Close
Het bos door de hypes niet meer zien

Het bos door de hypes niet meer zien

Net zoals zovelen andere bloggers en leeftijdgenoten ben ik op mijn eigen imperfecte manier op zoek naar wijzes om mijn leven toch net dat tikkeltje meer betekenis te geven. Om het stressniveau te doen dalen, onze gedachten onder controle te houden en dus die quarter life crisis en burnout die om de hoek liggen loeren de mond te snoeren. Om voor jezelf te zorgen, want self care wordt al te vaak aan de kant geschoven. Je zou het op zoek naar perfectie kunnen noemen, maar ik noem het liever op zoek naar zingeving, naar betekenis.

Maar de laatste tijd zijn er zoveel manieren om het leven ‘betekenisvoller’ te maken opgekomen. Ze schieten als paddestoelen uit de grond. En het worden instant hypes. Een paar jaar geleden werd breien en daarna kleuren wel even hip. Maar tegenwoordig is het alles tegelijk en overspoelen de hypes de winkels en het internet.

Bullet journals, yoga, podcasts, mindfullness, handletteren, miracle mornings, ontspullen, digitale detox, bucketlists, suikervrij eten, 5:2 dieten,… Om nog maar te zwijgen van Hygge, Lagom & Ikigai. Geen gerechten bij de Chinees, maar buitenlandse levensgewoontes uit het Hoge Noorden en Japan die stilaan overwaaien.

En ik weet best wel dat geen van deze hypes echt nieuw zijn. Handletteren is niets meer dan kalligrafie en dat deden ze in de 13de eeuw ook al. Ingeborg doet al jaar en dag aan Yoga. In de jaren ’80 had je geen digitale detox, maar waren ze bevreesd voor de gevolgen van de tv op kleine kindertjes.

p1040044Maar nu worden deze zaken wel allemaal populairder en volgen ze elkaar steeds sneller op. Het is big business geworden. En sorry, maar net dat geeft ook stress. Want ik ben precies niet mee. Of ik weet niet meer waar te beginnen. The ‘keuzestress’ struggle is real!

Misschien is de vraag die we ons moeten stellen bij al deze self help en stressverlagende hypes of dat er niet gewoon iets mis is met onze maatschappij? Als iedereen moet gaan lijstjes opstellen om het leven bij te houden leven we dan niet gewoon te snel? Maar dat is weer zo’n gedachte van kritische Annelies…

Ach ja, uiteindelijk wil ik zelf ook wel een aantal van deze zaken uitproberen. Het is gewoon moeilijk om ermee te starten. Mijn dag duurt ook maar 24u en naast slapen, eten, werken, sporten, een sociaal leven, de persoonlijke hygiene en het huishouden blijft er nu ook weer niet zoveel tijd over.

Dus installeerde ik vorig weekend een podcast app en begon ik te luisteren naar pods over mindfullness en gelukkiger leven. Twee vliegen in een klap. Mijn enthousiasme was eerst best groot, maar ondertussen heb ik toch alweer 2 dagen niet geluisterd. Misschien omdat ik me in het weekend met andere zaken wil bezighouden. Misschien omdat het toch niet zo mijn ding is.

Enfin, de weg naar betekenis is nog lang en uiteindelijk gaat het erom dat je tussen al deze hypes en technieken de self care toolbox samenstelt die voor jou als persoon werkt. Die toolbox is voor iedereen anders en vereist veel trial en error om ze samen te stellen. Voor mij werken elke dag lezen, dingen van me af schrijven en af en toe een offline dagje inlassen. Misschien is dan niet noodzakelijk dat podcasts hierbij komen, of misschien net wel… Ik neem gewoon even de tijd om het allemaal te ontdekken.

Welke technieken zitten er in jouw self care toolbox? 

P.S. Ik sprak hierover al kort in mijn nieuwe rubriek ‘op het nachtkastje‘, maar voelde toch de behoefte om hier wat meer letters aan te wijden. Van me af schrijven dus 😀

0 thoughts on “Het bos door de hypes niet meer zien

  1. Ik heb een digitale agenda en digitale to do-lijst. Plus een Jaarplanning met mijn belangrijkste werk-reminders. Dat werkt voor mij. En om ff te vluchten duik ik gewoon een uur in een boek. Zalig!

  2. De dingen van me af schrijven, lezen, yoga (als beginneling weliswaar), gewoon rust zoeken en me daar niet schuldig over voelen… Ik denk niet dat ik echt heel gevoelig ben aan de hypes. Ik pik er wel eens iets uit dat me interessant lijkt, maar loop zeker niet met de kudde mee om toch maar alles eens te proberen. Dat tempo zou ik niet kunnen volhouden 😉

  3. Voor mij werken vooral dingen van me afschrijven, lezen, op tijd en stond een bad nemen en gaan joggen. Om te zorgen dat ik zo weinig mogelijk dingen vergeet heb ik een soort van BuJo waar ik alles wat in me opkomt en ik moet onthouden neerpen. Op het werk werk ik met een to do lijst en een papieren agenda om afspraken en belangrijkste taken per dag in neer te schrijven. Maar het is zoals je zegt, je moet vooral kijken wat er het beste werkt voor jou!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *