Close
Hoe zit dat nu eigenlijk met #projecthuis?

Hoe zit dat nu eigenlijk met #projecthuis?

Ik heb er al vaak naar gehint via de hashtag #projecthuis. Maar ik besefte onlangs dat ik het daar eigenlijk nog nooit echt over heb gehad. Ik ben dan misschien wel een pak persoonlijker gaan bloggen en jullie krijgen best vaak een inkijk in mijn gedachten (al dan niet vrijwillig :D). Bloggen over waar ik ga wonen vind ik toch wel heel persoonlijk. Misschien vandaar.

Maar dus: ja, ik ga alleen wonen. Alleen is het geen standaard bouwproject waardoor ik over een jaar aan het verhuizen ben. En dus krijg ik ook vanuit mijn omgeving best wel veel vragen, en vaak dezelfde, die ik nu in heuse FAQ-stijl wil beantwoorden. Zo zijn jullie meteen helemaal mee.

Wanneer ga je verhuizen?

De meest gestelde vraag van het afgelopen jaar. Maar om het antwoord te begrijpen moet je snappen dat dit geen standaard bouwproject is. Wij (ik praat niet graag over ik, wij is hier wel degelijk ik, maar ik zeg liever wij, lalala) werken namelijk niet met een aannemer of zijn niet in een woonproject gestapt. We gaan eigenlijk alles zelf doen, zoals dat dan heet.

Wat niet wil zeggen dat we echt alles zelf gaan doen. We doen beroep op een architect, metser, elektricien, verwarmingsfirma etc. Alleen is er geen tussenpersoon, geen aannemer. En gaan we ook zelf wel actief meehelpen met metsen, het dak leggen, vloerverwarming installeren… Stap voor stap dus.

Dit zorgt er uiteraard voor dat er misschien wel binnen een jaar een afgewerkte ruwbouw is, maar den binnen is het meeste werk en dat zal niet op 1,2,3 klaar zijn. Tegelijk zorgt dat er ook voor dat er geen deadline is. Ik woon nog thuis, dus er is geen datum dat mijn huurcontract afloopt. Geen druk.

Het was een vijfjarenplan en ondertussen is er al een dik jaar voorbij. Dus ik schat dat ik binnen ongeveer 4 jaar aan het verhuizen ben. Misschien vroeger, misschien later. Er is geen haast, maar we willen ook niet aanmodderen. Het is voor mensen blijkbaar moeilijk om te begrijpen dat ik geen verhuisdatum heb. Ik snap niet goed waarom, maar het blijkt voor anderen moeilijk te aanvaarden dat ik pas over 4 jaar verhuis. Maar zelf zorgt dat absoluut niet voor stress, integendeel.

Waar sta je nu in het project?

De fundering, inclusief betonplateau is klaar. Dit voorjaar start de ruwbouw, waarvoor de materialen (gevelsteen, dakpannen, isolatie) al zijn gekozen. De volgende stap is het kiezen van de ramen, deuren en garagepoorten. Verder moeten er ook beslissingen gemaakt worden inzake verwarming bv.

Inrichting? Dat zal pas iets zijn voor over een dikke twee jaar. Ik heb daar ook echt nog niet deftig over nagedacht. Ik wil het stap voor stap doen.

Welke stijl van huis ga je zetten?

Een huis met een puntdak. Jawel, baanbrekend, ik weet het. Tegenwoordig worden er veel van die witte of zwarte legoblokken gezet (zo noem ik dat dan ^^). Dat is helemaal niet mijn ding. Ik ga voor een vrij traditioneel huis langs buiten. Hoevestijl, met één verdieping (en dus slaapkamers onder het dak, super gezellig) en een rustieke gevelsteen. Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat de inrichting ook traditioneel zal zijn.

Ik wil wel gaan voor een warme kleurrijke inrichting en geen zwart-wit of Scandinavisch design. Dat past gewoon niet bij mijn persoonlijkheid. Maar verder ligt op dat vlak alles nog open.

Waar ben je aan het bouwen?

Ik zou Baal nooit kunnen verlaten. Dus blijf ik in dit mooie dorp ;).

Dat kan je toch niet betalen op je 25ste?

En toch zal ik volledig onafhankelijk op het einde van de rit mijn huisje zelf betaald hebben. Er is niemand anders die mijn rekening moet maken, alleen ikzelf. En hoewel er al allerlei doemscenario’s voorbij zijn gekomen in mijn hoofd, weet ik dat het me wel zal lukken.

Ik heb altijd bewuste geldkeuzes gemaakt en al best veel gespaard. Ik ben bijvoorbeeld nooit op kot geweest om mezelf en mijn ouders dat geld te besparen. Dat was een bewuste keuze op mijn 18de die nu een beetje oplevert en zo heb ik nog wel wat keuzes gemaakt. Ik ben niet enig kind trouwens dus het niet zo dat er me massa’s geld in de schoot geworpen wordt.

Uiteraard zal het niet gemakkelijk zijn en zal ik sommige dingen moeten laten vallen in functie van het huis. Maar ik ben ervan overtuigd dat dat ook zo zal zijn als ik er op mijn 30ste pas aan begin. Dus waarom wachten? En als je goed hebt opgelet verhuis ik helemaal niet op mijn 25ste, maar op mijn 29ste en dat is dan eigenlijk vrij laat om alleen te gaan wonen.

En hoe zit dat dan met het lief?

Deze vraag komt van mensen die weten dat ik al met de bouw bezig was voor ik een relatie had. Want wachten op de prins op het witte paard voor je actie onderneemt, dat zit niet in mij. Dus ja, de bouw is voorlopig vooral mijn project. Want je mag de grootste optimist ter wereld zijn, je moet gewoon toegeven dat over 4 jaar mijn leven en mijn relatie er anders kan uitzien. Of net hetzelfde is gebleven. Het kan alle kanten uit.

Het is clichΓ©, maar er regelmatig over praten helpt. Het lief wordt zeker betrokken, maar staat niet elk weekend op de werf. Omdat geen van ons twee dat op dit moment nodig vindt. Time will tell. En ik heb er alle vertrouwen in dat we er samen zullen uitkomen. Ja, goed gespot, er zit soms ook een optimist in mij.

Hoe blijven we op de hoogte?

Mijn beste vrienden geef ik regelmatig een update via Instagram Stories, omdat ik gewoon niet iedereen elke maand zie en zo kunnen ze toch een beetje inschatten hoe het vordert.

Daarnaast zal je in mijn persoonlijke posts hier ook af en toe wel een idee krijgen van hoe het gaat. Ik ben gewoon niet het type dat elke dag foto’s online zal plaatsen van het huis, dat voelt niet juist voor mezelf. Ik kan me ook wel voorstellen dat ik over een jaar weer totaal andere vragen krijg over #projecthuis en ze opnieuw bundel in dit soort post.

Staat je vraag er niet tussen?

Daarvoor dienen gelukkig de comments!

0 thoughts on “Hoe zit dat nu eigenlijk met #projecthuis?

 1. Ik doe dat ook, spreken in de wij-vorm als het gaat over mijn bouwproject πŸ™‚
  Bij mij is de aannemer deze week vastgelegd en moet ik nog de knoop doorhakken over de steen.

  1. Ik vond de gevelsteen kiezen ook heel moeilijk, dat lijkt ook zo belangrijk. Uiteindelijk werd het een mix van twee stenen dus dat wordt sowieso nog spannend.

 2. Wij (mijn vriend en ik dus :p ) gaan binnen een tijd verbouwen en ik zou willen dat het allemaal al klaar is, maar ik kijk net ook heel erg uit naar het uitzoeken van alles πŸ™‚ Eerlijk gezegd zou ik wel graag een deadline hebben maar we gaan eerst samen een plan maken van hoe het er moet uit zien, dan gaat hij alles berekenen qua kosten en dan kunnen we eens kijken of wel al kunnen beginnen of niet. SPANNEND! Ik snap die mensen wel die het raar vinden dat je geen deadline hebt. Ik vind het zelf niet raar maar als ik jou zou zijn, zou ik toch ook graag wel een datum hebben. Al is het dan ook maar de vraag of je die haalt natuurlijk πŸ˜‰

  1. Ja, ik zou soms willen dat het al klaar is, het is wel wat gedoe en heel spannend. En ik snap dat ergens wel van een deadline. Maar als ik zeg “over 4 jaar ten laatste” vind ik dat persoonlijk al deadline genoeg, tis nog best ver weg allemaal :). Veel succes met die verbouwing alvast!

 3. Hoe tof is dat als het straks af is en helemaal naar jouw smaak. Volgens mij geeft dat echt zoveel voldoening. Zelf heb ik totaal de ambitie niet om ooit iets te bouwen. Ik ben dan ook een Nederlander en hier wordt dat volgens mij een stuk minder vaak gedaan, haha. Ik denk dat ik er echt te veel stress van zou krijgen en ik heb dan ook heel veel respect voor alle Belgische bouwprojecten πŸ™‚

  1. Die baksteen die wij in de maag hebben is idd wel een verschil met Nederland. Als het klaar is gaat het zeker voldoening geven, voorlopig geeft het vooral stress πŸ˜€ maar we komen er wel door!

 4. Veel succes met de bouw van je huis! Ik vind het alvast heel moedig dat je alles zelf wilt doen. Het lijkt mij niet gemakkelijk. Ik heb een nieuwbouw woning gekocht en vond het al zo moeilijk om vloer, verf, etc te kiezen.

 5. Wat knap dat je ervoor durfde te kiezen om alleen te bouwen. En dan ook nog eens om heel veel dingen zelf te doen. Ik heb daar alleen maar tonnen bewondering voor πŸ™‚ Ah en wij kozen ook voor een huis met een puntdak. Die platte daken zijn toch ook niet helemaal mijn ding πŸ˜‰

 6. Die ‘wij’ is niet abnormaal he, je staat er immers niet alleen voor! Ik zou niet weten waar te beginnen dus straf dat je het toch maar weet te klaren! Bij de inrichting wil ik gerust helpen πŸ˜‰ maar wie weet kennen wij elkaar nog he over vier jaar, da’s nog zo lang…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *