Close
Iedereen creatief #3: Waar ik mijn inspiratie vandaan haal

Iedereen creatief #3: Waar ik mijn inspiratie vandaan haal

Onder het motto ‘iedereen creatief’ geef ik inzichten, tips en tricks om creatiever door het leven te gaan. Ik vertelde al over de ontdekking van mijn eigen creativiteit en over een techniek die al meerdere toffe concepten voor mijn blog heeft opgeleverd: freewriting. Maar creativiteit vraagt natuurlijk inspiratie. En soms is die misschien een beetje zoek. Dan is het vaak een goed idee om even terug te gaan naar de basis en op een rijtje te zetten waar jij je inspiratie vandaan haalt.

p1050854-2

Mijn eigen leven

Captain Obvious dit, maar mijn meest sterke stukken komen voort uit persoonlijke ervaringen, meningen,… Dit is inspiratie die onmiddellijk opborrelt en de woorden vloeien dan uit mijn pen – enfin toetsenbord. Het stukje met herfstgedachten bijvoorbeeld, of die keer dat de MBTI-test mij extravert noemde.

De actualiteit

Soms leven er bepaalde topics in de media en kan ik het echt niet laten om daar op in te pikken. Maar het onderwerp moet wel bij mij en mijn blog passen. Ik zal nooit zware politieke stukken beginnen schrijven. Het artikel over eenzaamheid bij twintigers is een goed voorbeeld van een topic dat me persoonlijk raakte en waarover ik echt wel de nood voelde om iets te vertellen.

Tijdsgebonden content

Het leuke aan dit soort artikels is dat je ze op voorhand kan schrijven en inplannen op momenten dat je extra veel tijd en/of inspiratie heb. Je weet wanneer het Werelddierendag is bijvoorbeeld. En een stukje over Kerstmis publiceer je ook niet met Pasen hé 😉 Ik plan deze dingen trouwens niet altijd in, soms zorgt zo’n internationale dag de dag zelf ineens voor inspiratie. Wel, mooi meegenomen dan!

Tijdschriften en andere media

‘Iemand die veel schrijft zal meestal ook veel lezen.’ Ik pas echt 100% in die definitie. Ik ben namelijk constant aan het lezen. Letterlijk elk bord langs de kant van de weg heb ik tijdens het autorijden gelezen, net als het etiket van mijn shampoo of de pot choco. Als ik letters zie maak ik er direct een zin van en van een zin vorm ik een verhaal.

Maar ik lees natuurlijk ook vaak voor mijn plezier: boeken, tijdschriften, andere blogs,… Zo kom je wel eens onderwerpen tegen die inspiratie bieden. Ik verwijs dan in mijn artikel naar de oorspronkelijke bron, zeker als het om andere blogs gaat.

Voor de topics persoonlijke ontwikkeling en creativiteit haal ik de meeste inspiratie uit het Nederlandse Flow Magazine. Zo ben ik op dit moment hun nieuwste special ‘Mindfulness en creativiteit’ aan het lezen, waar ik voor deze rubriek al heel wat heb uitgehaald :).

Vaste rubrieken

Bij veel creatieven zal hun haar waarschijnlijk omhoog komen te staan bij het woord structuur, maar of je het nu wilt of niet: structuur brengt een zekere rust en rust brengt inspiratie. Ik heb een aantal vaste rubrieken op mijn blog: deze over creativiteit uiteraard, eentje over carrière en productiviteit, series, … Wanneer ik even niet meer weet waarover te schrijven herlees ik de oudere posts en zo kom ik bijna altijd wel op een nieuw idee om een rubriek weer even leven in te blazen. Zo geschiedde vandaag trouwens ook ^^.

Over het algemeen heb ik nog best weinig vaste rubrieken op mijn blog, ik wil namelijk over allerlei onderwerpen kunnen blijven schrijven. Maar toch wil ik wel steeds meer naar wat vaste topics toe gaan werken. Zo weten jullie ook beter wat te verwachten.

En dan nog dit…

Inspiratie kan je niet forceren, soms komt er gewoon niets uit. Dat is dan jammer, maar dan is het net belangrijk om iets anders te gaan doen en voor je het weet zit je weer boordevol ideeën. Altijd iets bijhebben om die ideeën in op te schrijven is trouwens ook nog een tip die ik je kan geven. Zo heb ik bv. een Trellobord waar ik zaken in kan droppen (concrete ideeën, maar ook artikels, zinnen, woorden,…) en achteraf door die lijst gaan kan ook weer wat inspiratie opleveren.

Hoe blijf jij geïnspireerd? 

0 thoughts on “Iedereen creatief #3: Waar ik mijn inspiratie vandaan haal

  1. Ik heb een Blogplan, enfin een Google Sheet feitelijk, waar ik al mijn ideeën in noteer, al is het een woord, of een eventuele titel van een toekomstige blogpost. Als ik dan efkes zonder inspiratie zit, kan ik op dat plan terugvallen. Het helpt ook om met regelmatig weerkerende rubrieken te werken, al mag het ook niet te veel “altijd van hetzelfde” worden.

    1. Die sheet is een beetje hetzelfde als mijn Trellobord, al gebruik ik die kaartjes steeds minder. Tegenwoordig kruip ik gewoon achter mijn pc en komt er wel altijd iets uit om deze week over te schrijven. En vaste rubrieken helpt inderdaad, maar ik wil vooral heel impulsief kunnen blijven schrijven ook. Ik schrijf eigenlijk heel weinig op voorhand, dan is er meer een soort deadline/druk (want het is zondag en er moet iets online komen) en dat werkt best goed voor mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *