Close
De boeken van de echte lente

De boeken van de echte lente

Begin mei pende ik nog een lijstje gelezen neer onder de titel ‘boeken van de lente die maar niet wil beginnen‘, dus wordt dit een echt lenteoverzicht. Wat las ik in mei, juni en begin juli? Zoals steeds geef ik de titels in het Engels mee, met een Nederlandse titel tussen haakjes indien het boek vertaald is.

Herc – Phoenicia Rogerson

Herakles wordt geboren als halfgod, zijn vader is dan ook Zeus de oppergod. Maar diens vrouw Hera is daar niet blij mee en probeert hem te doden en als dat mislukt, het leven zuur te maken. En zo gaat Herakles op zoek naar liefde en zingeving, niet wetende dat hij vele levens daarmee schade zal berokkenen.

Een Griekse mythe hervertelling van Hercules en de vele mythes waar hij in voor komt. Het boek wisselt constant in perspectief: tussen zijn ouders, zijn broer en zus, zijn neven, zijn vrouwen en zijn (mannelijke) geliefden. De stijl is heel modern. Het staat vol met hippe taal en vloeken. En Rogerson legt veel focus op humor, zo veel dat het er te dik op ligt. Dus ik vond deze niet zo goed als andere Griekse mythen die ik al las (denk Circe, Medea, De blik van Medusa…).

Hera – Jennifer Saint

Nadat ze samen met haar broer Zeus de titanen versloeg hoopt Hera met haar familie op Olympus vrede te bekomen. Maar dan trekt Zeus de macht naar zich toe en schept hij de mensen om hem te vereren. Hera heeft geen andere keuze dan zijn koningin te worden, maar heel trouw blijkt haar man ook niet.

Op naar de volgende Griekse mythe dan. Hera is de koningin onder de Goden en haar verhaal wordt door Saint mooi uit de doeken gedaan. Niet mijn favoriete boek van deze schrijfster, maar zeker een boek om te lezen als je houdt van het genre.

The scandalous duchess – Anne O’ Brien

Katherine Swynford heeft net haar man verloren op het slagveld van Aquitanië en vraagt aan de hertog Van Lancaster – John Of Gaunt – of ze opnieuw een plek kan krijgen in zijn huishouden. John is net hertrouwd met Constanza van Castilië en wil in naam van zijn vrouw de Spaanse troon bemachtigen. Het is dus een puur politieke alliantie. John vraagt Katherine daarom om met hem zijn bed te delen. Maar wil Katherine wel minnares worden van één van de machtigste mannen van Engeland en daarbij haar reputatie op het spel zetten?

Mooi historisch boek dat het levensverhaal neerzet van een vrouw die als minnares van John Of Gaunt (Jan Van Gent) opklimt en wiens kinderen later aan de wieg van de Tudors zullen staan. Maar Katherine is vooral een misbegrepen vrouw die verliefd wordt op de verkeerde man, al is John voor haar de juiste man.

The king’s witches – Kate Foster

Prinses Anna Van Denemarken wordt uitgehuwelijk aan koning James van Schotland, maar daar bestaat de traditie dat de bruid zich het eerste jaar voor het huwelijk moet bewijzen alvorens ze echt zijn vrouw mag worden. Een hevige storm vertraagt de heenreis en al snel wijzen al neuzen in de richting van hekserij. Anna’s hofdame Kirsten heeft zo haar eigen motieven om terug te keren naar Schotland. En in Schotland zelf gaat de jonge vrouw Jura in dienst bij een landeigenaar die in haar meer ziet dan een meid.

Het boek wordt in drie perspectieven vertelt: Anna, Kirsten en Jura. Het lot van de drie vrouwen wordt mooi met elkaar verweven. Tegelijkertijd komt de heksenjacht en hoe die vooral gericht is op vrouwen (inclusief gruwelijke martelingen) aan bod en dat geeft dus een mooi beeld van de tijdsgeest. Geen te fel historisch verhaal. Voor de fans van Weyward (een ander boek over drie vrouwen en hekserij). Aanrader!

The queen’s promise – Lyn Andrews

Henry Percy wordt als oudste van drie broers opgeleid om de volgende Duke Of Northumberland te worden. Maar hij is een zachtaardige jongen die van poezië houdt met een zwakke gezondheid, en dan is het klimaat in het Noorden van Engeland, met rebellerende Schotten die voortdurend de grens oversteken en huizen platbranden niet ideaal. Henry wordt samen met zijn schildknaap Will naar Londen gestuurd om aan het hof onder kardinaal Wolsey de knepen van het vak te leren. Daar ontmoet hij Anne, de dochter van opkomend man Thomas Boleyn en de vonk slaat over.

Het verhaal van de eerste geliefde van Anne Boleyn. Ik had hier niet veel van verwacht, maar heb deze heel graag gelezen. De focus ligt op het Noorden waar Henry Percy probeert om Engeland veilig te houden voor de Schotten. En tegelijk ontdekken vanuit zijn schildknaap Will het leven van de gewone man. Entertainend, goed uitgedacht, alleen komt het einde iets te snel.

The longest exile – Tana Rebellis

Julia, de jongere, is de kleindochter van keizer Augustus, één van de kinderen van zijn enige kind, zijn dochter Julia, de oudere – die al jaren verbannen is. Wanneer haar man samen met haar broer Agrippa een coup pleegt die faalt wordt hij geëxecuteerd en Agrippa wordt een banneling. Een jaar later blijkt Julia zwanger, niet van haar man want die is al langer dan 9 maanden dood, en dus wordt ook zij verbannen. Eens aangekomen op het eiland Trimerus met vier wachters, haar slavin Aurelia en nog drie extra slaven zorgen enkele vreemde incidenten ervoor dat ze voor haar leven – en dat van haar ongeboren kind – begint te vrezen.

Een boek over de kleindochter van Keizer Augustus die in ballingschap op een eiland probeert te overleven. Dit boek is echt geschreven als een ware thriller en brengt het verhaal van een vrouw waar ik nog niets over wist. En er komt snel een vervolg, woehoe!

The puzzle wood – Rosie Andrews

Catherine verneemt dat haar jongere zuster Emily zelfmoord heeft gepleegd in het bos achter Locksley Abby waar ze als Nanny werkte voor Sir Rowland. Maar Catherine dacht dat haar zus al jaren dood was. Dus meldt ze zich onder een valse naam aan om de volgende nanny te worden. Eens ze in de buurt van Locksley komt, hoort ze geruchten over gevaren in het ‘Puzzle wood’. Ook Arthur komt weer thuis bij zijn grootvader, die dokter is, en Sir Rowland vraagt hem om te bemiddelen bij de mijners die moeilijkheden ondervinden.

Klinkt als een fijne gothic roman en dat is ook wat ik had verwacht. Helaas komt die spanning er pas helemaal op het einde doorheen. Er is veel focus op het verhaal van Arthur die zich het harde lot van de mijnwerkers aantrekt, terwijl Catherine de waarheid achter de dood van haar zus zoekt. Iets te chaotisch voor mij die boeken van Rosie Andrews.

Ritual of fire – D.V. Bishop

Cesare Aldo vertegenwoordigt de Otto op het platteland net buiten Firenze nu hij in de clinch ligt met Carlo Strocchi. Wanneer hij een dief vangt en die naar de stad brengt, is Carlo zonet getuige geweest van de moord op een edelman door hem in brand te steken met de boodschap ‘Savonarola leeft’. Net 40 jaar na de dood van Savonarola roept iemand diens geest op om moorden te plegen en Strocchi en Aldo doen er alles aan om de moordenaar te stoppen. Terwijl Bindi in de gunst probeert te blijven van de Medici.

Weer een heerlijk moordmysterie, nummer 3 in deze reeks, of deze keer zelfs een hele reeks moorden die opgelost moeten worden, in hartje Firenze met Carlo en Strocchi die proberen samenwerken. Deze reeks is echt heel goed. Dus je begint best bij het eerste boek ‘City of vengeance’.

The king’s mother – Annie Garthwaite

Cecily Neville’s zoon Edward heeft zich zonder gekroond tot koning van Engeland. Maar de oude koning Henry VI, zijn Franse koningin Margaret of Anjou en hun zoon Edward zijn nog altijd voortvluchtig. Ondertussen wil Cecily’s neef Warwick ook zijn deel van de macht. En dan zijn er nog haar jongere zonen George en Richard die elk hun weg moeten vinden als erfgenamen in deze nieuwe dynasty.

Eindelijk een vervolg op één van mijn favoriete boeken over de Rozenoorlogen ‘Cecily’. In the king’s mother is ze ondertussen moeder van de koning (deuh) en krijgt ze weinig rust aangezien velen haar zoon graag van de troon zouden stoten, zeker wanneer Edward trouwt met de niet zo populaire Elizabeth Woodville. Net wat minder dan Cecily, maar dit boek stelde zeker niet teleur.

Ok, ik geef het toe, weer heel wat historische verhalen :). Ik overweeg om stilaan weer over te stappen naar een maandelijks overzicht en daarin ook mijn gelezen boeken op te lijsten. Ik zie wel.

Wat las jij de laatste tijd?

6 thoughts on “De boeken van de echte lente

  1. Best veel gelezen! Grappig om te zien hoe verschillend leessmaken kunnen zijn, want niets in dit lijstje zou me persoonlijk aanspreken, haha. En waarschijnlijk zou je precies hetzelfde hebben met boeken die ik leuk vind! 😛

    1. Haha, ja zeker in deze update zijn de boeken die ik gelezen heb zeer specifiek en niet per se voor iedereen. Dat is het net het leuke: er zijn boeken in allerlei genres voor iedereen 🙂

  2. Ja! Ik ben alleszins voor maandoverzichtjes! 😀
    Dat gezegd zijnde volg ik Linda 🙂 Al spreekt Hera me wel aan. Ik las net een YA over Hades en Persephone en wil nu ook wat meer van dat soort boeken lezen. Maar ja, zoveel boeken te lezen, zo weinig tijd!

  3. Oeh, nu ben ik erg benieuwd geworden naar ‘The king’s witches’, hij staat op mijn tbr! Afgelopen week ben ik begonnen aan ‘A Little Life’ van Hanya Yanagihara voor de boekenclub, hij schijnt erg heftig te zijn dus ik ben benieuwd:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *