Close
101 dingen waarover ik me elke dag schuldig voel

101 dingen waarover ik me elke dag schuldig voel

 • Dat ik vandaag alweer geen berichtje stuurde naar mijn vrienden. Ze zullen me nu wel een slechte vriendin vinden. Ik ben ook echt een slechte vriendin.
 • Dat ik vandaag alweer heb toegegeven aan al die suiker. In plaats van eens hipstergewijs een gezonde lunch te bereiden. Hoe moeilijk kan het zijn? Op Instagram lukt het iedereen wel.
 • Dat ik weer veel te negatief deed over iets dat niet zo belangrijk is. In Afrika hebben de kindjes honger, waarover klaag ik eigenlijk?
 • Dat ik na het werk alweer op mijn lui gat ga zitten, ipv eens iets nuttigs te doen zoals sporten of naar de avondschool. Nee, ik ben altijd maar te moe. Makkelijk excuus.
 • Dat ik vandaag alweer niet ben geraakt aan project X of Y op het werk. Of die collega niet heb verder geholpen. Je moet niet zoveel afgeleid zijn, Annelies. Komaan, doe eens beter je best.
 • Dat ik dat ene gesprek vandaag toch wel verkeerd heb aangepakt. Ik had iets anders moeten zeggen, minder direct moeten zijn en er misschien helemaal niet over beginnen. Want zo belangrijk is het ook weer allemaal niet, ik wou er geen spel van maken en nu denkt die andere zeker dat ik onredelijk ben. En misschien ben ik ook wel onredelijk.

En zo kan ik dus nog wel even verder gaan. Voor alle duidelijkheid. Ik klop dit allemaal een beetje op nu. Het gaat goed met mij momenteel. Maar dit bericht is geïnspireerd door deze post. En ik herkende me er zo hard in. Er zijn elke dag zoveel gedachten in mijn hoofd waarin ik ontzettend streng ben voor mezelf en mezelf zelfs de grond in boor. Het zijn vaak maar kleine gedachten die even opduiken en weer weg gaan. En geen enkele gedachte stoelt op de waarheid. Maar ze zijn er wel.

Moraal van het verhaal: we kunnen allemaal wat mildheid gebruiken. Zeker mensen (ik ga hier niet alleen vrouwen noemen) die van nature streng zijn voor zichzelf of perfectionistisch zijn. Bij deze mijn poging om wat milder te zijn over mijn gedachten hierboven.

 • Mijn vrienden hebben allemaal een drukke dag achter de rug en hebben ook niets gestuurd. Niet omdat ze me een slechte vriendin vinden, maar omdat ze me wel zullen sturen als er echt iets is. Of we dringend nog eens moeten afspreken.
 • Instagram is fake en al die gezonde hipsterlunchdinges zijn dat ook. Wie weet hebben ze nog een suikerwafel zitten vreten vlak voor de lunch. Ik doe mijn best om elke dag voldoende te eten en dat op zich is al goed zo.
 • Ik ben nu eenmaal een kritisch persoon en zie in alles zaken die we kunnen verbeteren. Dat is een grote sterkte en wil niet zeggen dat ik ook echt negatief ben over dingen. Dat er in andere delen van de wereld honger wordt geleden betekent niet dat wij hier altijd extreem gelukkig moeten zijn.
 • Ik ben al twee avonden gaan sporten deze week, dus dat ik nu eens een avond niets doe is helemaal oké. Meer nog, dat heb ik verdiend.
 • Niemand kan zich 8u per dag concentreren. Dat ik af en toe eens afgeleid ben op het werk is normaal. Niet elke dag is even productief. En als die collega echt hulp nodig heeft zal die het wel nog is komen vragen. En anders spreek ik hem/haar er morgen over aan.
 • Ik heb recht op een mening en om die te uiten. Sommige gesprekken gaan nu eenmaal moeilijk, maar ik ben blij dat ik het gesprek ben aangegaan ipv te zwijgen en het intern op te kroppen.

Oefening baart kunst, niet waar? 😀

Herken jij dit soort gedachten? Ben jij mild voor jezelf?

0 thoughts on “101 dingen waarover ik me elke dag schuldig voel

 1. Mooi dat je de gedachten om hebt gebogen. Gaat mij tegenwoordig ook best goed af. En wat betreft het ‘niet nuttig bezig zijn’, waar is de tijd gebleven dat het oké was om niks te doen? Om gewoon lekker op de bank weg te kruipen met een goed boek of zinloze video’s te kijken.

 2. Ik herken dit zeer zeker, ik voel me nogal snel schuldig. Gelukkig is mijn echtgenoot dan de voice of reason. Op dat vlak vullen we elkaar heel goed aan.

  1. Het lief hier is ook de rationele en spreekt dat schuldgevoel tegen. Dat helpt deels, maar ergens blijft het toch knagen vaak. Maar zonder die relativering zou het inderdaad nog allemaal veel slechter gaan

 3. Herkenbaar al ben ik een positivo van nature waardoor ik snel naar het onderste deel van je blogpost ga 🙂 We doen wat we kunnen, we doen ons best en de ene dat gaat dat beter dan de andere! Met mijn beste vriendin heb ik zelfs de afspraak dat het best ok is niet op te nemen als in in een drukke avondspits zit of het even niet past. No hard feelings 🙂

 4. Ongelooflijk herkenbaar! Ik voel me heel snel en vervolgens ook vrij lang schuldig. Vaak ook zelfs voor dingen die volledig buiten mijn bereik liggen. Dus lief en milder zijn voor mezelf, het is hier een heel groot werkpuntje.

 5. Dat ik een slechte vriendin ben? Niet voor Vriendjelief maar wel voor vriendinnen, ik wil niet meer de hele dag met Whatsapp bezig zijn en voel me juist schuldig als ik dat wel doe!

  1. Ik begrijp het helemaal. Afspreken is vaak zoveel rijker dan WhatsApp. Maar daar is gewoon niet altijd tijd of energie voor dus soms hoor je elkaar even niet en dan zit je toch weer op WhatsApp

 6. AL DIE DINGEN! Elke dag! Belachelijk herkenbaar. En mezelf dat nog drie weken later kunnen opvreten over die onbenullige dingen waar hoogstwaarschijnlijk verder niemand een seconde langer aandacht aan heeft besteed. Vermoeiend, jong. Ik kan het dan ook wel rationaliseren, maar het knagende gevoel blijft.

  1. Het blijft inderdaad vaak nog wel even hangen he. En raar hoe het je verstand toch nooit lukt om je gevoelens te overstemmen. Enfin, DE LEVEN 😃

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *