Close
De medaille

De medaille

“Ik verdien ook een medaille.” Dat is wat ik iemand hoorde zeggen over haar man die alweer een marathon liep en waarna iedereen hem feliciteerde. In minder dan 3 uur gefinisht. Wauw zeg. Dat de vrouw een heel weekend met twee kleine kinderen alleen thuis had geploeterd, al maanden haar man ook ’s avonds en in het weekend kwijt was aan de trainingen en dan ook nog eens de vuile was mocht doen, stak haar dus een beetje tegen op het moment dat hij met alle lof ging lopen.

En ik voelde dat zo hard. We zijn een prestatiemaatschappij. Altijd al geweest. Maar tegenwoordig groeien de sportevents harder dan het onkruid in de stoep. Een (halve) marathon hier, een kwart triatlon daar, een gravel wedstrijd, de Dodentocht, de 100km voor Kom Op Tegen Kanker, een wandeling van 40 km voor nog een ander goed doel… Ieder van ons kan zich inschrijven voor een sportevent en keert -meestal- een beetje later terug thuis met een medaille en een toffe Instagramfoto.

En weet je wat? Het werkt. Want ook ik heb al honderd keer gedacht om mij in te schrijven voor iets dergelijks. Ik zie mij al maandenlang trainen, goed voorbereid starten, om dan vol wilskracht en doorzettingsvermogen te finishen. Een medaille te ontvangen en mensen die tegen mij zeggen ‘Goed gedaan!’. Klinkt fijn, toch?

Maar het zit niet in mij. Ik beweeg wel graag. Maar ik ben geen atleet. Er gaat niemand applaudisseren wanneer ik thuis een uur lang pilates doe of wanneer ik mijn persoonlijke baantjesrecord verbreek in het zwembad.

Ik weet dat ik het zou kunnen. Misschien geen marathon, laat staan een triatlon. Maar een wandeltocht – mits een goed trainingsschema – zou me misschien wel lukken. Maar voor wie doe ik het dan? Voor mezelf? Of voor die medaille? Voor de kudos die je op de Strava app kan krijgen?

En ik weet dat die events voor veel mensen wel werken. Het zorgt voor een doel. Het geeft energie. Maar het hangt ook een beeld op van wat in deze maatschappij het meest beloond wordt: een medaille om je nek.

En misschien wordt het dan toch eens tijd om de vrouw van de marathonloper ook die medaille te schenken, of iedereen voor wie één uur gerust in de zetel zitten in het weekend al als een overwinning voelt. Het is maar een gedachte.

Sta jij te springen om mee te doen aan die sportevents?

2 thoughts on “De medaille

  1. Zo’n dingen zijn ook niks voor mij. Ik kan dat gewoon echt niet. Maar ik kan dan weer andere dingen. We kunnen niet in alles goed zijn hé.

  2. Toen ik eerder dit jaar naar de kinesist moest, was zijn eerste vraag: “wat zijn je (sportieve) doelen?” waarop ik antwoordde: “gezond oud worden”. Ik beweeg tegenwoordig veel en graag en track mijn wandelingen ook voor de volle tien volgers op Strava, maar ik geniet vooral van de activiteiten op zich. Het idee van mee te doen aan een wedstrijd of zo’n georganiseerde wandeltocht genre Dodentocht bezorgt me kriebels. Ik wil gewoon bewegen omdat het leuk is, meer niet.

    En ja, die vrouw verdient inderdaad ook een medaille. Zijt daar maar zeker van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *