Close
Vlaanderen Wonderland: the Crystal Ship in Oostende

Vlaanderen Wonderland: the Crystal Ship in Oostende

Het is altijd fijn om even een uitstap te doen naar een mooie plek in België. Dat zorgt vaak voor een instant vakantiegevoel. Want Vlaanderen is soms echt een schoon land! Sinds ik in Shoreditch in Londen op street art tour ging en lovend enthousiast werd, kijk ik op een andere manier naar deze kunstvorm. Ik zoek het dan ook bewust op als ik in een nieuwe stad ben. In Glasgow deed ik mijn tweede grote street art wandeling. En mijn derde? Die wandeling was in een stad waar ik al 100 keer was geweest: Oostende.

Sinds 2016 is the Crystal Ship aangemeerd in de koningin der badsteden. Geen echte boot natuurlijk. Dit schip brengt kunst naar de openbare ruimte. Met zowel grote als kleine werken, door bekende of minder bekende kunstenaars, zowel nationaal als internationaal. Het is ondertussen al de derde editie (ieder jaar komen er werken bij) waardoor het totaal aantal kunstwerken in en rond Oostende al meer dan 50 bedraagt.

Dat laatste was compleet nieuw voor mij. Ik kom al van jongs af in Oostende en ik vond het altijd een vrij grauwe stad. Het werd dus echt wel tijd om de kunst te verkennen en het deed me met een heel ander oog naar Oostende kijken.

Praktisch

Toerisme Oostende heeft een fietsroute van 30 km uitgestippeld waarbij je voorbij zo goed als alle grote werken komt. Daarnaast is er ook een wandelroute van 11 km die een groot deel van de werken aandoet in het centrum van de stad en de wijk aan de oude viswijn. Je kan op voorhand het plannetje online aanvragen, maar ik vond het ontzettend onleesbaar/onhandig op mijn smartphone. Gelukkig kan je in het toerismeloket een grote kaart gaan afhalen.

Met de kusttram stap je hiervoor uit aan het Marie-Joséplein, om de hoek vind je het toerismekantoor en ook het eerste werk van Strook waarmee de wandeling/fiestroute start. Het handige aan het plannetje is dat de nieuwe werken van dit jaar in een andere kleur zijn aangeduid. Als je de wandeling dan al gedaan hebt kan je je wat aanpassen aan de nieuwe.

thumb_P1120809_1024.jpg
Strook is een Belgische artiest en gebruikte voor dit werk onder andere hout van de Mercator.

Volgens het plannetje zagen we 27 werken. Het is wat veel om deze allemaal te laten zien, maar ik haal er mijn persoonlijke favorieten even uit.

Eigenlijk vond ik het eerste deel van de wandeling het leukst. Het is weg van de drukte van de toeristen en je komt in toffe straatjes die zijn aangelegd met fonteinen. Het was eens wat anders.

IMG_20180714_141114 thumb_P1120839_1024

De eerste favoriet is een werk van Faith47, een feministe. Het werk toont een omhelzing (of meer) tussen twee vrouwen. Ik vind het tegelijk heel gedetailleerd en toch nog abstract. Het laat ruimte voor interpretatie. Ik vind vooral de muur waarop het staat heel interessant: er zitten gaten in, er hangt een soort elektriciteitskast aan, de klimop groeit rustig verder. Het werk is echt een deel geworden van de omgeving.

thumb_P1120841_1024.jpg

Dit werk vind je op de gevel van een parking aan een ziekenhuis. Het dateert uit 2016. Het jaar van de aanslagen in Brussel. Het is een hommage aan de slachtoffers. Het Amerikaanse duo Cyrcle gebruikt wel vaker thema’s als dood in hun werken. Wat ik hier zo mooi aan vind is het marmeren effect op de volledige muur. Je zou er bijna aan willen voelen of het niet echt is.

thumb_P1120852_1024

Soms is een werk ook gewoon mooi omwille van de kleur die het brengt in een omgeving. Deze is aan de achterkant van een garage van de Delhaize. Het Hell’O Collective gebruikt geometrische figuren om iets moois te scheppen.

thumb_P1120873_1024.jpg

Misschien wel mijn absolute favoriet. Een nieuw werk ook van dit jaar en op een heel toeristische plaats vlak aan de haven. De Amerikaan Gaia gedenkt alle mensen die stierven op zee met een reddingsvest gevuld met bloemen. De kleuren zijn super fel en gewoon prachtig. Net als de details. De zee komt echt tot leven. Jep, echt mijn favoriet!

thumb_P1120887_1024.jpg

En dan misschien wel de bekendste kunstenaar: de Belg ROA. Zijn zwarte-witte reuzegrote dieren vol details vind je op verschillende plaatsen in Europa (bv. Shoreditch in Londen). In Oostende zijn het knaagdieren geworden die op elkaar liggen. Enorm gedetailleerd. De vraag rest: zijn deze dieren aan het slapen of zijn ze dood?

De werken aan de ouwe vismijn zijn ook zeker de moeite waard. Sla dit deel van de wandeling dus niet over. Het werk van Phlegm was voor mij de blikvanger. Het is een vreemd beeld, maar met zoveel details. Elk vogeltje is sterk uitgewerkt. Ja, dit is echt kunst.

thumb_P1120945_1024.jpg

Naast de grote werken vind je op het plannetje ook kruisjes. Dit zijn kleinere werken, waar je soms even moet naar zoeken, van de interventionisten. In het begin hebben we er een paar gewoonweg niet gevonden, maar zoals dat dan gaat ontwikkel je doorheen de wandeling een street art blik waardoor je ineens wel de kleine details spot.

Favorieten zijn hier het Outings Project waarbij historische kunstwerken uit hun context gehaald worden. Geplakt met papier hebben we ze zo bijvoorbeeld gevonden op een verlaten gebouw.

thumb_P1120860_1024.jpg

Oakoak gaat dan weer voor humor, zoals met dit zebrapad.

thumb_P1120915_1024.jpg

En dan heb je nog Bué The Warrior die de stad van de nodige vogeltjes voorziet en Jaune die vuilnismannen overal laat opduiken.

thumb_P1120898_1024.jpg

Het maakt je wandeling nog net wat leuker. Wij hebben zeker niet altijd het kruisje gevonden. Dat is oké zo. Een stad is voortdurend in beweging, street art ook.

Ik kan nog heel wat werken besprekenn maar je gaat best gewoon zelf op ontdekking. Het is niet ver en het is eens wat anders om te doen aan de Kust.

Kende jij the crystal ship al? Waar spotte jij de leukste street art?

0 thoughts on “Vlaanderen Wonderland: the Crystal Ship in Oostende

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *