Close
#nevernotreading: hoe kies ik een volgend boek?

#nevernotreading: hoe kies ik een volgend boek?

Door opnieuw een jaaroverzicht van mijn gelezen boeken te maken en ook anderen hun lijstjes te zien delen werd ik geïnspireerd om nog eens een boekige vraag te beantwoorden. Ik deelde namelijk al eens een lijstje met tips om meer te lezen, want voor veel mensen klinkt minstens 35 boeken lezen in 2020 een enorm aantal. Een andere vraag die vaak krijg is de volgende: hoe kies je welke boeken je leest uit dat enorme aanbod in de winkel of de bibliotheek?

Veel mensen kiezen namelijk de foute boeken. Ze lezen ’50 tinten grijs’ of ‘de Da Vinci code’ omdat iedereen ze lijkt te lezen. En ik kan je vertellen dat ik E.L. James en Dan Brown ook heb gelezen, maar dat dit niet twee auteurs zijn die me ertoe hebben aangezet om vaker te lezen. Veel mensen lezen dus die ene hype, om dan opnieuw volledig stil te vallen.

Er zijn enorm veel boeken. Te veel om in een leven uit te lezen. De keuzestress is real. En ik snap dat het als niet veellezer daarom niet gemakkelijk is om een keuze te maken. Ik ga dus proberen om een aantal praktische tips op basis van mijn ervaring te delen.

Het juiste boek bestaat voor iedereen, maar is er niet voor iedereen

Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een juist boek bestaat om meer plezier te halen uit het lezen. Het probleem is dat uitgeverijen vaak bepaalde boeken naar voren schuiven en op de markt zetten alsof ze voor iedereen zijn. Waardoor we allemaal dezelfde boeken lezen en de helft afhaakt omdat het ‘hun boek’ niet bleek te zijn.

Het juiste boek vinden is niet gemakkelijk. Misschien is het een non-fictieboek over vogels spotten, misschien een stationsrommantje of misschien die bloederige Scandinavische thriller. Maar ik ken weinig mensen die deze drie boeken allemaal zouden verslinden.

Leer je eigen voorkeuren door en door kennen

De sleutel tot succes komt altijd weer op dit neer. Wat vind je zelf leuk om te lezen?

Wat wil je uit lezen halen? Wil je iets bijleren? Of wil je wegdromen? Moet het verhaal spannend zijn met korte hoofdstukken? Of heb je liever een zeemzoet verhaal waar je niet te veel bij moet nadenken? Mag het voorspelbaar zijn of heb je een hekel aan clichés? Mag er wat uitdaging inzitten? En wat met de personages? Lees je graag vanuit een man of een vrouw?

Het is een hele vragenlijst, maar het is wel belangrijk. Zo heb ik geleerd dat ik niet graag vanuit kinderen lees. Ook young adults met tieners (en hun vaak frivolere problemen) zeggen me niets. En dat ik graag diepgang heb in een boek. Wat wil zeggen dat ik niet graag van die cliché ‘man ontmoet vrouw en is op slag verliefd na een blik’-boeken lees. Liefde moet groeien in de verhalen die ik leuk vind. Om dezelfde reden heb ik echt moeten leren om geen dunne boeken (onder de 200 pagina’s) op te nemen. Daar zit vaak geen diepgang in en ze vallen altijd tegen. Bij de meeste thrillers en detectives zie ik de clue al vroeg aankomen. Dus die lees ik alleen als ik daar op dat moment zin in heb.

Ik lees graag over mensen die grotere problemen hebben dan ik in deze 21ste eeuw. Personages die snel iets opzoeken of die hele Whatsappgesprekken voeren met hun vlam zeggen me weinig. Geen science fiction ook niet voor mij. Ik wil lezen over lang vervlogen tijden. Toen bv. vrouwen nog niet echt rechten hadden, of klasseverschillen ervoor zorgden dat je niet zomaar kon trouwen met die leuke jongen, of de oorlog heel wat gezinnen uit elkaar trok. Gezellig is anders ja, maar het doet me telkens weer beseffen hoe goed wij het hier hebben. Die boeken zijn vaak gevuld met het nodige drama, veel actie en een vleugje romantiek. En hoe ouderwets dit ook klinkt, dat vind ik heerlijk. Nog beter als er wat bloederige veldslagen of politieke intriges aan de pas komen.

Ik heb ook geleerd dat de schrijfstijl van een auteur een boek kan kraken. Of een slecht (open) einde. Maar jammer genoeg zijn dat vaak geen factoren die je op voorhand onder controle hebt (tenzij je echt diep onderzoek gaat doen).

Let op met hypes

Ik besef dat mijn voorkeuren vrij niche zijn. Om die reden is de gemiddelde boekenhype ook niets voor mij. België is een land waar kookboeken en thrillers hoge toppen scheren. Als ik iedereen hoor vertellen hoe spannend ze ‘het meisje in de trein’ wel niet vonden, dan kan ik alleen maar denken aan hoe snel ik de dader gespot had en hoe irritant lamlendig het hoofdpersonage wel niet was. Les gouts et les couleurs.

Om die reden zijn hypes best gevaarlijk en koop ik zulke boeken nooit zelf. Ik leen ze liever uit in de bib. En ik word zeker nog regelmatig positief verrast door zo’n hype. Maar in veel gevallen (jep E.L. James, pointing at you) niet. Je moet je dus niet schuldig voelen als jij dat ook zo ervaart.

Van serie naar boek

Zoals je ziet haal ik veel van de antwoorden uit mijn leesgedrag. Maar wat als je nu niet vaak leest? Dan kan je kijkgedrag op tv of Netflix zeker helpen. Mijn favoriete series en films zijn historisch of kostuumdrama. Mijn favoriete boekengenre is historische fictie. Toeval? Ik denk het niet.

Kijk je graag romcoms? Start dan eens met een chicklit of een roman. Ben je verzot of crimi? Dan is een detectivereeks echt iets voor jou. Je kijkvoorkeuren komen echt vaak overeen met je leesvoorkeuren. En met wat geluk is je favoriete serie gebaseerd op een boek of zelfs een reeks boeken!

Maak een goed lijstje

Maar hoe vind je nu dat boek dat jouw naam schreeuwt in een winkel of de bib? Dat vind ik zelf met momenten echt nog moeilijk. Ik sta soms in de bib omdat mijn vorige boeken uit zijn en ik niet meteen weet wat ik wil ontlenen. (Tip: in dat geval ga ik naar het Engels rek, wat een kleiner aanbod is en dat vergemakkelijkt de keuze).

Ik maak op voorhand een lijstje van boeken die ik wil lezen. Ik gebruik daar zelf Goodreads voor. Maar je moet zien wat werkt voor jou. Ik ken namelijk heel wat mensen die Goodreads als inspiratie gebruiken om alle boeken bij te houden die ze interessant vinden. Ze drukken heel vaak op de ‘want to read’ knop. Ikzelf doe dat niet. Ik ben heel streng op de boeken die in die lijst terechtkomen. En ik heb zo mijn eigen regeltjes.

Zo zal ik nooit meer boeken op die lijst hebben staan, dan het aantal boeken dat ik volgens Goodreads al heb gelezen. Geen lijst van 1.000 boeken dus, maar iets dat doenbaar is. Dat beperkt me sowieso al in eender welk boek toe te voegen. Bekende boeken (of hypes) voeg ik pas toe als ik ze voldoende heb zien passeren en als er mensen het boek goed vinden die ongeveer dezelfde voorkeuren hebben. En dus niet al na één lovende krantenrecensie.

Haal inspiratie bij gelijkgezinden

Ga op zoek naar mensen die dezelfde soort boeken lezen. Zo volg ik een Britse blogster die heel wat historische boeken leest. Haar favoriete auteurs komen sterk overeen met die van mij. Als zij een boek dus 5-sterren geeft en het onderwerp staat mij ook aan, is dat vaak een nieuwe favoriet. Ook van vrienden of andere bloggers weet ik ondertussen wel of onze leessmaak overeen komt of niet. Ik vind het altijd leuk om andere mensen hun reviews te lezen, maar dat wil niet altijd zeggen dat ik de boeken daarna ook moet gaan lezen. Opnieuw: blijf dicht bij jezelf.

Ga met dat lijstje naar de winkel of bib

Ik heb ongeveer permanent een 200-tal boeken op ‘want to read’ staan waarvan ik vrij zeker ben dat ik ze goed (genoeg) ga vinden. Op basis daarvan kies ik mijn volgend boek uit. Vaak moet ik ook rekening houden met beschikbaarheden in de bib, of blijft een boek op de lijst staan omdat de bib het niet heeft. De boeken die ik dan echt uitkies zijn meer een ingeving van het moment. Waar heb ik zin in? Ik wissel ook af tussen zware historische literatuur en iets luchtigere hedendaags. Tussen standalones en delen van een serie. Tussen Engels en Nederlands.

En wat met aanbevelingen van je bibliothecaris of die man in de boekenwinkel? Tips vragen aan mensen wiens job het is om veel van boeken te kennen kan zeker lonen. Als je niet weet waar beginnen, doen dan! Ik heb geleerd uit mijn bibbox-ervaring dat random boeken uitlenen binnen je favoriete genre niet altijd een succes is. Ik ga dus voorlopig vooral van mijn eigen lijstje uit. Nieuwe releases van auteurs die je goed vindt zijn ook altijd ideaal om zo’n lijstje snel aan te vullen. Als je het ene boek goed vond, is het altijd de moeite waard om de rest van zijn of haar oeuvre uit te proberen.

Dus blijf binnen je comfort zone, hoor ik je zeggen?

Zeker niet! Het heeft mij al heel wat leesplezier opgebracht om toch die ene hype of klassieker op te nemen. Ook al had ik er op voorhand mijn twijfels bij. Maar dat je een lijstje hebt met boeken waar je naar uit kijkt om ze te lezen omdat je weet dat je ze waarschijnlijk goed gaat vinden helpt om meer te lezen. Het doet lezen en dat kan het verschil maken tussen 5 of 30 boeken op het einde van het jaar.

Uit je comfort zone lezen is vooral goed als je al een goede leesroutine hebt ontwikkeld en het niet zo erg is dat er dan af en toe is een boek tegenvalt. Zo ben ik na mijn Dan Brown gewoon meteen in iets anders begonnen. Ik weet nu waarom mensen zijn boeken goed vinden, maar zelf laat ik zijn volgende release passeren.

Dit is een enorm lange post geworden dus als je tot hier hebt gelezen, proficiat! 😀 Ik kan blijkbaar heel snel, heel enthousiast worden over boeken. Ik ben trouwens super benieuwd naar hoe jullie een volgend boek uitkiezen. Misschien kan ik zelf nog enkele tips meenemen!

Hoe kies jij een volgend boek uit?

P.s. vanaf dit jaar ben ik ambassadeur bij Leuven Leest en zal ik daar regelmatig wat leestips delen (neem alvast eens een kijkje op mijn profiel).

0 thoughts on “#nevernotreading: hoe kies ik een volgend boek?

 1. Superhandige tips! Ik zit nu wel rond die 35 boeken per jaar en ik vind dat dat weinig klinkt, als kind en tiener zat ik wellicht makkelijk tussen de 50 en 100 per jaar … Die Netflixtip werkt echt inderdaad! Ik was helemaal in awe door Jane the Virgin (telenovela met kritiek op de telenovela), maar zag ook The Sinner bijvoorbeeld en dat vertaalt zich duidelijk in mijn boeken.

  1. Ja zoveel lezen als je als kind deed, dus is moeilijk te evenaren later. Ja je kijkgedrag voorspelt echt wel ook je keesvoorkeuren dus ik vind dat echt super handig om zo op zoek te gaan naar boeken.

 2. Ik laat me wel vaak leiden door hypes, met wisselend resultaat. Al hou ik me wel aan de genres die mijn voorkeur hebben. Ik ben geen thrillerfan en die lees ik dan ook zelden. Bedankt voor je tips!

 3. Hypes werken bij mij vooral goed als ik mijn leesplezier even kwijt ben. Of ik ze nu goed vind of slecht, ze lezen meestal wel goed weg én je kan er online en bij vrienden veel over terugvinden want iedereen heeft het gelezen. Nadat ik een gehypet boek heb gelezen, is mijn leesdip bijna altijd over, raar maar waar 🙂

  1. Ja ik snap dat wel. Ofwel lees je een hype en is dat een fantastisch boek en dan ben je sowieso uit je leesdip. Ofwel vind je er niks aan, en dan drijft dat slechtere boek je terug naar je favoriete genre (zo is dat toch bij mij)

 4. Ik herken veel van je tips. Goodteads vind ik een handige voor inspiratie maar ik weet inderdaad ondertussen wie zo wat dezelfde smaak heeft en ik blijf wel kieskeurig met wat in op mijn leeslijst zet. En ik koop amper boeken dus de beschikbaarheid in de bib speelt zeker ook mee.

 5. Superleuke en -handige tips! Bij mij werken hypes soms, maar niet altijd. Ik heb een hele lijst met boeken die ik wil lezen, voornamelijk uit blogposts van mensen met dezelfde leessmaak, of uit tips van vriendinnen met goeie leessmaak. Ik kijk ook vaak in het nieuwe aanbod van Kobo Plus, en vond daar ook al enkele superleuke boeken. Aaaah, meer boeken dan tijd :-).

 6. Leuke tips! Goodreads werkte voor mij lange tijd goed, maar de laatste tijd merk ik dat er ik nog weinig inspiratie haal. Tegenwoordig word ik dan wel veel meer geprikkeld door onbekende werken die ik opvang tijdens podcasts over boeken. En het hangt hier ook heel hard van het moment af: er zijn absoluut momenten dat ik nood heb aan hypeboeken of eenvoudige chicklit. Maar dat is ok 🙂

 7. Fictieboeken leen ik altijd in de bib, ik koop ze nooit. Ipv op Goodreads leg ik een inspiratielijst aan op mijn profiel van de bib, wat je kan onderverdelen in verschillende zelf te kiezen rubrieken. Voor boeken die ze (nog) niet hebben, heb ik een klein lijstje in mijn agenda staan. Af en toe kijk ik dan eens of ze er wel al zijn in de bib en kan ik ze daar toevoegen. Ik dien ook af en toe een aankoopsuggestie in bij de bib, maar dat gaat dan meestal over non-fictie boeken. Toen ik me dik een jaar geleden voornam om terug meer te gaan lezen dan enkele boeken in de zomer- en kerstvakantie, wist ik ook eerst niet goed waar te beginnen zoeken. Maar ik merk dat hoe meer je leest (vorig jaar las ik 20 boeken, waarvan een deel non-fictie), hoe sneller het to-be-read-lijstje aangroeit. Als je een boek gelezen hebt en goed vindt, kan je immers op zoek naar gelijkaardige boeken. Een handige manier, naast jouw tip om andere boeken van dezelfde auteur bekijken, is het boek dat je goed vond, opzoeken op bol.com, en zij geven meteen een lijstje “anderen bekeken ook”. Die zijn zeker niet allemaal spot on, maar er zit een geregeld eentje tussen die me aanspreekt, en bij dat boek krijg je dan ook weer een nieuw lijstje met suggesties. Rondlopen in een boekenwinkel als Standaard boekhandel, waar je van heel wat (nieuwere) boeken de cover ziet, helpt mij ook: een cover trekt mijn aandacht, ik lees de achterflap, en besluit of ik hem op min bib-lijstje zet of niet. In de bib, waar je alleen ruggen van boeken ziet, zou ik niet weten waar te beginnen. Don’t judge a book by its cover gaat dus niet helemaal op voor mij 😉 Tot slot: ik noteer sinds vorig jaar ook mijn gelezen boeken in een lijstje en zet er voor mezelf een score bij. Zeker bij debuterende auteurs die nu nog maar één boek uitgebracht hebben, is dit handig om binnen pakweg een jaar op te kunnen zoeken of ze nog een boek uitgebracht hebben.

  1. Heel goede tips ook! Ik snuister ook vaak door boekenwinkels en op basis van de kaft voeg ik ze toe op Goodreads, maar probeer daarin niet te overdrijven. Ik heb veel aan de mail die Goodreads stuurt nadat je een boek uitgelezen hebt met”nog Boeken zoals”. Dan moet je doorklikken en krijg je een lijstje. Ook super voor inspiratie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *