Close
Picture imperfect #3: lagom

Picture imperfect #3: lagom

Flow nummer 5. Een artikel over ‘lagom’, een term uit  Zweden. Niet mijn eerste kennismaking met het woord want de boekskes staan er vol van, maar wel de eerste keer dat ik het echt begrijp. Dat je soms moet gaan voor goed genoeg, voor dat bijna perfecte. Dat dit net betekent dat je kei hard voor jezelf kiest. Mental note voor mezelf: check!

Lagom staat voor voldoende, voor precies goed. Het gaat dus om matigen, om alle excessen van je menu te schrappen. Letterlijk in termen van voedsel, maar vooral ook figuurlijk. Overdaad schaadt en maakt zeker niet gelukkiger.

Op het eerste zicht lijkt het alsof lagom je leven vooral inperkt. Dat je gaat streven naar de middelmaat. Maar dat is het niet. Het wil je net meer doen genieten van de kleine dingen. Soms ben je iets aan het doen, bv. voor je werk, maar gaat dat ten koste van andere dingen bv. je familie, vrienden, je gezondheid. Dan is dat niet lagom. Je moet je afvragen wat iets je gaat kosten en als dat teveel is of je het dan niet beter zonder doet. Is het zo essentieel om gelukkig te zijn? Of is het nog altijd voldoende zonder?

DSC_0032

De Zweedse koffiepauze, ‘fika’ genaamd, is daar het ideale voorbeeld van. Voor Zweden is fika bijna heilig. Dat is een moment dat ze even tot zichzelf komen en genieten van een kop koffie met gebak. Dat voegt voor hen meer waarde toe aan de dag dan even snel wat koffie achterover slaan achter hun laptop tijdens een drukke meeting.

Hoe gaat dat dan in de praktijk? Eigenlijk moet lagom een stuk van je mentaliteit worden. En moet je je bij elke beslissing afvragen of het wel lagom is om te doen. Als ik hier mijn tijd in investeer welke waarde levert mij dat dan op? Wat gaat dit mij kosten? Blijkt de kost groter dan de baat? Dan is het misschien beter om het niet te doen. Wegens niet lagom. Het is ook nog voldoende zonder.

Lagom is natuurlijk een trend die nu ook naar België is overgewaaid. Het is een beetje zoals ‘Hygge’. Je vindt er talloze boeken en cursussen over. En daar kan je snel in verdwalen. Maar het idee achter lagom implementeren in je dagelijkse leven dat kost niets. Dat is zeker het proberen waard. Picture imperfect: het perfecte is niet altijd beter. Goed genoeg is ook ok.

Kende jij lagom al? En ga jij het ook proberen toepassen?

0 thoughts on “Picture imperfect #3: lagom

  1. Ik had er vaag al iets over gehoord. Van al die mode woorden past dit ongetwijfeld het best bij mij! Ik streef zo’n evenwicht hard na en goed genoeg is vaak voor mij al ruim voldoende, zoals je onlangs op mijn blog kon lezen :-).

  2. De trends die ze dan uit zulke begrippen halen vind ik altijd een beetje overroepen (kan ‘hygge’ ondertussen al niet meer horen of zien hahaha), maar de ideeën erachter zijn inderdaad best wel mooi om na te streven!

  3. Kunnen we die fika niet invoeren op kantoor?
    Ik schreef ook een postje over ‘niet perfect’, dat komt binnenkort online, en ik had eigenlijk nog nooit van lagom gehoord – ik lees niet genoeg boekskes vermoed ik. Maar ben het er dus volledig mee eens 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *