Close
Een ode aan routine

Een ode aan routine

Ah september. Steevast de maand van huilende kinderen, de Leuvense jaarmarkt #zattemensen, de start van het crossseizoen, een maand vol snuiten en snuffen want ik heb ALTIJD heel september lang een enorme verkoudheid (ik schrijf dit bericht op 1 september en ik heb dus weliswaar al meer moeten niezen vandaag dan heel augustus samen, je houdt het niet voor mogelijk).

September is ook de maand na twee maand zomer(vakantie). Vaak is er nog wel een fijn najaarszonnetje. Maar we kunnen er niet onderuit. Stilaan keren we allemaal terug naar het werk, school, de sportclub, de taallessen of andere hobby’s, en het betalen van de rekeningen. Kortom: de routine staat weer voor de deur.

Het fijne aan de zomervakantie is net dat je die routine doorbreekt. Je eet onregelmatiger, uitgebreider (en vaak ongezonder), je gaat later slapen, je hebt geen verpichtingen… Maar eigenlijk is zo’n doorbreking van je routine helemaal niet zo goed voor je gezondheid.

Dus hoe je het ook draait of keert is het in september eigenlijk best goed dat we allemaal terugkezen naar onze routine. En ik kijk daar echt naar uit ook. Omdat ik gewoon merk dat mijn lichaam en mijn hoofd dat nodig hebben.

Routine is voorspelbaar en vereist daarom minder mentale inspanningen. De routine van september voelt ook als een nieuwe start, net zoals in januari. Een nieuw blaadje. Je kan allerlei cursussen of lessen beginnen volgen. Nieuwe mensen leren kennen. Op het werk trappen nieuwe projecten op gang.

En in mijn geval heb ik nog vakantiedagen genoeg om toch af en toe die routine te doorbreken. Want dat is mijn geheim. In het najaar proeft vakantie vaak eens zo goed als in de zomer.

Maar natuurlijk worden de dagen korter en ben je vaker ziek in het najaar. Het wordt herfst: soms mooi, maar ook nat en koud. Over de winter praat ik liever nog niet, want ik heb elk jaar echt wel last van een ‘seasonal affective disorder’ (wintermoeheid of zelfs een winterdepressie).

Maar op 1 september voelt dit toch vooral aan als een nieuw hoofdstuk. En dat gevoel wil ik even meepakken en koesteren. En zakdoeken ook. Want ondertussen ben ik weer aan het snuffen en snuiten. ZUCHT.

Misschien mis ik de zomer toch al een beetje.

Hou jij van de herfst?

0 thoughts on “Een ode aan routine

 1. Ik hou van de seizoenen, maar mijn lichaam niet echt. Net als jij word ik ziek als de herfst zijn intrede doet, meestal in oktober. In februari, wanneer de winter al lang geduurd heeft, is het opnieuw prijs…

 2. Ik mis vooral de lange dagen al een beetje. Ik vind dat sleur underrated is, het is soms heel fijn als alles zijn gangetje gaat. Al moet ik zeggen dat mijn leven sinds mijn verhuizing(/emigratie) nog steeds niet echt een routine is geworden, haha. Hopelijk lukt het om dat komend seizoen iets meer te gaan vormen. Fijn dat je in ieder geval nog vakantiedagen hebt om af en toe een break te nemen.

 3. Elk seizoen heeft zo z’n eigen charme dus ik vind het niet vreselijk dat de herfst er aan komt. En ik snap wel wat je zegt over september en de routine die terugkomt, ik ben daar zeker ook niet rouwig om.

 4. Ik hou enorm van de herfst! Ik vind de donkere avonden heerlijk of op zondag met een kopje thee en een dekentje en een boek bij mijn windhondjes zitten. De herfstkleuren en boswandelingen, zaaalig!
  Ik ging een gelijkaardig blogbericht schrijven, maar dan meer over mijn vakantie 🙂

 5. Hier ook weer wat meer niezen en snotteren, helaas!
  Ik hou van de zomer, maar niet van de hitte. De warmte van de afgelopen dagen vond ik zalig! En in de herfst kan je zo heerlijk cocoonen: soep, ovenschotels, thee, dekentje, rustigere avonden want geen werk (meer) in de tuin, …
  En verlofdagen opsparen tot op het einde van het jaar: doe ik ook! Binnenkort heb ik enkele losse dagen ingepland. Noodgedwongen, omdat ze op de school van J. facultatieve verlofdagen inplannen, maar we gaan er zeker van genieten!

 6. Ik heb eerder een reactie gepost, maar ze is precies verdwenen ;-). Ik val ook in panne als de herfst zijn intrede doet, zeker eens het oktober is. Maar toch hou ik wel van de seizoenen!

 7. Ik hou van de seizoenen, ook al word ik telkens ziek als de herfst echt begint en het kouder wordt. En op het einde van de winter val ik ook meestal in panne ;-). Maar goed, ik zou het ook niet leuk vinden om alleen maar zomer te hebben, denk ik.
  PS: Ik probeerde al twee keer een reactie te posten, maar die bleef slechts enkele seconden staan en viel dan weg. Kom ik in de spam terecht ofzo?

 8. Ik vind de herfst heel leuk omdat ik na de zomer altijd wat nood heb aan die cocooning voor mezelf. Altijd fijn als routine terugkomt, als alles wat op automatische piloot gaat dan kan ik me soms ook beter concentreren op andere dingen. Het enige wat ik haat aan september is dat het verkeerd tiendubbel zo druk wordt (of zo lijkt het toch).

 9. Ik ben grote fan van routine, maar niet zo van september. Het lijkt dan wel of iedereen vergeten is hoe je met de wagen moet rijden want de files lijken best wel langer te zijn dan voor de zomer. Dat de dagen korter worden daar ben ik ook niet zo een fan van. Geef mij dan maar liever de echte seizoenen: zomer of winter 🙂

  1. Oh ja, het verkeer is vanaf half september echt de hel en zoveel meer gepraat en gedoe op de treinen ook. Ik heb dan weer wel voor de tussenseizoenen, alles beter dan winter :p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *