Close
Op het nachtkastje #30
Processed with VSCO with g3 preset

Op het nachtkastje #30

In deze rubriek vertel ik jullie wat er leeft tijdens dat spreekwoordelijke laatste uur voor ik ga slapen. Welke boeken ben ik aan het lezen? Aan welke series ben ik hooked? En wat is er de afgelopen maand allemaal gebeurd?

Gelezen

 • Nogal wat sinds de laatste update. The familiars van Stacey Halls vertelt het verhaal van de jonge vrouw Fleetwood tijdens de Pendle Witch Trials in de 17de eeuw. Zij is zwanger, maar leest in een brief dat ze de bevalling niet zal overleven en doet beroep op Alice, een vroedvrouw uit het dorp. Boeiend verhaal dat doet denken aan de goede gothic klassiekers zoals Rebecca en Jane Eyre, maar dan met vleugje historie ertussen geweven.
 • The last queen van C.W. Gortner werd op het nippertje het beste boek uit 2019. Het vertelt het dramatische levensverhaal van Juana of Castilië, de laatste koningin van Spanje in haar eigen recht. Juana is de geschiedenis ingegaan als ‘de waanzinnige’, maar was ze dat echt? Het tweede boek dat ik las van deze auteur en hij schopt het daardoor meteen tot een van mijn favoriete auteurs. Gelukkig maar, want er staan nog boeken van hem in mijn kast!
 • Van Tracy Chevalier las ik enkel nog maar het befaamde ‘meisje met de parel’. Toen mijn oog op haar naam viel in de bib nam ik ‘a single tread‘ of ‘een losse draad’ mee. In dit verhaal volgen we Violet die in de nadagen van WOI haar leven als alleenstaande vrouw probeert op te bouwen in Winchester. Ze komt in aanraking met de nodige taboes en sluit zich aan bij een groep vrouwen die handwerk doen voor de kathedraal. Boeiend en traag verhaal. Alleen jammer van het super cliché einde waarvan ik even ging rologen.
 • Momenteel ben ik bezig in ‘the winter crown‘, het tweede deel over Eleanor Of Aquitanië van Elizabeth Chadwick. Het eerste was niet 100% mijn ding, maar ik was toch getriggerd om verder te lezen. In dit deel is Eleanor koningin van Engeland en dat loopt niet altijd even vlot. Zeker met de conflicten tussen haar man Henry en de aartsbisschop Thomas Beckett.

Gekeken

 • Met de komst van seizoen 5 in Amerika hebben het lief en ik eindelijk seizoen 3 van Outlander uitgekeken. En ik was dus vergeten dat ik het einde van dit boek echt fantastisch vond. Alleen jammer dat de serie de laatste aflevering minder straf heeft gemaakt dan die in het boek was. En wat meer voor het melodrama heeft gekozen :D.
 • Ik ben gestart aan ‘in the name of the rose’, een serie naar het gelijknamige boek. Ik las het boek van Eco al eens, maar vond dat niet zo goed en heb er weinig van onthouden. Dus via de serie geef ik het boek een nieuwe kans.
 • Ben ook wat Orange is the new black aan het kijken via VTMGO. Gewoon als tussendoortje, seizoen 1 is dat nog maar.

Meegemaakt

 • De kerstvakantie die best fijn was met eindelijk nog eens een paar crossen waar ik live naartoe ben gegaan.
 • En een fijne driedaagse in Lille, ware het niet dat onze tgv was afgeschaft en we twee uur hebben moeten doorbrengen in Brussel-Zuid. Lille zelf was wel tof. We hebben leuke plekjes gezien, een fijn museum bezocht en lekker gegeten. Geen speciale stad, maar goed om even weg te zijn.
 • Plan winter heeft niet echt goed gewerkt, want net als vorig jaar werd ik ziek tijdens de eerste werkdagen van het nieuwe jaar. Een serieuze verkoudheid, dus de schade viel nog mee. Maar toch, ik heb het gevoel dat dit gewoon nooit mijn periode is, hoe hard ik ook rust neem en vitamines pak. Ik blijf me ziek, moe en rusteloos voelen. Is het al maart?

Uitkijken naar

 • Maart. Ik het gehad met de winter en de donkerheid en alles.
 • Een weekje staycation in februari, daar kijk ik ook wel naar uit.

Geblogd

Hoe waren de eerste weken van 2020 bij jou?

0 thoughts on “Op het nachtkastje #30

  1. Hey Lola, ik link standaard naar de Engelse versie op Goodreads omdat ik die daar gebruik. Soms geef ik de NL titel ook aan, maar als dat niet zo is mag je het altijd vragen. Van deze 4 boeken is alleen het derde van Chevalier vertaald als ‘een losse draad’. Dit boek is vaak in de bib te vinden ook. Van The familiars hoop ik nog dat ze het vertalen! De andere twee zijn zo niche historisch dat ze vaak niet vertaald worden in het NL. Wij zijn geen markt die historisch leest dus uitgeverijen scheuren er meestal hun broek aan. Dat vind ik zelf ook heel jammer want het is mijn favoriete genre 😊

  1. Ik heb ooit voor Netflix gewerkt (in een bureau) en heb toen moeten scrollen door beeldmateriaal om campagnes uit te werken (was toen voor seizoen 3 denk ik). Ik heb dus heel wat spoilers gezien en ken de grote lijnen van het verhaal. Maar nu kijk ik voor het eerst eens echt wat afleveringen en das ook wel een fijn 😃

 1. Ik ben gelukkig nog niet ziek geworden, hout vasthouden. Ik neem voor het eerst vitamines en maak mezelf wijs dat het daaraan ligt ;-). Jammer genoeg lijdt mijn humeur wel al eens onder deze donkere dagen…

 2. Van mij mag maart ook beginnen! Of eigenlijk, de laatste week van februari. Dan is het carnaval, dat wil ik niet overslaan. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *