Het is juli en dus zijn we begonnen aan de tweede helft van het jaar. Dan blik je ook al eens terug op je voornemens. In mijn geval zijn dat voornamelijk leesvoornemens. Goed nieuws want Goodreads meldt me dat ik 4 boeken voorzit op mijn challenge! Ik las alvast 18 boeken en mijn doelstelling is minstens 30. In een druk jaar is dat toch niet slecht. En dan moet de zomer nog komen, traditioneel een goede leesperiode.
Omdat ik graag wil terugblikken op wat ik al las, heb ik voor jullie de 5 beste boeken van dit jaar op een rijtje gezet. Zij het wel wat rekening houdend met verschillende genres. Zodat hier geen 5 historische romans zouden staan. Voor ieder wat wils normaal gezien. Ik hou zelf heel erg van inspiratielijstjes voor boeken dus bij deze het mijne, in willekeurige volgorde ;). (De korte samenvatting is steeds het begin van mijn review op Goodreads trouwens, je kan hier boekenvriendjes worden).
Rebecca – Daphne Du Maurier
Een jong meisje komt in Monte Carlo een veel oudere en rijke weduwnaar tegen. Maxim De Winter is de eigenaar van Manderley, dat bekend staat om zijn feestelijkheden en om Rebecca. De Winter’s eerste vrouw die verdronk tijdens het zeilen. Het meisje wordt verliefd op hem en Maxim ook op haar. Na hun huwelijksreis trekken ze samen naar Manderley. Maar daar is alles nog zoals het was. Rebecca’s geest lijkt er rond te dwalen en Maxim doet steeds vreemder. Wat is er echt gebeurd? En waarom kan ze Rebecca niet doen vergeten?
Deze semiklassieker is een aanrader voor wie houdt van Charlotte Brontë, Dinah Jefferies of Lucinda Riley. Het wordt een gothic novel genoemd, maar het is toch vooral een sfeerrijk verhaal over een jong meisje op zoek naar liefde. Heerlijk om te lezen aan het zwembad of vanop je tuinstoel tijdens een hittegolf. Niet te zwaar, maar wel heel goed geschreven.
Imperium – Robert Harris
Tiro was jarenlang de hoofdsecretaris van Marcus Tullius Cicero. Op het einde van zijn leven legt hij zich toe op het levensverhaal van zijn meester. In dit eerste deel volgen we Cicero’s opgang als advocaat naar de verschillende politieke functies. Een eerste rechtszaak tegen een corrupte praetor zal zijn naam op de kaart zetten.
Voor de liefhebbers van televisieseries zoals Rome, maar ook Game Of Thrones en House Of Cards. De politieke problemen van het Oude Rome zullen in dit boek namelijk heel bekend in de oren klinken. In tegenstelling tot sommige andere boeken over de Romeinse republiek moet je om het verhaal te volgen geen Latinist van opleiding zijn, Harris schrijft toegankelijk en met veel humor. En het is niet zo dik als sommige andere historische kleppers.
Leven na leven – Kate Atkinson
Ursula wordt keer op keer opnieuw geboren. Ze herinnert zich niets van haar vorige levens, maar loopt rond met een vreemd voorgevoel wanneer gevaar om de hoek loert. Ze maakt telkens de eerste en de tweede wereldoorlog mee en probeert wanhopig zichzelf en iedereen rond haar levend en wel te houden. Maar kan ze ook de geschiedenis veranderen?
Leven na leven is zo’n boek waarbij alles op zijn plaats valt. Het gaat over een gewone familie en een speciaal meisje. Een aantal scènes uit de Tweede Wereldoorlog grijpen je bij de keel, maar het zijn toch vooral de onomkeerbaarheid van een aantal banale levenskeuzes die je doen nadenken over je eigen leven. Voor wie iets wil dat vlot wegleest met korte hoofdstukken, maar met meer diepgang dan een chicklit. Voor iedereen die eens iets anders wil.
De beer en de nachtegaal – Katherine Arden
Vasja wordt geboren in een koude winternacht in het 14de eeuwse Rusland. Haar moeder, die afstamt van een lijn vrouwen met een gave, overleeft de geboorte niet. Al snel blijkt dat ook Vasja zaken ziet die niet iedereen kan zien. Demonen en huisgeesten. Wat de mensen niet weten is dat deze geesten nodig zijn om de huizen en hun bewoners te beschermen. Wanneer Anna een bange stiefmoeder krijgt die een priester naar het dorp brengt komt dit alles in gevaar. Vader Konstantin maakt de mensen bang voor de demonen en leidt hen naar de ware God.
Een verhaal voor iedereen die niet goed tegen de hitte kan en zich wil onderdompelen in het koude middeleeuwse Rusland. Iets voor de fantasyfanaten en voor de lezers, waaronder mezelf, die wat bang zijn van fantasy. Het is een young adult dus het leest vlot en het is eigenlijk toch wel een typische coming-of-age in een Russisch jasje – of jas, want het is er echt wel heel koud.
Mannen die vrouwen haten – Stieg Larsson
Michael Blomvist moet als onderzoeksjournalist voor de rechter verschijnen en wordt veroordeeld voor smaad. Net op dat moment wordt hij gecontacteerd door Hendrik Vanger die wil dat hij op zoek gaat naar de waarheid achter de verdwijning van zijn nichtje Harriet jaren geleden. De familiegeschiedenis blijkt duister en enkel te ontrafelen met de hulp van Lisbeth Salander, een ietwat vreemde en getormenteerde meid, en is Michael nu echt schuldig aan smaad?
Voor iedereen die toch niet aan deze serie is begonnen omdat hij te veel gehyped werd. Of omdat je denkt dat dit de zoveelste typische detectiveserie op een rij is. Of omdat thrillers je helemaal niets zeggen. Ik paste in al deze vakjes en ben toch gezwicht en ik zeg het u: geen spijt van! Deze serie is anders dan een typische thrillerserie. En Michael Blomvist en Lisbeth Salander zullen heel snel vertrouwd aanvoelen.
Extra: Staat niet in het lijstje, maar wel in mijn persoonlijke top 5 van 2019 tot nu toe: the devil’s queen, wegens fantastische historische fictie, maar misschien wat te die hard nerdy ^^. Het verhaal beschrijft het leven van Catherine De Medici (met fictieve toevoegingen weliswaar). Voor wie houdt van magie, geschiedenis, drama en meer wil weten over de Bartholomeusnacht.
En wat staat er op jouw leeslijstje deze zomer? Of welk boek moet er bij mij zeker opkomen?
Merci voor de tips, ik was voorlopig nog niet verder gekomen dan wat chicklit voor deze zomer en het mag toch eens wat anders zijn.
Ik lees zelf eigenlijk amper chicklit, maar als vakantielectuur is dat wel ideaal 🙂 veel leesplezier!
Oh Rebecca wil ik al een hele poos lezen 🙂
Rebecca is zo’n klassieker die me altijd zal bijblijven. Las nu net nog een (naar mijn mening ) heel goed boek ‘Huis in brand’ van Kamila Shamsie!
Dat boek ken ik niet, maar ik zoek het zeker op, bedankt voor de tip!
Daar zitten een aantal leuke tips tussen! Thx!
Veel leesplezier!
‘Gevallen God’, het vervolg van ‘Leven na leven’, heb ik zéér graag gelezen.
Ik heb pas recent ontdekt dat er een vervolg is vanuit Ursula’s broer zijn standpunt. Ben wel benieuwd want het gaat toch wel wat anders zijn aangezien hij die gave niet heeft. Staat zeker op het lijstje, bedankt!
Heb toevallig ‘Imperium’ van de bib meegebracht voor de vakantie, maar ben er nog niet in begonnen! Alleszins wel benieuwd want Cicero is één van mijn Romeinse ‘idolen’…
Ik lees nu Pompeii van dezelfde auteur, maar hij was niet mee op verlof dus ik zit nog niet zo ver. Ik ben blij dat imperium niet vanuit Cicero zelf wordt verteld, want zo het perspectief van iemand waarvan je zelf veel weet, das altijd moeilijk.
Ja en dan krijg je ook weer andere inzichten. Ben nu nog benieuwder 🙂