Close
Londenaar voor 5 dagen

Londenaar voor 5 dagen

Tijdens de laatste week van maart bracht ik 5 dagen door in de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. Binnenkort overlaad ik jullie met reistips voor deze geweldige stad. Maar vandaag wil ik het even hebben over wat me is opgevallen aan het Londense leven. Want hoewel je enkel even het kanaal moet oversteken heeft Londen toch een iets andere cultuur en aanpak dan ons klein Belgenlandje. Het is dan ook één van de grootste steden in Europa (en voorlopig nog van de EU ;)).

P1070906.JPG

Als Londenaar voor 5 dagen vielen me dus meteen een aantal zaken op.

  • Dat ze in Londen met de auto langs de linkerkant rijden dat wist ik. Het is dus even wennen dat je in de andere richting moet kijken bij het oversteken. Maar waar ik niet had bij stilgestaan is dat dit ook op andere vlakken een invloed kan hebben. Bij een trap bijvoorbeeld. Aan welke kant loop je dan? Het viel me op dat Londenaars de linkerkant nemen. Op een roltrap volgen ze dan weer wel ons patroon en is rechts stilstaan en links stappen. Het wordt pas echt verwarrend wanneer je de trap neemt met nog een hele hoop andere toeristen die ook niet weten welke kant te nemen.
  • Wat dat oversteken betreft. Mijn nummer 1 frustratie in Londen was hoe lang een licht voor voetgangers rood kan blijven. Maar echt minutenlang! Ook al staat daar zo’n bakje om op te duwen. In België wordt het dan meteen groen, in Londen maakt dat blijkbaar geen verschil. Aan de lichten kan je trouwens ontdekken hoe lang bepaalde toeristen al in Londen zijn. De eerste dag wacht je namelijk nog braaf en trek je je wenkbrauwen op bij die Londenaars die gevaarlijk door het rood lopen. De 5de dag ben je daar zelf al zo’n pro in geworden dat je wachtende toeristen gewoon uitlacht ^^
  • Wil je wachttijd aan de lichten vermijden dan neem je de metro. En die heet daar Tube of Underground (wat op zich een duidelijke naam is ^^). Opvallend daar is dat alles op tijd vertrekt (het kan niet overal zo slecht geregeld zijn als in België). En dat ze aan de lompe mensen onder ons denken want “mind the gap” enal 😉

P1070739.JPG

  • De spits in de metro is ook echt een beleving. Mensen springen nog tussen de deuren wanneer deze al aan het sluiten zijn en je oefent best een paar potjes Twister om goed lenig en verdraaid in de metro te kunnen staan. En waar moet je in godsnaam naar kijken met al die mensen tegen je aan geplakt?
  • Wij namen ook een keer een trein en een bus (we moesten toch echt eens op zo’n rode dubbeldekker gezeten hebben). Treinen zijn daar privaat georganiseerd. En je raadt het nooit: geen vertragingen, alles verliep vlot. Er was ook overal veel personeel aanwezig om alles in goede banen te leiden. De Lijn en NMBS lezen jullie mee?
  • Ze gaan daar dus allemaal in pak of geklede outfit naar het werk hé. Toch iets waarvan ik het niet jammer vind dat het in België anders is.
  • De pubcultuur vind ik daar persoonlijk geweldig, alleen is het een beetje vreemd dat vanaf het moment dat droog is, iedereen buiten staat met zijn biertje in de hand. Nog strak in het pak ,want deze mensen komen recht van het werk. Echte afterworkdrinks dus, vooral op donderdag en vrijdag had ik de indruk. Bij ons zal je niet snel een massa mensen op straat zien staan met glazen (en geen plastieken bekertjes) bier (of zelfs champagne) voor een café.
  • In elk restaurant hadden ze trouwens een aangepaste menukaart voor mensen met een allergie. Misschien is dat daar een verplichting, maar het zo fijn om met zekerheid te weten dat een bepaald gerecht safe is. In Belgische restaurants kijken ze nog altijd vreemd op bij het woord lactose-intolerant (want lactose dat is enkel melk toch? Nope, nope, nope!) en met gluten weten ze al helemaal geen raad.
  • De mensen zijn daar vriendelijk, zowel tegen elkaar als tegen toeristen. Ook wanneer je in de metro door alle drukte op elkaar botst zeggen ze sorry. Kunnen wij in Vlaanderen nog iets van leren.

Ken jij nog opvallende verschillen tussen België en onze buurlanden?

0 thoughts on “Londenaar voor 5 dagen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *