Close
Leesdoelen 2018

Leesdoelen 2018

Na een uitvoerige terugblik op mijn afgelopen leesjaar is het nu ook tijd om vooruit te blikken en leesdoelen te stellen voor 2018. Mijn maandelijkse progressie zal je kunnen lezen in de rubriek Op het nachtkastje en wanneer nodig post ik een aparte update.

Goodreads en Verbeelding Book Challenge

Eigenlijk wilde ik eerst mijn Goodreads Challenge opnieuw op 25 zetten. Want ik vind dat al een mooi aantal en het is gewoon niet elk jaar mogelijk om evenveel te lezen. Maar aangezien ik in 2017 36 boeken las is dat misschien toch te weinig uitdaging. Dus ik zet de teller mooi op 30. Ik heb bewezen dat het haalbaar is. En het is niet toevallig ook het aantal puntjes van de Verbeelding Book Challenge, waaraan ik ook dit jaar opnieuw deelneem. Ik ben doorheen het jaar niet super bewust met de challenge bezig, maar ik vind het fijn om te kijken hoe ver ik kom.

Daarnaast stel ik mezelf nog enkele specifieke doelen wat betreft het lezen van boeken uit de eigen kast en de bib. Ik leg hierbij dus al 10 titels (of 1/3de) vast die ik het komende jaar wil verslinden. Verder wil ik niet alleen dit jaar, maar eerder de komende jaren ook klassiekers en Man Booker Prize winnaars blijven lezen en heb ik alvast enkele lijstjes gemaakt die hierbij kunnen helpen ter inspiratie.

Uit de eigen kast

Want sinds ik een abonnement bij de bib heb komt het er niet echt meer van. Niet dat ik zo veel ongelezen boeken in de kast heb staan, maar toch, de boeken die er staan wil ik wel erg graag lezen. Vicieuze cirkel? Hell yeah! Daar gaan we dit jaar iets aan doen. De volgende boeken zou ik graag lezen in 2018:

 • De pilaren van de aarde – K. Follett. Want die blijft maar nieuwe boeken aan de reeks toevoegen en ik weet dat ik het verhaal geweldig vind (ik keek ooit de serie).
 • Preditably irrational – D. Ariely. Mijn vakliteratuur blijft te hard verstoffen, want ik wil liever een verhaal lezen en kendet? Nochtans vind ik het altijd weer fijn om lezen en bijleren te combineren.
 • Een lied voor Achilles – M. Miller. Dit boek over het Oude Griekenland krijgt ontzettend veel lof. En toen ik kocht wou ik er meteen in beginnen. Alleen zijn we alweer enkele jaren later, oeps!
 • De kroon – N. Bilyeau. Een boek dat zich afspeelt in Tudor England. Meer weet ik er niet over, maar het is genoeg om op mijn TBR lijstje te belanden :).
 • The agincourt bride – J Hickson. Hickson is een fantastische historische schrijfster. Dit is een verhaal over Catherine Of Valois, koningin van Henry V. Ik las nog nooit over haar, maar zij staat letterlijk aan de wieg van de Tudordynastie.

Uit de bib

Je hebt zo van die boeken die je wel wil lezen, maar die precies steeds onderaan je lijstje bengelen. Of waaraan je om een of andere reden nooit durft te beginnen. Bij deze mezelf toch even verplichten om een 5-tal boeken uit deze categorie te lezen.

 • Het spel van de engel – C. Ruiz Zafon. Op mijn 17de las ik Schaduw van de wind en hoewel ik nog heel jong was vond ik het een geweldig boek. Maar de vervolgdelen lezen, dat komt er maar niet van. Nu het laatste deel onlangs is verschenen moet ik toch eens vooruitgang beginnen maken in de reeks.
 • A game of thrones – G.R.R. Martin. Ik denk dat ik letterlijk al jaren op deze blog zeg dat ik aan deze boekenserie ga beginnen. Ergens heb ik misschien schrik dat het gaat tegenvallen ofzo, geen idee.
 • Het meisje in de trein – P. Hawkins. Thrillers lezen daar doe ik meestal niet aan mee, tenzij ze, zoals deze, erg gehypet zijn. Alleen vrees ik dat deze wel echt gaat tegenvallen. Enfin, ik ga het pas weten als ik het gelezen heb.
 • The lady of the rivers – P. Gregory. Ik heb besloten om de overige boeken die ik nog moet lezen van deze schrijfster in chronologische volgorde te gaan lezen. Ze publiceert zo vaak nieuwe verhalen dat het gewoon niet bij te houden is en ik ben ook niet altijd gemotiveerd omdat haar boeken soms echt kei hard tegenvallen. Maar deze over Jacquetta Rivers integreert me wel.
 • De verborgen geschiedenis – D. Tartt. Dit is zo’n boek dat de afgelopen jaren een status heeft gekregen als must-read. Geen idee waarover het gaat, maar ik wil het graag proberen. Alleen komen er steeds andere boeken op mijn pad. Dit jaar toch echt eens oppakken dus.

Project klassiekers

Ook dit jaar wil ik weer wat klassiekers lezen. Ik wil minstens even goed doen als de afgelopen twee jaar: opnieuw 3 klassiekers of meer lezen dus. Dat is een haalbare kaart, maar ik blijf het belangrijk vinden om ook andere boeken te lezen dus wil ik mezelf op voorhand niet te hard vastrijden.

Om mezelf te helpen heb ik een lijstje gemaakt van de eerste boeken die ik hiervoor zou willen lezen, maar het doel is hierbij niet om deze in 2018 allemaal gelezen te hebben. Het is meer een leidraad waaruit ik dit jaar kan kiezen.

 • Persuasion – J. Austen
 • Lady Susan – J. Austen
 • The three musketeers – A. Dumas
 • War and peace – L. Tolstoy
 • Rebecca – D. Du Marier

Project Man Booker Prize 

Zelfde principe als hierboven, een project met een langere termijn dan één jaar. Ik geniet altijd zo van Man Booker winnaars dat ik er meer wil lezen. Omdat ik reeds Wolf Hall, Bring up the bodies en The deep end to the narrow road las zijn dit de 5 meeste recente ongelezen winnaars. Geen idee waarover de boeken gaan, maar dat zal ik wel snel ontdekken dan ;).

 • Lincoln in the bardo – G. Saunders – winnaar 2017
 • The sellout – P. Beatty – winnaar 2016
 • The brief history of seven killings – M. James – winnaar 2015
 • The luminaries – E. Catton – winnaar 2013
 • The sense of an ending – J. Barnes – winnaar 2011

Zo dat is meer dan genoeg uitdaging voor 2018, hiernaast wil ik namelijk gewoon oppikken wat me interessant lijkt. Een stevige portie historische fictie en vooral verder lezen in een aantal series (Outlander, The Last Kingdom, de Emperorreeks over Caesar…). Wie weet welke boeken 2018 me allemaal brengt ;).

Wat zijn jullie leesdoelen voor 2018?

0 thoughts on “Leesdoelen 2018

 1. Je daagt jezelf nogal uit.
  Ik wil 35 boeken lezen en meedoen aan Verbeelding boon challenge. Wat ik ga lezen zie ik nog wel. Al ligt Ken Follet wel al klaar met deel 3 van de reeks.

 2. De Schaduw van de Wind-reeks moet ik ook lezen, ziet er heel goed uit! Ik vond Het Meisje op de Trein heel goed, maar je hebt natuurlijk ook heel wat tegenstanders. Benieuwd wat je ervan gaat vinden! En Game of Thrones ben ik ooit aan begonnen omdat ik zo’n fan ben van de serie, maar ik vond die boeken echt niet goed. Ik kon mijn aandacht niet bij al die details en verhaallijnen houden…

 3. Mooie uitdaging! Ik twijfel om mee te doen aan de VBC, omdat ik de reeks van Game of Thrones aan het lezen ben en het leest met momenten tergend traag en het zijn dan ook kleppers. Maar ik ben wel blij dat ik ze aan het lezen ben. Zeker een aanrader.
  De Pilaren van de Aarde moet je gelezen hebben, veel beter dan de serie. Maar het nadeel is dat je de serie al gezien hebt. Altijd beter eerst de boeken te lezen, vind ik persoonlijk.

  Ik had eerst 30 als doel gesteld maar ik heb het verlaagd naar 15, weer omwille van de GoT-reeks 🙂

  1. Ik vind dikke kleppers wel fijn, alleen zijn ze idd niet goed voor een leeschallenge met veel puntjes. En ja idd, eerst het boek en dan pas de serie, maar ik ben ooit de serie beginnen kijken niet wetende dat er een boek van was. En ik hou van het verhaal dus niet erg om er nog eens in te duiken!

 4. Wauw, jij hebt ambitieuze leesdoelen zeg 🙂 Ik ga al blij zijn als ik opnieuw alle boeken voor de Verbeelding Book Challenge kan lezen. Maar er zitten wel absolute parels tussen de boeken die je wil lezen, een aantal ervan las ik nl. al in het verleden en ik vond die toen prachtig.

  1. Goh, aan de reacties te zien is het idd ambitieus, ik had zelf dat gevoel niet. ik wil vooral gerichter lezen en tijd besteden aan de boeken die ik echt wil lezen en niet zozeer aan tussendoortjes die je snel weer vergeet.

 5. Dat is een serieuze uitdaging, allemaal van die ‘saaie’ enfin niet zo erg gemakkelijke boeken! En ik moet zeggen dat ik er nog geen enkel van gelezen heb, en het grootste deel zelfs niet ken. De drie musketiers staat wel in mijn kast, volgens mij zelfs in twee edities, vraag me niet waarom, maar gelezen, ho maar.
  Ik sluit me wel aan bij het idee om enkel boeken te lezen die de moeite waard zijn (so many books, so little time immers), maar ik heb tussendoor wel thrillers en romans nodig om efkes te kunnen dóórlezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *