to convey correctly what I mean.
  I’m glad you stick to your routine, sometimes it’s the only way to stay sane.
  I have been working from home for many years (teaching French through skype), so covid or no covid hasn’t changed anything to my work days. I usually get up at a quarter to 7, and take time to pray before starting preparing my classes for the day. they sometimes begin at 8, sometimes at 9.
  I hope November brings you some happy days

 3. Als ik in het weekend zo eens een trage ochtend of zo heb denk ik soms dat ik dat in de week ook zou moeten inbouwen. Maar dan moet ik vroeger opstaan en ik krijg ook gewoon echt veel energie van veel en genoeg slapen. Dus ik hou het maar bij trage weekend-ochtenden haha 🙂

 4. Er zijn van die mensen die om 6am opstaan speciaal voor hun morning routines… Nope. Kan ik niet. Ik ben wel blij met iets meer ademruimte om ’s morgens wakker te worden nu ik niet naar kantoor hoef, want opstaan gebeurt nog op hetzelfde uur. En heel soms, als ik wat slechtere dagen achter de rug heb, dan doe ik eens yoga ’s morgens, het soort waarbij ge niet zweet aub, want zo vroeg ’s morgens sporten doe ik ook niet meer. Easy… gewoon chill.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *