Close
8 opmerkingen die ik niet meer kan horen in een videocall

8 opmerkingen die ik niet meer kan horen in een videocall

Heel origineel is het niet. Maar kijk, komkommertijd. Na maandenlang thuiswerken denk ik dat ik al 200 uren heb versleten in één of andere videotool (volgens mij is dat zelfs een zware onderschatting). Het is zelfs zo erg dat ik op kantoor ben benoemd tot videotool-expert omdat ik voor een aantal projecten klanten heb moeten verder helpen met de opzet in Zoom, Skype, Team en noem maar op. Dus nu krijg ik van klanten zelfs al vragen over Zoom voor hun privé aperofeestje #lifegoals. En omdat we het niet altijd over mijn liefdesleven kunnen hebben in deze rubriek, zullen we het deze keer eens hebben over vervelende videogesprek-opmerkingen.

  • Op nummer één: ‘Sorry dat ik te laat ben, maar ik zat nog in een andere call’ of ‘Sorry, ik moet door naar een andere call’. Alleen al dat woord constant: call, call, call. En het feit dat het op een of andere manier oké is geworden om heel je agenda vol te plannen met op elkaar aansluitende online meetings. Fysiek loop je toch ook niet van de ene meeting room met klanten naar de andere? Ik snap dat voor interne meetings, en ik geef toe dat ik op dat vlak zelf ook schuldig ben. Maar ineens lijkt het alsof we belangrijke meetings er maar ergens tussendoor nemen, zo tussen de soep en de patatten. En met thuiswerken kan je dat spreekwoord zelfs letterlijk want de ‘calls’ zijn ook vaker laat in de namiddag.
  • ‘Zeg, hoe verandert ge zo uw achtergrond’. Om dan een half uur toe te kijken hoe een boomer zit te spelen met ruimte-achtergronden. Dat was leuk de eerste week van de lockdown, nu niet meer. Ruim gewoon de kamer waarin werk op zodat je die achtergrond niet moet veranderen.
  • ‘Ik stond nog op mute’. Dat hadden we allemaal door ja, want je mond bewoog en we hoorden je toch niet. Dus je moet dat niet meer zeggen, zeg maar gewoon wat je echt wilde zeggen opnieuw.
  • ‘Er zit precies zo wat ruis op de lijn’. Meestal ligt dit niet aan de persoon die dat zegt, maar vaak aan een van de collega’s die in een zwembad lijkt te wonen. Of een aquarium. Meestal is op mute zetten de oplossing. En anders: verhuizen.
  • ‘Zeg het nog is, want je viel even weg’. Dezelfde in een zwembad wonende collega’s hebben vaak wifi-problemen waardoor ze eruit zien als een geblokte schildpad en soms in de vreemdste posities blijven hangen. Alleen hebben die dat zelf vaak niet door omdat bij hen video en geluid wel perfect werkt. Dus ze hebben net een hele parlez gedaan die echt niemand heeft verstaan. En soms heb ik echt geen zin om het nog is te horen dus knik ik gewoon ja alsof ik het begrepen heb (oeps!).
  • ‘Amai ik zie er slecht uit’. Hier ben ik zelf keihard schuldig aan, want je wordt ineens zo vaak vergeleken met je eigen spiegelbeeld en vooral ’s morgens is dat gênant (want ik moet eerlijk toegeven dat ik minder tijd besteed in de badkamer tijdens thuiswerkdagen). Sowieso heb ik ook het gevoel dat mensen nu sneller iets zeggen over je uiterlijk of wat ze in de achtergrond zien dan ze zouden doen tijdens een fysieke meeting. Maar dat is misschien maar een idee.
  • ‘Sorry ik vond de link niet’ of ‘Ik zat te wachten in een andere link’. Soms ook omdat er pas een paar minuten op voorhand een link wordt gemaakt ofwel door ons ofwel door de klant. Dus het is altijd spannend via welk programma we gaan bellen. Tussen collega’s is er vaak ook verwarring omdat wij vergaderen via Google Meet maar onze interne chattool Slack ook videobellen toelaat. Dus soms zit ik te wachten in Meet terwijl een collega mij belt in Slack. De ultieme verwarring.
  • ‘Kan iedereen mijn scherm zien?’. Ja Jeanine, inclusief het gesprek dat je net had met Facebookvriend X en het spiegelbeeld van mijn spiegelbeeld aangezien je nu het tabblad van ons videogesprek aan het delen bent.

Ah ja en om aan te tonen dat ik misschien ook niet de leukste persoon ben om mee te videobellen… Toen ik deze GIF doorstuurde naar een collega (via Slack over iets totaal anders) zei hij dat een gemiddelde videocall met mij er zo uit ziet:

https://media.giphy.com/media/pZf1m5YcWL6w0/giphy.gif

Hiermee doelde hij op mijn katten die voortdurend rond mijn scherm zitten draaien, oeps 😀 (Voor de trouwe lezers: het is heel uitzonderlijk dat ik een GIF gebruik in een blogbericht, ik beloof dat ik er geen gewoonte van ga maken).

Herkenbaar? Wat kan jij niet meer horen tijdens een videogesprek?

0 thoughts on “8 opmerkingen die ik niet meer kan horen in een videocall

 1. De verrassing van in welk programma je deze keer gaat vergaderen is heel herkenbaar. Op het werk gebruiken we Teams, Zoom en Skype for Business. Om dan ineens een klant te hebben die toch liever Whereby gebruikt. Maar we zijn flexiblel uiteraard 🙂

  1. Ik laat het initiatief ook aan de klant. Elk bedrijf heeft zo wel zijn tool en als ‘digitale experts’ is het voor ons makkelijker schakelen naar een nieuwe tool. Als ik zelf een uitnodiging stuur is het wel altijd in Google Meet. Dat kan via in één klik via Google Calendar en is dus heel gemakkelijk.

 2. Haha, bij ons op het werk is het altijd zo’n gedoe. Er zijn altijd collega’s bij wie de microfoon niet werkt of die er niet op schijnen te geraken. Zo vermoeiend!

 3. Haha, ik stress zelf altijd als ik mijn scherm moet delen, want doorgaans staan er zo’n drie, vier webshops open in mijn tabbladen hehe. En ik ben zelf zo iemand die altijd voor ruis zorgt, maar da’s gewoon een goede reden om te muten haha, wat een prettige video caller ben ik toch.

  1. Scherm delen is heel stresserend zeker omdat je dan ineens de mensen hun video niet meer ziet en moet praten zonder reactie want iedereen heeft zich braaf op mute gezet. Hatelijk!

 4. Eerlijk? Ik vind het veel leuker dan gewoon bellen. Je ziet elkaar, de interactie,… Ik facetime soms mensen die ik gewoon zou kunnen bellen, gewoon omdat ik het leuk vind elkaar te zien.
  Mijn collega en ik zagen elkaar nu zonder make-up, in pyjama enz 🙂 We deden een praatje met elkaars kinderen. Ik zie professioneel nu mensen die ik anders alleen zou horen. Dus ik vind er alleen maar voordelen aan en stoor me niet zo aan de gekende opmerkingen 🙂

  1. Ik snap je gevoel wel hoor. Ik bel ook vaak zomaar met een collega, maar ik deed vroeger ook vaak babbeltes tussendoor op kantoor dus ik zie het eerder als een vervanging daarvan. Maar fijn dat deze situatie jou dichter bij de collega’s brengt!

 5. Ik vind dat net keileuk als er huisdieren komen meedoen aan de call 😀 (Kinderen dan weer iets minder want die maken lawaai enzo.)
  Mijne wifi is nu eindelijk in orde, want op den duur zei ik gewoon niks meer met het idee “ik val toch constant weg” :p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *