Close
Minimalisme – zonder Marie Kondo

Minimalisme – zonder Marie Kondo

Trends, ze zijn niet weg te denken uit onze wereld en zeker niet in de blogwereld. Het is ondertussen een hele tijd geleden dat de Japanse Marie Kondo zorgde voor een opruimrevolutie. Haar boek ‘The Life-Changing Magic of Tidying Up’ belooft jouw leven te veranderen via praktische tips om te ontspullen en de spullen die je wel hebt te ordenen. Want een geordend huis zorgt voor een geordend hoofd, right?

Ik heb het boek van Marie Kondo niet gelezen, ik zag ook nog nooit haar Netflixprogramma en ik heb nog geen tip van ons Marie uitgeprobeerd. Ik weet eigenlijk alleen wat ze in de media en op andere blogs van haar zeggen. ‘Does it spark joy?’ enzo.

Maar ik ben wel fan van de minimalismetrend. Of toch van het feit dat meer en meer mensen zich bewuster worden van de spullen die ze kopen. Vanuit een klimaatstandpunt valt dat alleen maar aan te moedigen, maar ik ben vooral een overtuigd aanhanger van de menselijke voordelen. Ik geloof dat spullen niet gelukkig maken. En dat te veel spullen kunnen zorgen voor chaos en onrust in iemands hoofd. Nah, there I said it!

Wat ik niet geloof is dat minimalisme draait om het oprollen en rechtopstaand opstapelen van je onderbroeken alsof het een kunst is. Of van je bij elk spulletje af te vragen of het je gelukkig maakt (Wie wordt er gelukkig van toiletontstopper? Yup. Niemand. Maar wie heeft er allemaal een toiletontstopper in huis? Iedereen! (of dat hoop ik toch).

Minimalisme is niet iets dat Marie Kondo heeft uitgevonden. Het is iets wat we allemaal op een eenvoudige manier kunnen toepassen in ons dagelijks leven. En ik geef je mijn tips om dat te doen.

Shop niet vaak online (of tijdens de solden)

Meteen eentje waarover ik vaak tegenwind krijg, maar ik bestel dus alleen dingen online die ik offline niet kan krijgen. Kledij, eten, boeken, schoenen, cadeautjes en wat je meer kan bedenken: ik koop ze in de daarvoor voorziende winkel. Steun ik meteen de lokale economie en niet de multinationals zoals Bol, Coolblue en Amazon.

Het ding met online winkelen is dit: ofwel doe je dit als je iets specifieks nodig hebt en dan zie je onderweg nog heel wat andere leuke dingen passeren of er is net iets in korting. En hup, voor je het weet zit het ook in je winkelmandje. Of je zit net onder de verzendingskosten met datgene wat je moet hebben. Dus klik en nog iets extra erbij, heb je die kosten toch maar mooi ontlopen, door extra brol te kopen (en ervoor te betalen) waarvan je 2 min geleden nog niet wist dat je ze nodig had.

Ofwel ben je je aan het vervelen en kijk je uit gewoonte op Zalando of die andere favoriete webshop. En dan koop je dus alleen maar dingen waar je niet naar op zoek was. Want je bent helemaal niet op zoek, je bent je aan het vervelen.

Het helpt dat ik werk in online marketing en al die trucjes om je meer te doen kopen er zo uithaal. Zie het als naar de supermarkt gaan wanneer je honger hebt: je koopt meer dan je nodig hebt. Wel neem het van me aan, online koop je altijd ook meer dan je nodig hebt.

Maar soms is een boek alleen online verkrijgbaar of maak ik online een fotoboek. Of gebruik ik andere online diensten. Kan perfect hé, ik zeg niet dat je niet meer mag online shoppen. Probeer je gewoon bewust te zijn van je gedrag. Ben je echt op zoek naar dat extra paar schoenen of heb je ze op Zalando gezien tijdens een scrollsessie op je telefoon?

Om dezelfde reden kan je maar beter niet tijdens de solden shoppen. Je brein is gewoonweg voorgeprogrammeerd om zaken beter of mooier te vinden als je korting krijgt. En dat zijn de aankopen waar je later spijt van krijgt. Hetzelfde met Black Friday, die reuzekortingen zijn goed als de week daarvoor je tv net kapot is gegaan, maar verder zorg je er vooral voor dat het magazijn van de winkels leger raakt en jouw huis voller.

Betaal nog regelmatig in cash

Nog eentje waardoor ik vaak wordt gezien als een alien. Ik betaal nog wel wat in cash. Je weet maar nooit dat er iets scheelt met uw bankkaart denk ik dan.

Maar door cash te betalen, of nog beter op voorhand een bepaald bedrag bewust af te halen, weet je hoeveel je aan het spenderen bent. Of weet je wat het maximum bedrag was dat je in gedachten had. En geef je minder uit tijdens het shoppen, want halverwege heb je opeens door dat die broek en die trui in de solden samen toch al mooi 150 euro hebben gekost.

Ik merk zelf dat ik de laatste twee jaar minder en minder met cash aan het betalen ben. Voornamelijk omdat etentjes onder vrienden tegenwoordig met de Bankcontact App worden geregeld achteraf. Vroeger haalde ik voor zoiets steevast geld uit de muur, want geen gedoe en je gaat niet over budget.

Koop pas nieuwe dingen als het vorige stuk is. 

Een open deur, vind ik zelf. Niemand heeft 5 mixers in huis, toch? Want je kan nu eenmaal maar met één mixer te gelijk mixen. Dus je koopt een nieuwe mixer wanneer de oude stuk is (of stuk aan het gaan is want hij draait nu wel echt traag – ik heb nog nooit een mixer gekocht dus geen idee of dit op iets slaat :p). Maar jij hebt wel 5 paar sneakers? Omdat je beschikt over 10 voeten in plaats van 2?

Ik koop pas nieuwe schoenen als mijn oude kapot aan het gaan zijn. Jep, iedereen verklaart me gek op dat vlak. Dat wil niet zeggen dat ik maar 1 paar schoenen heb trouwens. Ik heb van elk type schoen, maar één paar. Sneakers, sandalen, enkellaarsjes, botjes, pumps en sportschoenen. Ik heb dus 6 paar schoenen. En misschien nog een oude versie van één type dat nog niet versleten genoeg is. Het kan! Zonder dat ik er uitzie als een clown terwijl ik probeer te combineren. Of zonder dat ik die-hard over een capsule-kleerkast beschik.

Hetzelfde met al je elektronische toestellen of die duizend potjes nagellak (guilty, heel schuldig hier). Koop gewoon 5 kleuren nagellak en als er een potje op of droog is koop je een nieuw, dat mag in een andere kleur.

Focus op ervaringen, maar gun jezelf ook wat

Ik ken veel mensen die oprecht blij worden van nieuwe spullen, en dat mag zeker. Een nieuwe fiets, een goed boek of dat kleedje waarin je je goed voelt. Beloon jezelf met die zaken waar je gelukkig van wordt (dan toch die spark joy, Marie heeft soms wel een punt). Maar weet dat, hoe blij je ook bent met dat nieuwe spulletje, dat nooit je herinnering gaat halen. Want je herinnert je niet die nieuwe fiets, maar wel dat fantastische fietstochtje met vrienden en die picknick achteraf.

Ervaringen zijn belangrijk. Durf dus ook dat paar schoenen laten staan en kies eens voor een museumbezoek. Of trek de natuur in ipv. die drukke winkelstraat. En dat doelloos scrollen op bol.com? Dat is helemaal stom als je weet dat de hele wereld daarbuiten binnen handbereik ligt. Gratis en voor niets.

Minimalisme draait niet alleen maar om opruimen of minder kopen. Het gaat om bewuster leven. En zonder mevrouw Kondo haar job te willen afpakken. Dat is de reden dat ik deze trend de moeite waard vind. Amen.

Heb jij veel spullen? Probeer je ook wat minimalistischer te leven of zegt het je niets?

0 thoughts on “Minimalisme – zonder Marie Kondo

 1. Ik ben een grote fan van opgeruimd, georganiseerd en enigszins minimalistisch leven. Maar Marie Kondo hoeft voor mij ook niet zo nodig.
  Zeker sinds ik met mijn bouwplannen bezig ben denk ik veel meer na over wat ik wil kopen (want sparen weet je wel). Niet dat ik nooit nog iets overbodig koop, maar het is toch goed om er wat meer bij stil te staan. Ik kan me dus helemaal vinden in je tips.

  1. Ik moet zeggen dat door te bouwen je er inderdaad nog harder over nadenkt, alles wat ik nu koop moet daar namelijk een plek krijgen en ik hou enorm van ene gevoel van ruimte.

 2. Zelf ben ik van nature minimalist, ik heb nooit echt nood gehad aan veel en nieuwe spullen. Ik koop vaak alleen dingen die ik echt wil.
  Wel koop ik redelijk wat online, maar dan vooral kleren omdat ik niet graag shop. En ik koop meestal bij de Large. Boeken bestel ik bij een onafhankelijke boekhandel. Voor de rest koop ik bitterweinig 🙂

 3. Bij mij komt dat opruimen in vlagen. Want: veel spullen = onrust in het hoofd. We hebben nog altijd (te) veel dingen, en ik probeer daar wel bewust aan te denken als ik iets nieuws koop. Dan doe ik dat pas vb. nadat ik iets heb weggedaan.
  Sinds we een dochtertje hebben is er ook wel wat veranderd: ze groeit heel snel uit haar kleren, en ook speelgoed is er in allerhande fases. Soms word ik daar enorm onrustig van (want wat heb je eraan, dat iets op de zolder stof staat te vergaren?), maar in onze omgeving zijn er vrienden en kennissen die fan zijn van tweedehands en zo. Win-win!

 4. Ik heb echt wel héél veel spullen maar doe echt wel mijn best om minder te kopen. Online kopen is zoiets gevaarlijk want je koopt inderdaad altijd meer dan dat je nodig hebt hé.

 5. Ik leef vrij minimalistisch (al is dat in onze consumptiemaatschappij zeer relatief natuurlijk). Ik koop sowieso niet echt veel, maar vind dingen wegdoen toch vaak nog een beetje lastig, waardoor spullen te lang in huis blijven hangen ook al worden ze niet gebruikt en wordt niemand er blij van. Ik denk dat ik persoonlijk meer vatbaar ben voor offline marketingtrucs dan voor de online tegenhanger. Ik zal sneller een fysieke klerenwinkel buiten wandelen met iets dat ik niet nodig had dan dat ik in een webshop iets extra koop. Online ben ik doelgerichter.

 6. Heeee, T-shirts oprollen neemt effectief minder plek in én zorgt voor een beter overzicht in uw lades. Onderbroeken daar ben ik dan weer wel nooit aan begonnen en het merendeel van mijn kleren hangt op kapstokken maar ik wil maar zeggen, ik heb een aantal van Marie haar tips uitgeprobeerd en sommige sluimeren na die paar jaar nog door in mijn dagelijks leven :p
  Mijn schoonfamilie heeft dat soldensyndroom wel: die kopen alles met korting. En met alles bedoel ik, of het nu mooi is of niet. Ik ben al een paar jaar niet meer in mijn schoonmoeder haar dressing geweest maar die puilde indertijd al uit en nu heeft ze een paar jaar bij een kledingzaak gewerkt waar ze als werknemer een serieuze korting kreeg. Dan nog snap ik dus niet dat ge maar blijft kopen… Maar met dit te typen herinner ik me dat ik vroeger wel een beetje shopverslaafd was, in den tijd dat ik nog tijd & energie had om een hele (mid)dag door de winkelstraten te struinen. Nu ga ik rap onder de middagpauze naar de winkel als ik iets specifieks nodig heb. In mijn vrije tijd doe ik liever andere dingen dan geld uitgeven!
  En ja ik durf niet gaan tellen hoeveel paar schoenen ik heb. Schoenen zijn altijd mijn zwak geweest – meer nog dan kleren. En ze passen altijd of je nu 60 of 80kg weegt. Maar nu he, nu kan ik mij efkes niet meer herinneren wanneer ik er voor het laatst kocht. Vorige zomer, 2018 denk ik? Ja op wandelschoenen na natuurlijk, daarvan koop ik er nieuwe als de oude versleten zijn 🙂 Idem over nagellak trouwens 😉
  Ben het he-le-maal eens met dat laatste stukje!! Steek mijn geld (en tijd) nu ook veel liever in ervaringen: op reis gaan, wandelen,…

  1. Maar dan zijn die t-shirt helemaal gekreukeld Enzo 😬 ik heb nooit de shopmicrobe gehad. Kleren zeggen me weinig en aan schoenen kopen heb ik echt een hekel. Ik heb nieuwe botjes nodig deze winter en das echt een drama want dan moet ik voor het eerst in een jaar weer schoenen kopen. Do not want.

   1. Ge moet echt eens naar Marie kijken! De manier van oprollen is belangrijk, dan kreuken ze niet 😉
    Ik zou me willen opofferen om mee te gaan shoppen met u, maar schoenwinkels zijn te gevaarlijk. Nee, ik ben niet sterk genoeg…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *