Close
Met de Museumpas #3: Rodin, Meunier en Minne én een ode aan de cultuursector
mde

Met de Museumpas #3: Rodin, Meunier en Minne én een ode aan de cultuursector

Voor mijn 26ste verjaardag kreeg ik van het lief een Museumpas. Voor 50 euro per jaar (ondertussen 59 euro) kan je naar 165 musea in heel België zonder extra te betalen, enkel voor sommige tijdelijke tentoonstellingen betaal je de volle of zelfs een verminderde prijs. Veel tentoonstellingen zijn eigenlijk ook wel gewoon gratis voor Museumpashouders. Bovendien krijg je ook 5 nmbs-kortingstickets van 50%. Mooie deal toch?

Maar het is natuurlijk geen normaal jaar geworden. In maart moesten alle musea sluiten door COVID-19. Ondertussen is de overgrote meerderheid weer open, zij het met verminderde capaciteit en aangepaste richtlijnen. Sommige toptentoonstellingen (zoals Van Eyck in Gent) gaan niet meer door.

Voor ik vertel wat ik van de tentoonstelling in Museum M vond, wil ik graag nog even iets zeggen. Ik hou van de cultuursector. En dat zijn niet alleen musea, maar ook cultuurcentra, concertzalen, kunstgalerijen, theaters, dansgezelschappen, optochten… Bij uitbreiding zijn natuurlijk ook boeken, films en tv series cultuur. Cultuur ontspant en verrijkt je tegelijkertijd. Het doet je zorgen vergeten en je komt met nieuwe inspiratie buiten. Ik ben ervan overtuigd dat het je een beter mens maakt.

Maar ze kregen het al hard te verduren. Verminderde subsidies sinds januari. En dan COVID-19. Mijn hart bloedt. Zeker omdat ik werk in een agency dat ooit begonnen is met het bouwen van websites puur voor de cultuursector. Ik praat dus regelmatig met mensen uit deze mooie maar moeilijke wereld.

Toen Museumpas mij in mei vroeg te kiezen tussen de Museumpas twee maand verlengen of deze twee maanden cadeau te geven aan de sector twijfelde ik geen moment. Omgerekend is twee maand een euro of 8. Die ik trouwens al had uitgegeven en meer dan dubbel heb terugverdiend door de musea die ik bezocht. Dus het is maar een kleine geste, maar alle beetjes helpen.

Ik wil niet echt nergens naartoe door dit neer te schrijven. Ik hoop gewoon oprecht dat mensen, ook in deze rare tijden, aan cultuur blijven doen. Met of zonder mondmasker en online reserveren. Dus als je nog staycation ideeën zoekt, hier vind je heel wat inspiratie voor een museum dichtbij huis of wat verder weg.

Ik trok op vrijdag 10 juli, de dag voor de mondmaskerplicht inging, naar Museum M voor die ene tentoonstelling die wel kon doorgaan: Rodin, Meunier en Minne.

Rodin, Meunier en Minne in M

Auguste Rodin, Constantin Meunier en Georges Minne waren drie beeldhouwers die voor hun werken inspiratie haalden uit de middeleeuwen. Ze zetten zich hierbij af tegen de klassieke beeldhouwkunst die teruggreep naar de renaissance en de Oudheid. Dat zijn vaak perfecte werken van Goden of helden. Maar dit trio keek liever naar de schilderijen  uit de donkerste geschiedenis. Christusbeelden waarvan je de pijn en het lijden van zijn gezicht kan aflezen bijvoorbeeld. Die pijn zie je terug in hun werken zoals ‘de mijnwerker’ van Meunier of ‘de verloren zoon’ van Minne.

In deze kleinschalige tentoonstelling worden enkele werken van de drie beeldhouwers naast een middeleeuws werk uit de M-collectie geplaatst zodat je de parallellen goed kan zien. Voor Rodin leenden ze werken van het Rodinmuseum in Parijs dat ik in 2019 bezocht (een bezoek dat wel een bepaalde indruk op me had achtergelaten). Het werk van Meunier en Minne, nochtans twee Belgen, kende ik eigenlijk totaal niet.

mde
‘de burgers van Calais’ – Rodin

Overall vond ik deze tentoonstelling heel origineel opgesteld maar nogal klein. Ik had er denk ik iets meer van verwacht. In de laatste zaal zie je enkele stukken van de burgers van Calais van Rodin. Voor de levensgrote versie in Parijs ben ik lang blijven staan, maar deze kleine afgeleiden in een andere opstelling konden me iets minder bekoren.

Maar het M blijft een mooi museum. We liepen door de andere korte tentoonstellingen om uiteindelijk bij Rodin uit te komen. Het oude gedeelte van het gebouw blijft mijn favoriet, met zicht op de museumtuin.

rhdr

Rodin, Meunier en Minne loopt nog maar tot 30/08 in Museum M . Je moet online een tijdslot reserveren. Voor augustus zijn er nog plaatsen beschikbaar.

De expo over Stephan Vanfleteren in het FOMU is verlengd tot 13/09, ik schreef over mijn pre-covidbezoek in deze post. Ook Keith Haring in Bozar werd verlengd tot 21/07, maar is ondertussen afgelopen (en werd een van de meest succesvolle tentoonstellingen van Bozar ooit). In het museum Hof van Busleyden in Mechelen kan je wel nog permanent terecht, meer daarover in dit bericht. Voila, meteen nog wat inspiratie erbij.

Heb jij een museumbezoek op de planning staan?

0 thoughts on “Met de Museumpas #3: Rodin, Meunier en Minne én een ode aan de cultuursector

  1. Naar musea ga ik niet vaak maar ik heb wel al jarenlang een abonnement bij 30CC en mis dat nu wel heel hard… 1 van de voorstellingen die ik gepland had is verplaatst naar begin november, voor de andere 3 voorstellingen heb ik gezegd dat ze het geld mogen houden.

  2. Ooo, Stephan Vanfleteren nog tot 13 september? De verleiding is groot, ook om meer musea te gaan bezoeken terug, maar de trein nemen heb ik er niet voor over…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *