Close
Goede bedoelingen
cof

Goede bedoelingen

In de serie ‘Medici’ confronteert Clarice haar man Lorenzo de Medici met zijn overspel. Dat overspel is overigens geen verzinsel van de serieschrijvers, er is heel wat historisch bewijs voor. Op een gegeven moment geeft Clarice aan dat dit haar kwetst. Lorenzo antwoordt met ‘That was not my intention’, waarop zij meteen repliceert ‘But it is the result.’

‘Het was niet zo bedoeld.’ ‘Ja maar, die bedoelde dat niet slecht’. ‘Het was uit goede bedoelingen’. Ga eens even na hoe vaak je die woorden al hebt gehoord? Ik ga eerlijk zijn: ik hoor ze niet graag. En ik vind dat het spreekwoord ‘De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen’ heel wat waarheid bevat.

Want hoezo is dat een uitleg? Goede bedoelingen is geen uitleg voor wat er is gebeurd. Het is ook geen excuus. Je zegt eigenlijk bijna letterlijk dat het niet zo bedoeld was en dat het dus ook niet erg is? Dat voelt als het niet erkennen van de gevoelens van de persoon die gekwetst is.

Als iemand iets heeft gedaan dat een ander kwetst hoop ik maar van harte dat het met goede bedoelingen was. Een fout maken met goede bedoelingen is wat ons onderscheidt van een moordenaar, een dief, een verkrachter… Die komen niet weg met goede bedoelingen en hadden die waarschijnlijk ook niet…

Maar voor minder criminele feiten is het maatschappelijk oké precies dat mensen zich excuseren met de woorden ‘het was niet zo bedoeld’. Wat moet je daar op dat moment mee? Ik hoor liever een gemeende sorry of een andere ‘echte’ uitleg. Of helemaal niets. De woorden ‘het was niet zo bedoeld’ zetten mij vaak nog veel harder op mijn paard. En ik snap dat ons Clarice er dus ook geen genoegen mee nam.

Dus was ik eens benieuwd wat jullie hiervan vinden? Hoe kijk jij naar de woorden ‘het was niet zo bedoeld’? Ik ben benieuwd.

P.S. De aanleiding voor deze blogpost is dat deze woorden op een gegeven moment vielen in mijn omgeving (en ook tegen mij) en dat ik dat niet voldoende vond. Toen raakte ik met iemand anders aan de praat die me zei dat ‘goede bedoelingen’ noch een excuus, noch een uitleg is en dat raakte me eerlijk gezegd wel. Want dat is nu echt exact wat ik voelde toen ik het hoorde.

2 thoughts on “Goede bedoelingen

  1. Het kan inderdaad goed bedoeld zijn, maar dan neem je geen verantwoordelijkheid voor het feit dat je iemand kwetste. Ik vind dat geen verontschuldiging. Dat hoort zo thuis in een rijtje met loze, lege uitdrukkingen/woorden. Ik snap dus ook dat Clarice (ook al heb ik echt absoluut geen idee wie dat is ;)) daar geen genoegen mee nam!
    Ik vind dat het wel een aanzet kan zijn tot een gesprek. Het was niet zo bedoeld, oké, maar hoe bedoelde je het dan wel? En snap je dat dit zo overkomt en dat het mij kwetst?

    1. Het kan zeker een aanzet zijn tot een gesprek, maar dan moet je als gekwetste dat gesprek eigenlijk willen gaan en soms zegt iemand ook wel ‘het was goed bedoeld’ om er zo precies vanaf te zijn. Terwijl ik dus wat meer uitleg wil ofzo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *