Close

Project schermvrije dagen #1

Goede voornemens, ik doe er niet echt aan mee. Januari is er gewoon de periode niet voor. Ik heb het al moeilijk genoeg met die winter te overleven, dat ik mijn leven er echt niet nog moeilijker op wil maken. Maar toen las ik dit Mediumpostje, en plots kwam dat heel erg binnen.

Kort samengevat zegt de auteur hier dat we onze weekavonden verspillen aan hersenloos voor tv of laptop te hangen. Netflix & chill is een van de oorzaken waardoor we massaal het gevoel ervaren geen tijd te hebben voor hobby’s, sporten of je gezin. Kort door de bocht allemaal, maar er zit iets in.

Ik verspil echt vaak een weekavond voor tv. Ik ben dan een half oog een programma aan het bekijken dat me maar matig boeit, terwijl ik door Instagram zit te scrollen. Onder het motto ‘ik ben moe’ praat ik dat allemaal goed. Maar ik kan zoveel meer met die tijd doen, ook al ben ik een beetje moe.

Het idee van een schermvrije avond in de week werd geboren. Het is iets dat al langer speelt, maar waar ik nu eens echt graag mee aan de slag wil. De keuze viel op donderdagavond. De ideale avond wat later in de week om te declutteren.

En het lief doet graag mee, want die sociale controle is ook echt nodig. Aangezien we niet samen wonen, maar elkaar wel graag willen aanmoedigen wordt het meteen wat moeilijker: want je gsm gebruiken om een bericht te typen komt gevaarlijk dichtbij je social media checken… Ik heb alvast een app geïnstalleerd die tot 5 apps tegelijk kan blocken (het is een hele lange zoektocht geweest, de meeste apps die dat doen voor Android zijn betalend of gewoonweg slecht, eigenlijk ben ik nog niet zo tevreden van AppBlock, maar bon het kan er mee door). Instagram, Twitter & Google gaan zo alvast elke donderdagavond uit.

Ik wil van dit project echt iets maken en verplicht mezelf ertoe om jullie regelmatig een update te geven. In deze eerste post dus even wat korte regels:

 • Schermvrij betekent zo min mogelijk tv, laptop en smartphone. Maar uiteraard zijn er uitzonderingen, anders zou het geen goede regel zijn :D.
 • Whatsapp is de eerste uitzondering, maar puur en alleen om naar het lief te sturen. Ik heb eigenlijk geen Whatsapp-groepen (die zitten bij mij op Facebook en dat blijft uit), dus in principe moet het lukken om Whatsapp te gebruiken zonder er een hele avond door te brengen.
 • Tweede uitzondering: een podcast app. Podcasts zijn een ontzettend leuke manier om even te onthaasten en bewust naar iets te luisteren. En ik vind er nooit tijd voor, dus dan lijkt zo’n schermvrije avond me een ideale gelegenheid.
 • Ik wil meer tijd maken voor mijn (creatieve) hobby’s zoals lezen, bullet journal, kleuren, puzzelen, kruiswoordraadsels, gezelschapsspellen… En die zullen de eerste weken dan ook aan bod komen.
 • Het zou ook fijn zijn als ik deze avonden zou gebruiken om wat te bewegen zoals yoga (maar dat is dan met youtube tutorial…) of wandelen ofzo. Maar hier ga ik mezelf geen regels over opleggen.
 • In een later stadium kan ik bekijken in welke mate bloggen (doe ik altijd op de laptop), muziek luisteren via Spotify (ook op de laptop) en een online fotoboek maken (wel offline, maar niet schermvrij) een uitzondering worden. Het zijn creatieve bezigheden waarvoor ik niet altijd tijd lijk te hebben, maar die ik wel ontspannend vind. Alleen wel met een scherm.
 • Een sociale avond uit met vrienden telt ook als schermvrij. Ik moet dus niet per se thuis gaan zitten de hele avond. Als ik sociale dingen plan is dat vaak op donderdag dus dat komt goed uit :).

Er gaan waarschijnlijk nog wel wat uitdagingen op mijn pad komen wanneer ik hiermee aan de slag ben. Maar het lijkt me gewoon echt fijn om wat bewuster met schermen om te gaan en één avond in de week er van weg te blijven. Binnenkort lezen jullie meer over hoe het me concreet vergaat

Ben jij ook zo verslingerd aan schermen? Heb je nog tips om schermvrijer te leven?

0 thoughts on “Project schermvrije dagen #1

 1. Ik vond het boek van Cal Newport over digitaal minimalisme erg interessant. Ik probeer mijn schermtijd vooral bewuster te gebruiken (alleen de tv-programma’s die ik echt wil zien, alleen achter de pc met een doel). Ik zit nog steeds (te) veel voor een scherm maar ik ben er toch al iets bewuster mee bezig.

 2. Ik vind dit een hele goede omdat ik vaak klaag dat ik op mijn werk al een hele dag achter een scherm zit, maar dan is het natuurlijk onnozel om na het werk ook weer naar schermen te staren. In de lente/zomer heb ik veel vaker schermvrije avonden omdat ik graag buiten ben, maar nu, in die donkere winter, iew. Ik denk er eens goed over na om met je mee te doen!

  1. In de lente en zomer is het inderdaad een pak makkelijker om schermvrij tijd te spenderen. Maar zelfs dan nog kies ik soms voor de makkelijke weg. Je mag zeker mee doen!

 3. Ik zit ook heel veel achter een scherm maar ervaar het voor mezelf gelukkig niet als problematisch. Dikwijls is het ook omdat ik alleen zit. Gisteren ben ik een dag op stap geweest met een vriend en heb ik mijn gsm amper vastgepakt. Ik zat aan zee en heb zelfs geen foto genomen voor op Instagram of zo. Al betrap ik me er in gezelschap wel eens op dat ik toch rap iets bekijk dus daar zou ik wel nog wat van kunnen afkicken.

 4. Haha grappig! Ik heb sinds januari ook 2 schermvrije avonden. Dinsdag en donderdag. Ik kijk wel op mijn gsm nog naar whatsapp omdat ik dan eens berichtje stuur naar mijn ma en ook af en toe eens instagram. Maar ik vind het dus wel tof dat daar een appblocker voor bestaat. Ik heb iOS, dus ik ga even zoeken naar iets gratis. Facebook heb ik bewust niet op mijn gsm. Als jij een appblocker weet?

  Bloggen zou ik niet kunnen omdat ik dan toch al dan niet bewust naar facebook of mail zou gaan kijken.

  1. Mijn lief heeft een Iphone daarop zou standaard iets staan van app of instelling om op bepaalde tijden apps te blocken (screen time heet het denk ik, maar ben niet zeker). Bloggen staat om diezelfde voorlopig ook nog niet op de agenda 😃

   1. Ahja juist 😀 Sowieso vallen de meeste apps uit om 22u. Ik heb dat nu ingesteld op 20u op dinsdag en donderdag. Ik zag dat je het ook per dag kan instellen 🙂

 5. Daar zit wel iets in inderdaad. Ik probeer nu vooral mijn laptop boven te zetten zodat ik minder ‘zinloos’ zit te scrollen op oa sociale media. Met mijn smartphone doe ik dat precies toch iets minder en vooral minder lang.

  1. Ik heb geen Netflix en maar goed ook. Bij mij is het qua tv vooral eerder zo hersenloos iets op zetten, vaak programma’s die ik nooit bewust zou opzoeken op een platform zoals Netflix of Vrt nu en daar verspil ik dan echt tijd mee.

 6. Ik probeer ook regelmatig een schermvrije avond in te plannen. Wel merk ik dat wanneer de vaste dag niet door kan gaan ik dit snel vergeet te herplannen. Dus ik probeer nu aan het begin van de week mijn agenda te bekijken en zet dan ook echt die schermvrije avond in mijn agenda. Goed dat je lief mee wil doen, dat helpt zeker! Ik spendeer mijn schermvrije avonden dan ook graag creatief, beetje breien of naaien en als ik mijn vriend kan overtuigen met een gezelschapsspel. Ik heb zelf ook een Iphone en gebruik inderdaad de “Schermtijd” functionaliteit. Dagelijks van 20:00 tot 7:00 worden alle niet noodzakelijke apps uitgeschakeld. Zorgt ervoor dat je tijdens de avonden met schermpje veel bewuster focust op je hoofdtaak. Van gemiddeld 14u GSM tijd per week is dat nu nog ongeveer 8u dus dat is al een zeer mooie winst hé ;).

 7. Wij proberen dit op de vrijdagavond en zondagmiddag te doen, even tijd in elkaar investeren en voor de rest gamed mijn man heel graag en ik schrijf veel blogs, beantwoord mijn mails etc. dus ik zit ook nog eens voor mijn werk de hele dag achter een scherm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *